Трябва ли Западът да се страхува от ядрената реторика на Путин?

Той беше необичайно остър
1 мар 2024 21:00, Нели Христова
379
Трябва ли Западът да се страхува от ядрената реторика на Путин?
Снимка: БГНЕС

Президентът Путин повиши опасността от ядрени удари срещу Запада, като обеща да отмъсти, ако забележи посегателство върху руска територия.

За мнозина тази реторика се чувства едновременно тревожна и дълбоко позната. Трябва ли да внимават Европа и САЩ?

Наблюдателите на руската сцена отдавна играят Путин бинго с публичните му изяви. Повече от две десетилетия и половина годишната му пресконференция, телефонните и видео разговори с хората и годишното му обръщение към депутатите се отклониха към познатите теми.

Любимите карти за бинго на Путин са моралната деградация на Запада, бързият технологичен напредък на руските оръжия, сплотеността (единството) на руската нация и необходимостта от повишаване на раждаемостта.

Всички присъстваха в последната реч във форми, които Путин е повтарял десетки пъти. Неговият език относно военното отмъщение обаче беше особено остър.

Путин обвини Запада, че избира цели за удари на руска територия и се готви да изпрати войски на НАТО в Украйна. Той предупреди "интервенционистите", които биха могли да напреднат в Русия, че ще има "трагични последици", които далеч надхвърлят отговора на минали нашественици като Хитлер и Наполеон. Имайте предвид, че Москва смята части от Украйна, които е завзела, за неделими региони на Руската федерация .

Дрънкането на Путин със саби не е нещо ново. В първия ден от нахлуването си в Украйна, 24 февруари 2022 г., той заяви: "Който се опита да ни попречи... трябва да знае, че отговорът на Русия ще бъде незабавен и ще ви доведе до последствия, каквито никога не сте срещали в историята си."

Но коментари в речта ву дойдоха на фона на възмущението в Москва - било то истинско или измислено - относно присъствието на западни агенти в Украйна.

Високопоставен служител на европейската отбрана каза пред Financial Times тази седмица, че специални сили от западни страни вече са на място в Украйна, докато New York Times съобщи, че ЦРУ финансира и частично оборудва "шпионски бункери", за да проследява движението на руски войски и да предоставя разузнаване за насочени ракетни удари.

Това стана след като френският президент Макрон каза, че не може да изключи изпращането на войски в Украйна, тъй като Русия "се стреми да завземе още територия".

Каква е червената линия на Русия по отношение на участието на НАТО в Украйна и колко далеч може да стигне в отговор на възприеманите заплахи, е трудно да се калибрира.

Класифицирани руски военни досиета, изтекли тази седмица, показаха, че официални лица в Москва са имали много по-нисък праг за използване на тактически ядрени оръжия, отколкото някога са признавали публично. По-рано Путин каза, че ядрените оръжия могат да бъдат разположени, ако Русия е изправена пред екзистенциална заплаха, но файловете предполагат, че те могат да бъдат използвани за постигане на редица по-офанзивни цели като "спиране на агресия" или предотвратяване на руските сили да загубят битки или територия.

Някои анализатори смятат, че последните забележки на Путин са били само буфер преди президентските избори в Русия следващия месец. Други предупреждават, че той не е рационален актьор и може да избухне неочаквано. Това, че толкова малко анализатори прогнозираха нахлуването на Путин в Украйна, въпреки признаците, е силно напомняне: подценявайте го на свой риск.

Анализът е на Том Парфит за The Times

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
4
 
2
 
! Отговори
Като пясъчни кули преди 2 месеца
Ще се срутят небостъргачите в гнилия Запад! Топилките вече летят!
215
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Време е натоффските маайки да турят черни забрадки. Макароне, пращай Дидиетата в Укристан. Шолце, пращай Щефан Щайнгасигер, дойче пеедерунгел да се бие за знамето на дъгата! Ша събарят Путин, джендъърмените! Обещаваме да ги върнем в затворени ковчези, с геей байряка отгоре. Ша ги заровите в Гармиш-Партенкирхен с джеендърменски почести, а мама Берта Щайнгасигер ша риве и ша вика: "Варум, канцлар Шоль?!"
214
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не само, че трябва да се страхува, а трябва да се вразуми. това са нашите животи. Руското разузнаване си знае работата. Германците бяха изпреварени от руснаците. Докато НАТО планира как да воюва с Украйна, Русия се е подготвила как да воюва с НАТО. Истерията за спътниците не е случайна. Няма спътници, няма оръжия. Честито на тези, които искат мир сега и веднага!
213
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 247а грантаджията си мисли )))Поясни кво е това грантаджия, нещо руски жаргон ли е, или е или си имал в предвид граната?!
212
2
 
5
 
! Отговори
Гризел преди 2 месеца
До ЛагрестинАмериканците даже не са народ,а съвкупност от народи,основали колония.
211
2
 
4
 
! Отговори
Лагрестин преди 2 месеца
Американците не знам защо си мислят,че само техните граждани са ценни.Човеците са еднакви по стойност.Единственото изключение могат да бъдат злодеите,но иначе никой народ не превъзхожда другите народи.
210
1
 
9
 
! Отговори
Атмаджа преди 2 месеца
Анализаторите не знам как ги виждат работите,но нещата могат да станат много лоши.Опитът показва,че когато се опитваш да притиснеш някого в ъгъла,както правят те - тогава притиснатите са готови да се сражават на живот и смърт.Ако американците продължават по същия начин,нищо чудно небостъргачите им да почнат да падат като пясъчни кули.
209
1
 
2
 
! Отговори
Гризел преди 2 месеца
До ФилипЕ па,то и САЩ ако нямат ядрено оръжие цял свят се обедини срещу тях и те няма да имат шанс.
208
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 234Руската федерация териториално е много по малка от СССР и още навремето са предвидили защита има си и ГЛОНАСС и Цар Бомба.)))Да, бе,,много по малка"СССР е 22,4 млн. кв. км,а Русия, 17,4млн.ГЛОНАСС, не работи, а Цар Бомба е в историята. след като направи о. Новая Земя на атомна пустиня друга бомба не е произвеждана.
207
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя па от кой колхоз излезе, че па трябвало и някой да се страхува сега? Само копейките може да ги е страх, че тоя ако се махне остават твърдо само на мин заплата.
206
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Западът губи войната и ще търси начини да прави всякакви мизерии.
205
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 225 То и Индия изпрати спътник на Луната но това не значи, че индийците са велика нация и народа живее богато.
204
8
 
5
 
! Отговори
Филип преди 2 месеца
Ако не беше запада да отпусне 200 милиярда дилъра и студа. Ръсуя никога нямашв да спечели срещу Хитлер. И ако Хитлер бе воювал само с Русия щеше да ги бие. Но Германия се е биела на три фронта с големи сили и пак 30милиона руснаци изби. Рудниците не са толкова силни. Ако ги нямаше ядрените оръжия Европа както се обедени ще ше да разкъса Русия на парчета ю. Гарантирам Ви
203
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АнонимеН шиззо това с главните го пльоска вече. Тук не е форчан п3дал смотан. Копипаста надрусан другаде.
202
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
231 Руската федерация териториално е много по малка от СССР и още навремето са предвидили защита има си и ГЛОНАСС и Цар Бомба. А ти си жалък в опитите си да си докараш някви опорки
201
0
 
1
 
! Отговори
Карел Чапек преди 2 месеца
Пенчо бре чети, Пенчо пак опорки токчета алебале
200
5
 
4
 
! Отговори
хехе преди 2 месеца
Руската федерация като териториално най-голяма, ще поеме и най-много ядрени удари при атомна война! Образно казано,когато един дебел з*дник падне в тръните,отнася най-много бодли!
199
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 220 Ако стане една конвенционална война НАТО-Русия... то нашите източноевропейски държави ще бъдат напълно разрушени.Аха, значи Русия ще напада.А, дано таман да им напълним задниците със спе рма.20 РК,, Хаймарс"правят чудеса в Украйна, а Румъния има 24.Полша има 20 Ще се задейства цялата авиация на НАТО + крилати ракети. Турският флот ще акостира в Крим и Сочи и т. н.
198
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да, баш па от тоя късия комплексар някой от Запада ше се страхува. Ние да не сме му пияните роби от Азия.
197
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
223 и колко бяха? Ти беше ли? Брои ли ги? Само за сравнение само Москва е колкото четири Българии. Свикнал си явно файтона грантаджии да се представяте за много. С флашки. Със сглобки и врътки. Тук ви търпим още.