Путин за възможността за конфликт между Русия и НАТО: В съвременния свят всичко е възможно

Планетата би била на крачка от Трета световна война
Обновена: 18 мар 2024 09:27 | 18 мар 2024 09:25, Нели Христова
129
Путин за възможността за конфликт между Русия и НАТО: В съвременния свят всичко е възможно
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин предупреди Запада, че пряк конфликт между Русия и ръководения от САЩ военен алианс НАТО би означавал, че планетата е на крачка от Трета световна война, но заяви, че едва ли някой иска подобен сценарий, предаде ТАСС.

Войната в Украйна предизвика най-дълбоката криза в отношенията на Москва със Запада от Кубинската ракетна криза през 1962 г. насам. Путин често е предупреждавал за рисковете от ядрена война, но твърди, че никога не е изпитвал необходимост да използва ядрени оръжия в Украйна.

Миналия месец френският президент Еманюел Макрон заяви, че не може да изключи разполагането на сухопътни войски в Украйна в бъдеще, като много западни държави се дистанцираха от това, докато други, особено в Източна Европа, изразиха подкрепа.

Запитан за забележките на Макрон и за рисковете и възможността за конфликт между Русия и НАТО, Путин се пошегува: "В съвременния свят всичко е възможно".

"За всички е ясно, че това ще бъде на крачка от пълномащабна Трета световна война. Мисля, че едва ли някой се интересува от това", заяви Путин, след като спечели най-голямата победа в постсъветската история на Русия.

Путин обаче добави, че в Украйна вече има военни от НАТО, като заяви, че Русия е доловила, че на бойното поле се говори на английски и френски език.

"В това няма нищо добро, преди всичко за тях, защото те умират там и то масово", каза той.

Преди изборите в Русия на 15-17 март Украйна засили атаките срещу Русия, като обстрелваше гранични райони и дори използваше пълномощници, за да се опита да пробие руските граници.

Запитан дали смята за необходимо да превземе украинската Харковска област, Путин заяви, че ако нападенията продължат, Русия ще създаде буферна зона от повече украинска територия, за да защити руската територия.

"Не изключвам, че имайки предвид трагичните събития, които се случват днес, ще бъдем принудени в някакъв момент, когато сметнем за необходимо, да създадем определена "санитарна зона" в териториите, които днес са под киевски режим", каза Путин.

Той отказа да даде повече подробности, но заяви, че такава зона може да се наложи да бъде достатъчно голяма, за да не позволи на чуждестранно произведено въоръжение да достигне до руска територия.

Путин нареди пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., предизвиквайки голяма европейска война след осемгодишен конфликт в Източна Украйна между украинските сили, от една страна, и проруските украинци и руските пълномощници, от друга.

Путин заяви, че би желал Макрон да спре да се стреми към изостряне на войната в Украйна, а да играе роля в намирането на мир: "Изглежда, че Франция би могла да изиграе роля. Все още не всичко е загубено."

"Казвал съм го отново и отново и ще го кажа отново. Ние сме за мирни преговори, но не само защото на врага му свършват патроните", каза Путин.

"Ако те наистина, сериозно, искат да изградят мирни, добросъседски отношения между двете държави в дългосрочен план, а не просто да си вземат почивка за превъоръжаване за 1,5-2 години."

Путин отхвърли критиките на САЩ и Запада относно изборите, които според Белия дом не са били свободни и честни, като заяви, че изборите в САЩ не са демократични и разкритикува използването на държавна власт срещу Доналд Тръмп.

"Целият свят се смее на това, което се случва там", каза Путин за Съединените щати. "Това е просто катастрофа - това не е демокрация - какво, по дяволите, е това?"

На въпрос за съдбата на опозиционния лидер Алексей Навални, който почина при неизяснени обстоятелства в руски затвор в Арктика на 16 февруари, Путин заяви, че просто е "починал", използвайки името на Навални за един от първите пъти в публичното пространство.

Путин заяви, че няколко дни преди смъртта на Навални се е съгласил да го размени. През февруари беше съобщено, че е била договорена сделка за размяна на затворници за Навални малко преди смъртта му.

"Казах: "Съгласен съм", каза Путин за одобрението си за размяната на затворници. "Имах едно условие - разменяме го, но той никога няма да се върне."

Вдовицата на Навални, Юлия, обвини Путин, че е убил съпруга ѝ. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че това твърдение е просто погрешно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
6
 
! Отговори
До 51 преди 1 месец
Това че ти не си знаел, и не си слушал за предупрежденията на Русия да не се пипат етническите руснаци в Украйна, или призива НАТО да спре да върви към руската граница, или действията на НПОта в Киев, не означава че е било мирно и тихо
52
5
 
4
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 месец
Докато не продаде всички полезни изкопаеми КГБ кликата никога няма да сдаде властта в Русия.
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пуцай, куме! Разглоби сглобката!
50
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А само до преди 10-12 години хората си живееха нормално, нямаше приказки за войни, основния проблем беше ифон или андроид и каква кола да си купим, бяхме забравили, че НАТО съществува.. След като кремлинските главорези се активираха, вече говорим за потенциална 3-та световна война, която може и да ни е последната.
49
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да мразим всички руснаци, преди беше грешка, че ги жалехма и казвахме че руския народ страда под путинския ботуш. Сега трябва да мразим всички руснаци.
48
4
 
6
 
! Отговори
. преди 1 месец
Всички руснаци са зомбирани. Също като севернокорейците.
47
5
 
5
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Абе нали ако имаше поне 20% шанс Украйна да обърне хода на войната, САЩ нямаше да бавят отпускането на парите, а щяха да го ноправят ведната. Просто и там е ясно! Имат служби, които им докладват, че шансовете Украйна да изтласка Русия са под 1%. Никакъв шанс.
46
1
 
3
 
! Отговори
Така е преди 1 месец
Така е, но трябва да си голям наивник да заложиш на Украйна да елиминира Русия. Да я отслаби да, което според мен е освоната идея на САЩ, но да Украйна да победи Русия е практически невъзможно. Едната страна все пак е една от 5-те Велики сили и ядрена сила, а другата страна е на дереджето на България с малко по-голяма армия. Няма как да се елиминира Русия. Всички го казват. Единствено могат да я спрат да не напредва повече като НАТО влезе в Украйна като стопиращ елемент. След това преговори!
45
4
 
8
 
! Отговори
путин преди 1 месец
е УБИЕЦ
44
4
 
5
 
! Отговори
До 43 преди 1 месец
Подобна буферна зона имат и САЩ, два океана, Канада и Мексико, ако една от двете държави сключи договор с Русия, Китай или Иран за настаняване на войски и техника, много бързо ще и спретнат я революция, я война, вече е ставало с Куба, пълно ембарго и няколко опита за преврат, та това е нормално изискване на великите сили, да има буфер
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Според мен - пораженио на Украйна означава стратегическо поражение за запада, ще загубят лице, авторитет, партньори, икономиката на ЕС ще се срине и ЕС се разпада. Ще се бият с Русия до последно, може пък нещо да стане и да свалят Путин, или Русия да рухне от санкциите, ако не и войски в Украйна ще изпратят а може и война в Европа да започне. Макрон каза - това е "екзистенциален проблен за Европа", ако Русия победи - край с Европа.
42
3
 
3
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Те руснаците и в момента си се ограничават в леко завземане и контролиране на територии в Донецка и Луганска области. Ако видите фронтовата линия, тя не се движи с острота към големите градове, Херсон не го завземан, макар че можеха. Просто това не е блицкриг война за завземането на цяла Украйна, а е СВО за двете исторически свързани с Русия области. НАТО ще изпратят контигент в Киев, Херсон и другите големи градове и ще кажат дотук спирате иначе...война. Ще се договорят!
41
8
 
10
 
! Отговори
Кротко преди 1 месец
Путин трябва да бъде нарязан на много тънки филийки с лазер без упойка за науката и да бъде оставен да зарасне в паузите за това което причини не само на руснаците населяващи спорните територии Ами на цял свят. Той изби повече руснаци и унищожи имотите и качеството на живота им от колкото страшният киевски режим някога би могъл да постигне в мирни условия дори и една милионна ако бяха всички мирно седяли без да нахлуват на чужда територия.
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Президентът Путин заяви, че ако нападенията продължат, Русия ще създаде буферна санитарна зона от повече украинска територия, за да защити руските граждани.
39
4
 
3
 
! Отговори
Дзивко преди 1 месец
Няма да има подобна война, доктрината на САЩ за отбрана се базира на войни чрез проксита като Украйна, те много добре знаят, че при пряка намеса центровете за взимане на решения ще станат цел, въпрос на интелект общество е една страна да не се навие на ролята на прокси на САЩ, това което направи Украйна
38
0
 
0
 
! Отговори
Ходжибоб Абдокодиров преди 1 месец
До АбдокодирХоджибобоев: Остава само да се изясни от кого да започнем.
37
5
 
7
 
! Отговори
Според мен преди 1 месец
Според мен всички виждат поражението на Украйна, но се правят на дръж ми шапката. Самият факт, че Макрон заговори за изпращането на войски е показател какво е положението на бойното поле в Украйна. Според мен идеята на Макрон е да не паднат големите градове и Киев! Там в миналото имаше много западни компании! Ако има военен контигент, той ще е с цел превенция руснаците да не напреднат и да попилеят цяла Украйна. НАТО ще каже дотук и ще се разберат. Руснаците ще си получат териториите.
36
1
 
0
 
! Отговори
#35 преди 1 месец
До Анонимен Не беше Боби. Не е неговият стил. Затова го изтриха.
35
1
 
5
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 1 месец
Няма спор, че в съвременния свят всичко е възможно. Някои съвременни западни учени в пълен сериоз разглеждат бъдещето на явлението канибализъм. Тоталитарна отживелица било да се забранява на хомо сапиенс да употребява подобните си за храна. Не било демократично да ни лишават от свободния избор на храна.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде го изтрихте Боби???