Гняв и скръб в Русия: Как ще реагира Кремъл на терористичната атака?

Петъчната кървава баня превърна концертна зала в ад
26 мар 2024 22:10, Нели Христова
235
Гняв и скръб в Русия: Как ще реагира Кремъл на терористичната атака?
Снимка: БГНЕС

Московският булевард "Нов Арбат" е облицован с някои от най-големите видеоекрани в Русия. Днес всички те показват едно и също гигантско изображение: горяща свещ и руската дума "Скорбим" ("Ние скърбим").

Русия скърби за жертвите на клането в Crocus City Hall. Няма окончателен брой на загиналите. Издирването на телата продължава.

В цялата страна руският трикольор се вее наполовина, развлекателните и спортни събития са отменени, телевизионните говорители са облечени в черно.

Може да не е в центъра на Москва, но Crocus City Hall е една от най-известните музикални зали в Русия.

Петъчната кървава баня превърна концертна зала от ада. Нападателите са убивали не само с куршуми, но и с огън. Те запалиха сградата и създадоха огнен ад. Видео, разпространено от Следствения комитет на Русия, показва, че покривът се е срутил. Метални греди също.

Пред сградата все още има полицейски ленти. От мястото, където стоя, виждам една-единствена изгоряла част от развлекателния комплекс. Това е намек за опустошението вътре.

Хората се редят на опашка, за да положат цветя в импровизиран храм на жертвите на жестокостта. Планината от трибути става все по-голяма. Освен че оставят тук рози и карамфили, посетителите поставят кукли и меки играчки върху цветята. Сред загиналите има деца.

Хората също оставят съобщения. Едно от тях е адресирано към нападателите:

"Ти си измет. Никога няма да ти простим."

Сред тълпата има смесица от скръб и гняв.

"Силно боли", казва Татяна, която е донесла цветя, за да ги остави тук. "Душата ми плаче. Русия плаче. Толкова много млади хора бяха убити. Имам чувството, че собствените ми деца са загинали."

"Беше голям шок", казва Роман. "Живея наблизо и видях какво се случи от прозореца си. Това е ужасно и голяма трагедия."

"Който и да го направи, те не са хора. Те са наши врагове", казва пенсионер на име Евгений. "Мисля, че трябва да отменим мораториума върху смъртното наказание. Поне за терористите."

Четирима заподозрени са обвинени в извършване на терористични актове за предполагаемата им роля в стрелбата и са осъдени да останат в ареста за два месеца.

Те са идентифицирани като Далерджон Баротович Мирзоев, Сайдакрами Муродали Рачабализода, Шамсидин Фаридуни и Мухаммадсобир Файзов в официалния канал на московските съдилища в Telegram.

Съобщава се, че Мирзоев, таджикски гражданин, се е признал за виновен по всички обвинения.

Групировката "Ислямска държава" твърди, че стои зад масовата стрелба в Crocus City Hall. Тя пусна графични изображения на вилнещите нападатели. Американски служители заявиха, че нямат причина да се съмняват в това твърдение за отговорност.

Реакцията в Русия беше много различна.

Руски официални лица пропагандират идеята, че по някакъв начин Украйна стои зад бруталната атака.

В телевизионното си обръщение в събота руският президент Владимир Путин заяви, че четиримата стрелци са били арестувани при опит да избягат в Украйна. Той твърди, че "им е бил подготвен прозорец от украинската страна за преминаване на границата".

Киев отхвърли подобни предложения. Това не попречи на прокремълските коментатори да повторят твърденията за украинска връзка.

Проправителственият вестник "Московский комсомолец" публикува на сайта си яростно антиукраинско мнение. Озаглавена "Украйна трябва да бъде обявена за терористична държава", статията стига до следното заключение: "Време е да унищожим режима в Киев… цялата тази банда трябва да умре. Русия има ресурсите да направи това."

Което повдига ключов въпрос. Как ще реагира Кремъл на тази опустошителна атака? Планира ли руското ръководство да използва случилото се в Crocus City Hall, за да оправдае възможна по-нататъшна ескалация на войната на Русия в Украйна?

Стив Розенберг, BBC

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
Кво става тук бре,кви са тия неразбираеми глупости,и на къв язик,вауу,лудгидия се развихрил,някой следи ли тия дали си вземат антидеприсантште.
76
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
113- Не е точно така, но за да разберете как е точно, вземете, та посетете курса по наказателно право-особена част в юф на СУ.
75
5
 
4
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
А за влизането на Зеленски в учебниците по история съм съгласен.Ще остане там като последният президент на Украйна и неин "съсипател".От над четиридесет милионна държава до нищото.
74
1
 
1
 
! Отговори
Юлиян до 112 преди 1 месец
Мъжки ли си,женски ли си?Ти на колко "линии" си.Легни да се наспиш или си намери някакво друго временно занимание.Този порок явно оказва отрицателно въздействие върху способността ти да мислиш и приемаш адекватно случващото се около теб.
73
0
 
2
 
! Отговори
Юлиян до 96 преди 1 месец
Тероризъм съвсем не е това,което извеждаш като понятие.Човек може да бъде несъгласен с официалната власт,неин противник и недоброжелател,даже враг,без да е терорист.Тероризъм е когато предприемаш действия,които водят до рязко и осезаемо нарушаване на реда и ритъма на живот в държавата,чрез масови убийства и диверсии водещи до толкова голям брой жертви и загуби,че да парализира до голяма степен функционирането на държавните органи и обществото в населеното място или в държавата.
72
4
 
8
 
! Отговори
Защо преди 1 месец
За тези които питата как САЩ са подозирали за атентата. Има международно споразумение с което независимо какви са отношенията между две страни при съмнение за терористична атака да се предупреждават взаимно. Това че путин го игнорира си е друг въпрос.
71
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Форума е напълно живо доказателство че всичко е поръчано от САЩ и украйна.
70
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АДА за Укрите наближава.Зелето усеща накъде отиват нещата.Да бяга към краварите.
69
5
 
4
 
! Отговори
До Кравар Евроатлант преди 1 месец
Аз,ако ти кажа днес,че в следващите дни, един пиян индивид ще се и зака накъде около имота ти,по някое време,ще го засечеш ли?
68
5
 
6
 
! Отговори
Нямя прошка преди 1 месец
Окраине ги чака през следващите седмици и месеци ФАБ-3000;5000 и 9000..Не ми се мисли.Тези бомби на ужаса отстъпват по сила само на тактическите ядрени заряди.
67
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пропагандата убива човека. Пропагандата е изрродска сорросоидна.
66
6
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
САЩ са предупредили Кремъл за предстоящата атака. Защо кратунките от Кремъл не са я предотвратили - не са могли или не са искали?
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо се толерират неадекватни мнения за насилието.
64
15
 
2
 
! Отговори
Дарко Панчев SKOPJIE преди 1 месец
Смрт за Бугаритте-Татарри..Да живее Велику Сърбие и Велике Русийе !
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не трябва да се пренебрегва факта ,че думите-терористи,тероризъм и т.н са измислени,от държавите.В смисъл,означава че,терористи са тези които имат различни от настоящите държавни ръководства разбирания за живота ,въпрос на гледна точка...Ботев и Левски са били терористи,според османлиите,Асандж е терорист и предател според САЩ,Навални е терорист и предател също,за руснаците,и т.н.Всеки се бори за нещо,но реално само със сила се успява.Неприятно е за съвремените разбирания..но е факт.
62
6
 
9
 
! Отговори
Анализатор преди 1 месец
Между другото,ако това наистина беше атентат който цели удар по РФ и ръководството й ,щяха да го направят в седмицата преди изборите за да създадат смут.Факта,че това се случи непосредствено след изборите е красноречив,че "атентата" е дело на Кремъл.
61
12
 
8
 
! Отговори
Джони Вайс Мюлер преди 1 месец
Русия е Велика и НЕПОБЕДИМА.Денят на страшния съд НАБЛИЖАВА.
60
7
 
10
 
! Отговори
Кремъл да обяснят преди 1 месец
Защо въпреки предупреждението от Сащ не са предприели нищо и даже Путин излезе и каза че това е лъжа и провокация ? Защо още полицията престига чак след час ?Защо въпреки че ислямска държава казаха че са те и задържаните си признават Путин твърди че това са Украйна ?
59
9
 
3
 
! Отговори
Путин преди 1 месец
При всички положения играта ще стане много груба.Това постигнаха с този срамен терористичен акт.
58
9
 
8
 
! Отговори
Анализатор преди 1 месец
Няма такива лицемери като кремълските сатрапи.В Украйна всеки ден умират по 200-300 човека.За тях кой скърби?Умират по вина на УБИЕЦА Владимир Путин.Тези 140 убити са мъртви също по негова вина,защото е ясно като бял ден,че "атентата" е постановка на Кремъл.Лицемери са обаче и западните лидери,които явно нямат интерес да се справят с тоя болен психопат.