Мъченичеството на Свети Алексей: Как започва културата на саможертва в Русия?

Тя е дълбоко вкоренена в културата на страната
28 мар 2024 21:30, Нели Христова
44
Мъченичеството на Свети Алексей: Как започва културата на саможертва в Русия?
Снимка: БГНЕС

След като новината за смъртта на Алексей Навални светкавично плъзна навсякъде на 16-ти февруари 2024 г., голяма част от анализатори и журналисти се заеха да я определят като жертва и мъченичество.

Доколкото ни е известно нищо не подсказва, че руският дисидент е бил воден от някакво чувство за "болестно удоволствие". Навални е покръстен и описва себе си като "типичен постсъветски вярващ". И въпреки това, след като оцеля след опит за отравяне с Новичок, той също така беше напълно наясно с рисковете, които пое, когато се върна в Русия през януари 2021 г. В интервю той каза, че ако бъде убит, смъртта му ще бъде доказателство за силата на неговия движение.

Руският идеал за саможертва

Завръщането на Навални в Русия може да се обясни с политически съображения – а именно отказът му да отиде в постоянно изгнание, както искаше руският режим. Но доколкото той е знаел рисковете, на които се излага, смъртта му – независимо дали е резултат от "случайно" малтретиране или убийство в надлежната форма – може да се разбира като саможертва.

Феноменът на мъченичеството
– особено политическото мъченичество – очевидно не е уникален за Русия. Да го разглеждаме като присъщ компонент на предполагаемата "славянска душа" е западна фантазия. Въпреки това мъченичеството и страданието заемат съществено място в руската история и култура.

От автокрация до комунизъм, Русия през цялата история е преживявала изключително репресивни политически режими, често един след друг. Крепостното положение на голяма част от населението до 1861 г., както и критичната роля на армията в кървавите кампании за колонизация, допълнително спомогнаха за изковаването на култура на страданието като начин на живот. Такъв руски идеал е чудесно илюстриран от произведенията на Достоевски, Анна Ахматова и Василий Гросман – списък, който далеч не е изчерпателен. Всъщност етимологията на руската дума мъченик е "страдание", докато на френски или английски например "мъченик" идва от гръцкото martus, "свидетел".

Уникалността на Русия обаче е свързана по-малко със съществуването на култура на саможертва в неподчинение на властите, която наричам тук "непокорна жертва", отколкото със специфично напрежение между нея и жертва в името на държавата между "мъчениците" на от една страна и патриотичните "герои" от друга. Разбирането на тази двойна култура на жертва може да ни помогне да разберем по-добре трагичната съдба на Навални.

Фабриката на мъчениците

Първата култура на "предизвикателната жертва" включва няколко исторически пласта, най-старият от които е религиозен. Православното християнство в Русия наистина се основава на живота и смъртта на светиите, докато страната също е белязана от репресиите срещу дисидентските религиозни движения.

Най-известният пример за последното е този на староверците, които се противопоставиха на реформата, предприета от патриарх Никон в средата на 17 век, за да приведат Руската православна църква в съответствие с Гръцката църква. Оспорваната реформа в крайна сметка доведе до разцепление в православната общност, Раскол. Убедени, че изчезването на традиционната църква бележи началото на царуването на Антихриста, староверците често се самозапалват, за да се противопоставят на властите, които те възприемат като корумпирани.

Но културата на саможертвата на Русия се простира и в политиката. През 1830-1840 г. възниква социологическата прослойка на интелигенцията. Хората, които го съставляват, са образовани, но преди всичко водени от политически идеали, вдъхновени от епохата на Просвещението.

След смъртта на Александър Йер през декември 1825 г. група офицери, "декабристите", поискаха край на автокрацията с оглед на въвеждането на конституционна монархия. Въстанието, чиито лидери бяха екзекутирани, проправи пътя за това, което стана известно като "революционните мъченици" от втората половина на 19 век нататък.

Техният пример отгледа няколко поколения противници, чак до поколението на онези, които избраха пътя на насилието. Една от техните наследници беше София Перовская, която помогна за организирането на убийството на цар Александър II през 1881 г. и беше единствената жена, екзекутирана по време на царизма за политическо престъпление. Тя също знаеше много добре каква цена може да плати за постъпката си.

Третото измерение на руската саможертва е изковано в съветската епоха и е едновременно религиозно и политическо по своята същност. Две групи се открояват: мъчениците на вярата, включително членове на православната църква или други религиозни секти като Свидетелите на Йехова, чието мъченичество има доста ограничено влияние. От друга страна, историкът може да отбележи и "либералните" дисиденти, чиито действия са допринесли за появата на публична дипломация, основана на страданието – феномен, невиждан от времето, когато антисемитската политика на царете провокира криза между Русия и Съединените щати в началото на 20 век.

Примерите включват седемте съветски граждани, които се противопоставиха на КГБ на 25 август 1968 г.,
демонстрирайки в Москва срещу нахлуването в Чехословакия. Физикът Андрей Сахаров, поставен под домашен арест през 1980 г. за открито осъждане на нахлуването в Афганистан и лова на дисиденти или Анатолий Марченко, чиято смърт в затворнически лагер през декември 1986 г. накара Горбачов да освободи Сахаров и да разшири своята политика на гласност.

Всички знаеха отлично, че като говорят открито срещу съветската държава, се излагат на огромни рискове, но смятаха, че цената на бездействието би била по-висока.

Фабриката на героите

Тази предизвикателна саможертва съжителства в руската политическа култура с друг тип саможертва, този път в защита на руската и съветската държава.

Въоръжаването на миналото за политически цели е абсолютно централно за това, което изглежда като процес на героизация чрез жертва, дори ако въздействието му върху населението остава трудно за количествено определяне. Историята на този процес е свързана с появата на Русия като идеологическа единица през 16-ти век, когато идеите за Москва като "третия Рим" и "Света Русия" печелят сила. През вековете руснаците са възпитавани на идеята за "Майка Русия" (Родина), която изгражда свещена родина, която трябва да бъде защитавана на всяка цена.

Смъртта на Навални и бъдещето на Русия

В книгата си за създаването на мъченици в Русия американският учен по цивилизация Юлия Минкова описва широкото разпространение в Русия на Путин на това явление, наследено от сталинизма, и трайното напрежение между героите на съпротивата и героите на властта.

Първоначално, през годините 2000-2014, умереният путинизъм успя да обезвреди риска от появата на мъченици, които биха могли да представляват риск за управляващите. Първата фигура, която понесе тежестта на репресиите, петролният магнат Михаил Ходорковски, беше хвърлен в затвора между 2003 и 2013 г. след изключително политически процес и през тези години се превърна в олицетворение на мъченик на Путин.

Ходорковски можеше да продължи да лежи зад решетките, ако не беше помилван от президента през декември 2013 г. Една от причините за освобождаването му беше смъртта в затвора през ноември 2009 г. на Сергей Магнитски, счетоводител, който разкри мащабни злоупотреби, докато работи за американския бизнесмен Бил Браудър. Новата свобода на Ходорковски работи в полза на Путин, тъй като бившият бизнесмен, заточен в Лондон, загуби аурата си на "месия" и попари надеждите за обединяване на опозицията.

Стремглавото бързане на режима на Путин след анексирането на Крим през 2014 г. беше придружено от безпрецедентна конфронтация от ерата на Студената война между непокорните мъченици и патриотичните герои. Никъде това не е по-видимо, отколкото в годишната битка между руските прогресисти, идващи да положат цветя на мястото, където през 2015 г. беше убит известният опозиционер Борис Немцов, и властите, които ги отстраняват.

Нека не забравяме, че непосредственото оправдание на Путин за нахлуването в Украйна беше необходимостта да се предотврати "геноцидът" на рускоезичното население на Донбас, жертви на украинския режим, описан като "нацистки". Въображаеми мъченици, като детето, за което се предполага, че е разпънато от украинските сили, са били измислени, за да насърчат руските войници да се подпишат в името на благородна кауза и след това, по-късно, да отговорят на призива за мобилизация.

Дълго време правителството на Путин успяваше да ограничи влиянието на Навални, като полагаше големи усилия, за да отрече самото му съществуване. Отказът на Путин да го назове или дни наред да върне тялото му на семейството му беше част от тази стратегия. Убивайки го, руският лидер потвърди статуса на Навални като мъченик в очите на част от населението – онези, които не са били "зомбирани" от пропагандата и конспиративните теории за връзките между Навални и ЦРУ – и в същото време време, престъпния характер на руския режим.

Далеч от това да изтрие посланието на Навални, Путин, напротив, го засили, подкопавайки ефекта от собствената си пропаганда и подкопавайки и без това слабите шансове за договорено решение на конфликта в Украйна: смъртта на Навални допълнително обтегна отношенията между Русия и Запада. Вдовицата му Юлия обяви намерението си да поеме тора на съпруга си гл. Остава да видим дали тя ще успее да даде съдържание на проекта му "Чудесната Русия на бъдещето", за да не е напразна неговата жертва.

Едно нещо изглежда сигурно: смелостта на хилядите опечалени, които дойдоха на погребението на Навални на 1 март, само засили съществуващото напрежение между културата на героите като мъченици, които се жертват за демократичното бъдеще на Русия, и културата на героите като бойци на "специалната военна операция".

Анализът е на Андрей Козовой, професор в Университета на Лил, за The Conversation

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от Русия
Защо ИДИЛ удариха Путин и застрашена ли е Европа?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ПОЛИТИЦИТЕ ПО СВЕТА ЗНАЯТ, ЧЕ АТЕНТАТЪТ В КРОКУС ЗАЛАТА Е ИНСЦЕНИРОВКА НА ФСБ, НО СИ ТРАЯТ... ПОВОД НА КРЕМЪЛ ДА ОБЯВИ МАСОВА МОБИЛИЗАЦИЯ, ЗА ДА РАЗШИРЯТ ВОЙНАТА. ТАКА ДИКТАТОРИТЕ ОПРАВДАВАТ ДРАКОНОВСКИТЕ СИ ЗАКОНИ С ВОЕННОВРЕМЕННИ ПРОБЛЕМИ ! ВОЙНАТА Е ИЗГОДНА И ЗА ОСТАНАЛИТЕ ПОЛИТИЦИ, ЗА ДА ОПРАВДАЯТ С ВОЙНАТА ВСИЧКИ НЕРЕШЕНИ ОТ ТЯХ ПРОБЛЕМИ ! САМО НА ВЪНШЕН ВИД УПРАВЛЯВАТ, ВСЪЩНОСТ БАНДИТИЗМЪТ Е ПРЕВЗЕЛ СВЕТА В НЕКОНТРОЛИРУЕМИ МАЩАБИ !
38
2
 
0
 
! Отговори
криптовалутата преди 4 седмици
с която са му плащали му изгори ореола. Тя се трасира и е добре документирана...
37
2
 
0
 
! Отговори
измамника е за пари преди 4 седмици
не сквернете ""културата на саможертва"
36
2
 
0
 
! Отговори
ами той е Омрял бе! преди 4 седмици
стига сте го предъвквали!
35
2
 
0
 
! Отговори
само тука преди 4 седмици
от време на време си спомнят за западния шпионин.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 33 .... Мъченичеството/саможертвата може да има различни аспекти и различен облик в рамките на различни епохи. Много от нашите комунисти отпреди 9-и септември също са пионки в ръцете на Кремъл, но това не попречи на някои от тях да осъществят саможертва и да станат мъченици. Имало е сред тях и такива, които чистосърдечно са вярвали, че се жертват в името на свещенна идея и за доброто на целия народ.
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
текстът е предназначен за читатели, гола вода. Няма нито един мъченик в християнството (също и от западните), който да е получавал материални облаги, още по-малко - опт чужди държави, за да отдаде живота си в името на своята кауза. Точно обратното,почти всички са били по произход заможни и са се отказали от благинките на света. Навални е пионка в система, каквито в "демократичните" западни страни са абсолютно забранени.Разполагали са с огромен ресурс с цел разпарчетосване на държавата.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Защо е "професор" в Лил?
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако не беше страхът на руският елит от създаването на условия за нормален юридически процес за отстраняването им от власта за това което направиха в Украйна (вкара Русия в ситуация в която никога не е била), ДО СЕГА ВОЙНАТА ЩЕШЕ ДА СВЪРШИ .
30
0
 
3
 
! Отговори
език и мислене преди 4 седмици
В текста като някакво си доказателство се привежда превод на думата "мъченик".Пише, че в английски и френски било произхождало от гръцкото "martus",което значело "свидетел.1.Справка в два съвременни речника изписват думата като martys с "y", което показва най-малкото небрежност; 2.Значенията на библейските думи са комплексни, например "спасител" в оригинала идва от думата за "цялост".Затова се е спорило за "свещени езици", т.е.развити. 3.В тази връзка на руски "мъченик" не значи сегашно страдащ.
29
3
 
6
 
! Отговори
Да преди 4 седмици
На наречеш "свети" един предател е върхът на ид...тиз.***.
28
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 4 седмици
Поредната лудост.
27
3
 
6
 
! Отговори
страст=страдание преди 4 седмици
Текстът е полезен за осъзнаване на модела за промиване на мозъци, чрез многословие, насочено към невежа аудитория. Ще отбележа само два факта: Първо: споменава се сектата "Свидетели на Йехова", която е действаща и в България и забранява кръвопреливането. Второ: Напълно се изключват истински религиозните традиции, които по тези земи са свързани изключително силно с Киев, където в нападнатата от Зел. хунта Киево-Печерска (в пещерата) лавра са запазени кости на подвижници (най-ревностно онгажирани)
26
5
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 седмици
До Анонимен 27 === Не са никакви глупости. Просто вие, комунистите живеете с някаква ваша си, измислена представа за Русия. Има много сайтове, където можеш да гледаш онлайн филми дори без да ги сваляш. Пусни си филтър за комедия, руски филми и изгледай няколко. Аз съм им гледал почти всички съвременни комедии. Особено силно ме впечатлиха тези, дето действието се развива в провинцията. Е няма такава мизepия честно
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Името говори предостатъчно - Козовой... Смислено колкото пищяща коза...
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Страхотни глупости пишете по адрес на Русия. Чудите се как да ги изкарате най-големите диваци на света. И това точно ние, дето сме най-върлите пазители на езически обичаи, а хан Крум пил вино от черепа на победения враг? Колко сме изискани само. Сигурно после си е избърсал кървавите устица със салфетка.
23
7
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 седмици
Много интересна статия, която само ме убеди още повече, че това е най-сбърканата нация в света
22
5
 
6
 
! Отговори
Диян преди 4 седмици
С такива професори е ясно защо нещата на Запад вървят към катастрофа. Тази статия е писана от човек, който много е чел, но нищо не е разбрал и затова пише кощунствени неща, особено по теми, свързани с вярата. Всичко от начало до край е де факто лъжа - като започнем от староверците и завършим с "големия" конкурент на Путин Навални, който на върха на "славата" си имаше 2% подкрепа (единствено в либералните Москва и Санкт Петербург имаше по-сериозна такава, но и това беше преди доста време вече).
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Преди месец коментирахме темата с един мой колега и се шегувахме, че медиите едва ли не се опитват да канонизират Навални в светец, обаче вие наистина сте се взели насериозно.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да наричат някого "светия" когато не е такъв, е кощунство и може дори да бъде анатемосан заради това, така че по-полека с провъзгласяването на случайни хора за светии!