Войната в Украйна доведе до бърз растеж на пазара за електронна война

Руските заводи бързат да купуват защита от дронове
11 апр 2024 21:30, Анисия Иванова
30
Войната в Украйна доведе до бърз растеж на пазара за електронна война
Снимка: БГНЕС/EPA

Засилващите се украински атаки с дронове принуждават руските компании да намерят начини да защитят собствените си заводи и фабрики, вместо да разчитат на военните, осигурявайки неочакван тласък на производителите на радари и военно оборудване.

Данните от търговете показват, че търсенето на частни системи за отблъскване на безпилотни летателни апарати (UAV) се е увеличило четири пъти през последната година. В същото време Русия е успяла поне да удвои производството на този вид оборудване от началото на войната, изчислява Bloomberg Economics.

„Русия вероятно ще успее да направи своите рафинерии и други структури с висока стойност по-малко уязвими от удари с дронове през следващите тримесечия“, каза икономистът за Русия Алекс Исаков от Bloomberg Economics. Голяма част от нарастването на производството се случи през период на относително меко прилагане на търговските санкции, включително около трансбордирането на електронни компоненти, добави той.

Защитата на Украйна срещу инвазията на Русия навлезе в нова фаза, като Киев все повече използва собствена технология за дронове срещу някои от най-големите производители в страната. Руските петролни рафинерии бяха най-тежко засегнати, тъй като Украйна се стреми да намали доставките на гориво за въоръжените сили на Кремъл и потока от петродолари в руската хазна.

Русия обсъждаше разполагането на военна защита в петролните заводи, но все още нищо не е обявено публично, въпреки че официални лица казаха, че работят с индустрията за защита на тези обекти. Украйна също удари някои съоръжения на металургичната промишленост, а по-рано този месец удари рафинерия в района на Татарстан, далеч от границата с Украйна.

Докато войната все повече се разпростира на руска територия, частните компании подхранват търсенето на специални системи за електронна война. Според една местна електронна платформа за обществени поръчки, Tenderpro, която казва, че се използва от повече от 300 000 руски компании, около една трета от всички търгове за системи против UAV са били проведени от нефтени и газови предприятия. Индустриалните и минните компании представляват съответно 28% и 10% от случаите.

Войната доведе до „експлозивен растеж“ на пазара за електронна война и производството все още не е в крак с търсенето, каза Андрей Клюев, главен изпълнителен директор на местния производител на радарно оборудване Umirs. „Заплахата нараства много по-бързо, отколкото производителите могат да се справят“, каза той, говорейки на конференция за анти-UAV технологии в Москва, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Все пак производството на радари и оборудване за радиодистанционен контрол - статистическата категория, в която попадат системите за борба с дронове - започва годината със силен импулс. Производството се е увеличило два пъти през февруари в сравнение със същия период на 2023 г., според последните данни на Федералната статистическа служба, вторият пореден месец на рязък растеж.

Оборудването за електронна война не дава пълна защита срещу атаки с дронове, но може значително да ограничи щетите. Тези защити осуетиха удар по завода на "Славнефт" в Ярославл, шестата по големина петролна рафинерия в Русия, която закупи своите защитни системи от дъщерно дружество на Rostec State Corp. В същото време петролната рафинерия в Новошахтинск беше атакувана от дронове, които бяха свалени от системи за електронна война, в резултат на което отломки паднаха върху завода.

И рафинерията в Сизран, и рафинерията в Новокуйбишевск са закупили системи за борба с UVA в края на 2022 г. и началото на 2023 г., според данни от търгове, анализирани от Bloomberg.

Според изчисления на Bloomberg, базирани на данни от налични портали за държавни поръчки, държавни компании и държавни агенции са похарчили най-малко 1,7 милиарда рубли (18,4 милиона долара) за електронна сигурност миналата година. Повечето от тези разходи бяха за защита на комунални услуги и енергийна инфраструктура, включително атомна електроцентрала на 200 километра от границата с Украйна.

Почти невъзможно е да се прецени колко пари руските корпорации са похарчили за защита срещу дронове въз основа на публични данни, тъй като обявите за поръчки се публикуват на различни платформи и руските власти позволяват на компании, които са обект на международни санкции, да класифицират данните си за поръчки. Според Tenderpro най-голямата единична покупка на оборудване за борба с дронове възлиза на 45 милиона рубли, докато 36% от компаниите купуват скъпи стационарни и мобилни системи, струващи над 1 милион рубли (10 845 долара).

Освен в скъпа електроника, компаниите са били принудени да инвестират и в изграждане на физически бариери, укрепване на съществуващи структури и застраховане срещу щети. Според Елена Астафиева, търговски директор на базираната в Москва платформа, Tenderpro отбеляза трикратно увеличение на интереса към застраховки срещу щети от дронове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от Русия
Москва вини Украйна, че е атакувала Запорожката АЕЦ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо да се защитават руските заводи, като Киев падна за три дни още преди години?
16
3
 
6
 
! Отговори
Хи хи до 15 преди 2 седмици
Че за кво да ходим до Русия, тя ще дойде тук бе, на крака !
15
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА поМИЗЕРНА НА СВЕТА !!! ТЯ ЗА ВСИЧКИ БЕЗГРЪБНАЧНИ ПЪРВА Е поТЪПОТА !!! Дори НАШЕНСКИТЕпутиноиди не горят от желание да се преместят в пРосия !!!
14
16
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 седмици
До Анонимен9/ СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ КОЯТО Я ИМА САМО БЛАГОДАРЕНИЕ НА МИЛОСТТА НА ФАЩ КОЯТО Е ГАРАНТ НА УКРАЙНА ЗА НЕЙНАТА ТЕРИТОРИАЛНА ЦЯЛОСТ ПО МЕМОРАНДУМА ОТ БУДАПЕЩА!! РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ДА СЕ БЛАГОДАРИ, ЧЕ БАЙДЪН Е ТОЛКОВА МИЛОСТИВ И, ЧЕ НЕ Я Е ПРЕВЪРНАЛ В ЛУНЕН ПЕЙЗАЖ!
13
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Въздуншо-космическите сили на Русия могат да устроят истински ад във всеки град и всяка точка на Европа.
12
7
 
8
 
! Отговори
Укрите са тъпи преди 2 седмици
Мислят, че западът ги обича, че им дава орижия и пари защото ги обича. Впрочем и българите мислят същото за запада, но българите са ясни, те не са 80%, вече са 100%.
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Украйна приеха "Закон за мобилизацията" - в залата на украинската Рада присъстваха 30 депутати от 400. Законът беше приет с 238 гласа "за". Демокрация, кво да прайш.
10
6
 
9
 
! Отговори
Хи хи преди 2 седмици
Урките мноо слаби, толкоз пари прахосахме по тях, хранихме ги, поихме ги, и накрая нищо.
9
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Украйна няма война. В Украйна Русия провежда специална военна операция срещу незаконния нацистки режим в Киев. Ако започне война, Русия може само за няколко часа да превърне територията на бившата УССР в пустиня. В момента така наречената "държава" Покрайна съществува само благодарение на милостта и благородството на Русия.
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Излиза, че все пак има някаква файда от руснаците - могат да се изкарват пари, като ги трепеш. Прогресивните фирми са се усетили навреме и сега произвеждат и поддържат войната, за да продават.
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Удариха най-голямото газохранилище в Европа, във Лвов. Не е разрушено, това беше само намек, но може и скоро да гръмне, и тогава джамовете на половината Полша ще трябва да ги сменят.
6
8
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 седмици
До Анонимен 6/ КОГО ПАК ЛЪЖЕШ ТИ МЪ!!! ЧИСТА ВОЙНА Е!! КВО ПОВЕЧЕ ? МОБИЛИЗАЦИЯ ЛИ ЩЕ ИМА :D ЕДВАМ ГО ТЪРПЯТ ПУТИИИИИИИИИИИИИИИН И В МОМЕНТА :D
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази нощ Путин се е погрижил за екологията на Украйна, спрял е завинаги един ТЕЦ. Не знам защо го упреквате, като същите спирате ТЕЦ-овете у нас.
3
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не е война, а Специална операция. Започне ли война става страшно.
2
3
 
8
 
! Отговори
Абе преди 2 седмици
Да върви световната далавера! Че някакви си се трепели, мноо важно, славяни, сър!
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ква София бе селянин ***.