"Мозъкът на Путин" Дугин за русофобията и защо Западът се разпада

Руският философ пред американския журналист Тъкър Карлсън
1 май 2024 20:40, Нели Христова
412
"Мозъкът на Путин" Дугин за русофобията и защо Западът се разпада
Снимка: БГНЕС

Руският философ и политолог Александър Дугин даде интервю за американския журналист Тъкър Карлсън. 20-минутното видео е публикувано в канала на Карлсън в YouTube. Твърди се, че интервюто е записано в Москва, но не се уточнява кога.

Представяйки Дугин, Карлсън казва, че на Запад наричат философа "Мозъкът на Путин" и идеите му са "дълбоко обидни за някои хора".

"Дугин не е близък съветник на Владимир Путин. Той е писател, който пише за големи идеи. И за това книгите му бяха забранени от администрацията на Байдън в Съединените щати, не можете да ги купите от Amazon", отбелязва Карлсън.

В самото начало на интервюто Тъкър Карлсън пита Дугин каква според него е причината за "саморазрушителния път", по който са тръгнали англоговорящите страни – САЩ, Великобритания, Австралия, Канада. Дугин отговаря:

"Мисля, че всичко започна с индивидуализма. Беше неразбиране на човешката природа. Когато идентифицирате индивидуализма с човека, вие прекъсвате всички връзки с всичко останало. Индивидът беше и си остава ключово понятие, поставено в центъра на либералната идеология. Според моето разбиране либерализмът е исторически, културен, политически и философски процес на освобождаване на индивида от всякакъв вид колективна идентичност. Отхвърлянето на Католическата църква като колективна идентичност, Западната империя като колективна идентичност, последвано от бунт срещу националната държава като колективна идентичност в полза на просто гражданското общество. След това имаше голяма битка на 20 век между либерализма, комунизма и фашизма. И либерализмът отново победи. И след разпадането на Съветския съюз остана само либерализмът."

Според Дугин следващият етап на либерализма е "освобождаване от полова идентичност" и в резултат "това доведе до транссексуални хора, ЛГБТ хора и нова форма на сексуален индивидуализъм".

"И последната стъпка, която все още не е напълно направена, е освобождаването от човешката идентичност. <…> Можете да изберете вашата индивидуална идентичност – да бъдете личност, да не бъдете личност. Това си има име - трансхуманизъм, постхуманизъм, изкуствен интелект. Клаус Шваб, Реймънд Курцвейл, Ювал Ноа Харари открито заявяват, че това е неизбежното бъдеще на човечеството. Пристигаме на историческата крайна спирка. Преди пет века се качихме на този влак и сега пристигаме на последната гара", казва Дугин.

Карлсон също попита Дугин защо според него Русия "се превърна в основен враг" за Запада, по-специално за либералите в САЩ, след 2000 г., когато руският президент се смени. Той добави, че САЩ харесват първия президент на Русия Борис Елцин, защото той "е бил пияница".

"Първо, мисля, че въпросът е, че Путин е традиционен лидер. Когато дойде на власт, той от самото начало се опита да извади страната ни от световно влияние. Той започна да се противопоставя на глобалния прогресивен дневен ред. И тези хора в САЩ, които подкрепяха Съветския съюз, бяха прогресивни, те все още са прогресивни. Затова те започнаха да чувстват, че си имат работа с някой, който не споделя техния прогресивен дневен ред и който се опитва - доста успешно - да възроди традиционните ценности, държавния суверенитет, християнството, традиционното семейство", отговори философът.

Според Дугин омразата от "прогресивния лагер на Запада" не е случайна.

"Ако вашата основна цел и основна задача е да унищожите традиционните ценности, традиционното семейство, традиционните взаимоотношения, традиционните вярвания... И когато някой с ядрени оръжия - не на последно място аргумент - силно защитава традиционните ценности, тогава мисля, че има някои причини за тази русофобия и омраза към Путин", добави той.

В началото на интервюто, представяйки Дугин на публиката, Карлсон припомни, че през август 2022 г. дъщерята на политолога Дария загина при експлозия на кола, но тази тема не беше обсъдена по-нататък в разговора.

През последните няколко месеца Тъкър Карлсън също интервюира руския президент Владимир Путин и основателя на социалната мрежа VKontakte и Telegram Павел Дуров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от Русия
Как смъртта на Кадиров ще се отрази на Путин?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
310
22
 
21
 
! Отговори
емо преди 3 седмици
дугин, който загуби дъщеря си след терористичен акт на украинските служби, казва това, което мисли. в неговите думи има много истина относно защитата на традиционните ценности от страна на президента путин и русия. разбира се това не е основното в противопоставянето на русия със запада. русия е велика славянска страна и не може да допусне да бъде застрашена националната й сигурност, за разлика например от нас.
309
1
 
5
 
! Отговори
Леонид преди 3 седмици
Когато се пресели там със семейството си може би
308
21
 
28
 
! Отговори
Зозо преди 3 седмици
Хахахааааа, целият БВП на "Могучая" с всички природни суровини на света е 1% от БВП на ЕС без суровини :))))))))))))))))) Така са във великата алкохолна империя Блатная.
307
21
 
34
 
! Отговори
О, божкелее преди 3 седмици
Руснак и традиционни, християнски ценности? Аз на приказки ли да вярвам или на очите си? Самият дядо е от разбито семейство. Идолът на който се кланя, дето сега се кръсти нон-стоп, от кгб. Разведен, не се знае с коя фигуристка колко деца има. Всичките руснаци и рускини, които познавам не знаят с коя и с кого са си легнали снощи. И тук излиза този дядо и говори как обществото им останало стожер на християнския морал. Просто ще падна от смях.
306
16
 
31
 
! Отговори
Зозо преди 3 седмици
.....Запада се разпада..... Хахахаааа, а къде е "Великият СССР" бре???? Клоуни руски. Смешна работа.
305
14
 
28
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 3 седмици
Този дали е луд не знам, но почти всичко което каза е самата истина.
304
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От създаването си СССР а в последствие Русия,тази мантра Запада замира и ще изчезне не е спирала да се повтаря.Империализма висш и последен стадий на капитализма го учихме от четвърти клас та до последния курс в университета.Задължително извън работни форми на партийно просветна работа.Запад и неговия империализъм ще изчезнат.Първо щеше да настъпи развит социализъм и после комунизма начело със СССР в целия свят.СССР щешеда бъде номер едно в света.Само че Китай не беше съгласен. А СССР се срина
303
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
щом започнахте да давате трибуна на този ДОКАЗАН ШИЗОФРЕНИК, сайтчето не върви на добре
302
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
331- кажи го на 20 000 000 руснаци- напуснали Русия завинаги- кажи им как благоденстват в Раша с 200 лв мин пенсия и 400лв средна, с мин заплата от 370лв и средна 1380 и храни с цени като тук!
301
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Руските нацисти се побъркаха окончателно.Бленуват за Руский мир,а едно село не могат да превземат. Объркана сбирщина от промити мозъци.Дугин дегенерата им е знаме..
300
24
 
18
 
! Отговори
Пепи преди 3 седмици
В Казанлък ще гласуваме за Възраждане
299
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Интервюто е записано в Москва и е без значение кога. Важното е, че след интервюто с Президента Путин, Такър Карлсън се върна отново в Москва. В Руската Федерация се диша леко и свободно. Въздухът не е проникнат от пиндостанския сатанизъм.
298
15
 
19
 
! Отговори
Бай Шиле преди 3 седмици
Поредния лyд за връзване!
297
8
 
10
 
! Отговори
Ботоксът преди 3 седмици
изглажда и мозъчни гънки.
296
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Александр Дугин не е близък съветник на Владимир Путин и етикетът "Мозъкът на Путин" е поредната колективнозападна изгъзица.
295
13
 
14
 
! Отговори
МАРИЯ преди 3 седмици
Гледайте интервюто в YouTube. Най великите мисли и как доказва че запада ще се саморазруше не са включени в статията
294
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мозъкът на Путин.Ха хааа...Путин ,знайно е,че няма мозък.Ще е в психиатрията в Хага с маска на зурлата.
293
15
 
14
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 3 седмици
Просто разбиващи мисли от г-н Дугин. Класическия либерализъм е добър. Но лебарализма е прогресивен. Той израства и се превръща в леберализъм на утрешния ден. Власт на малцинствата срещу мнозинствата. ЛГБТ пропягандата,Зелена сделка и прочее. Малки групи хора искат да управляват мнозинството вместо да е обратното както демокрацията повелява. Това е тоталитаризъм.Ето затова Англо-саксонския свят е счупен и краха пред тях е неизбежен! Само велик мозък може да стигне до тези изводи!
292
17
 
14
 
! Отговори
Дугин е свят човек! преди 3 седмици
Александър Дугин е свят човек с чиста душа и мъченик за славянската и евразийската идея. Украински терористи убиха дъщеря му на 20 август 2022 година в Москва, мир на праха й - Даря Дугина.
291
13
 
16
 
! Отговори
Демокрация, а??? преди 3 седмици
книгите му бяха забранени от администрацията на Байдън в Съединените щати - това е всичко, което ви трябва да знаете за демокрацията и за свободата на словото, мненията и убежденията в лицемерния Запад - свободни сте да четете, говорите и мислите само това, което ви разрешава администрацията на президента, защото самият президент е мумия с деменция, която нищо не разбира и за нищо не носи отговорност.