Най-голяма руска жертва: "Газпром" е на загуба, загуби и пазара в Европа

Компанията не успява да намери алтернатива на европейските си клиенти
3 май 2024 07:38, Екип на Investor.bg
361
Най-голяма руска жертва: "Газпром" е на загуба, загуби и пазара в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Руският газов гигант "Газпром" е първата голяма жертва на войната, която започна Русия в Украйна. Компанията съобщи за годишна загуба в размер на 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) за 2023 година. Компанията отчита негативен финансов резултат за първи път от 1999 година, изчислява Bloomberg.

През 2022 година газовият холдинг записа печалба в размер на 1,23 трилиона рубли (13,2 млрд. долара).

След началото на войната в Украйна обаче "Газпром" загуби основния си пазар - Европа, и не успя да намери алтернатива, както направиха петролните компании. Причината е прекалената обвързаност на "Газпром" с европейските държави - почти цялата инфраструктура и газопроводи са насочени именно към общността.

С решение на президента Владимир Путин още в първите седмици на войната "Газпром" поиска едностранна смяна на условията за плащане - в рубли, с което някои държави от ЕС не се съобразиха, включително и България. За останалите обаче стана ясно, че Европа няма да може да разчита дълго на доставките на газ от Русия и започнаха да търсят алтернативи - втечнен газ от различни доставчици, както и увеличаване на тръбния газ от Норвегия и Алжир.

Досега ЕК не е въвела санкции срещу руския газ, макар че препоръчва на европейските държави да не удължават договорите си с "Газпром".

Руският газ вече има дял под 10% от общия внос в ЕС, което е най-ниското ниво от 70-те години на миналия век. Надеждите на "Газпром" са да успее да увеличи доставките за Китай, но засега компанията не успява да преодолее загубата на европейските си клиенти.

Прогнозите за тази година са износът на газ да се увеличи с 18% до 108 млрд. куб. метра. Само за европейските пазари преди войната компанията доставяше повече от 160 млрд. куб. метра годишно. По данни на компанията през 2023 година доставките за Китай са почти 23 млрд. куб. метра.

Още подобни материали четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До249 256 Ало, Фейк БГ, защо не цензурирате това краварско говедоооо, което нарича всякак хората във форума? Всъщност, сещам се, защото е платен агитатор от редакцията и затова не го цензурирате?
253
7
 
2
 
! Отговори
не се боим преди 1 месец
То и повечето ресурси на Украйна са в новите територии на Русия, не се боим, не се боим за тях. Към Русия се присъединиха нови 4 области - територии с полезни изкопаеми за 12.4 трилиона долара според Washington Post. 60% от въглищните залежи, 20% от газовите и 40% от залежите на метали. Не се боим за тях, на сигурно са.
252
2
 
16
 
! Отговори
А кво стана преди 1 месец
С руския черноморски флот.Минаха ли вече на канута и салове
251
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Егати измислиците в поредната пропагандна статийка, която ни сервира Фейк БГ! Газпром развива вътрешно руска програма за доставка на газ до всяко руско селище. Обемите газ, които ще продава така са в пъти повече, от колкото всичко, което е продавала корпорацията когато и да е в Европа. С Китай имат рекорден износ за всички времена, започнаха износ и в Индия, а в Пакистан строят най-големия в този район газопровод. И тука някакви фалшименто плачат на чужд гроб, сякаш чудо голямо е станало.
250
1
 
2
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 250. Я изброй няколко маериални блага които Европа чака от Китай, включително и ти, защото все пак и ти живееш в Европа
249
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повдигането на въпроса за контранастъплението е сорросоидна провокация !
248
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 252 А какво става с дръгливата руска ПВО в Крим?
247
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пирова победа за Западни страни спрямо руснаците а каква е цената на Запада ?
246
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
245
2
 
5
 
! Отговори
До 241 преди 1 месец
То и Украйна има ресурси небой се.Та нали за това точно русия се втурна да граби и плячкосва в западна посока а не в няква др щото за грабене има само в западна посока от блатото.Освен това демографски украинците са из цяла Европа и няма да се затрие украинската нация.Руската нация обаче вероятно ще стане монголокитайска
244
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АМА ЧЕ ВЪРТЕЛЕЖКА...РУСНАЦИТЕ ЩЕ НАМЕРЯТ ПАЗАР ЗА ГАЗА И ПЕТРОЛА БЪДЕТЕ СИГУРНИ В ТОВА...РУСИЯ ПРОДАВА ГАЗ И ПЕТРОЛ НА КИТАЙ,КОЙТО ОТ СВОЯ СТРАНА ПРОИЗВЕЖДА МАТЕРИАЛНИ БЛАГА ИЗНАСЯЙКИ ГИ В ЕВРОПА,ОТКЪДЕТО ПОЛУАВА ПАРИ,ЗА ДА ПЛАТИ ЗА ГАЗА ОТ РУСИЯ...
243
1
 
2
 
! Отговори
Бг пичели преди 1 месец
Ша намаляват парното!
242
10
 
3
 
! Отговори
Новини от Африка преди 1 месец
Нигер е изгонил 10 000 американски военни, на тяхно място е поканил руснаци. Днеска в Нигер, утре в България.
241
1
 
7
 
! Отговори
Загубата за едни преди 1 месец
Е печалба за други. Политбюро на ЦК на Китайската комунистическа партия не е на загуба. Вервайте ми!
240
2
 
3
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Гопенчетата да се успокоят - дори и руснаците да изчезнат, газта ще си остане и пак ще я ползваме.
239
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Газпром изгуби пазарите заради тъпппака Путин.
238
5
 
8
 
! Отговори
ЕС е газирана вода преди 1 месец
Без газ. Брюксел обеща на фалирала Украйна 1 милион снаряда за тежки гаубици за 2023, достави едва една трета. Корейската Народно-демократична Република достави на Русия 1 милион снаряда. За китайските комунисти да не говорим - те могат да произвеждат 20 милиона снаряда годишно
237
5
 
3
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
Всички руски железа тук в България трябва да бъдат разказани в Украйна, а ние да вземем насреща натовско въоръжение.Тези руските железа хем са морално остарели,хем няма кой да ги поддържа и освен за музея за др не стават.Украинците да ги ползват против русия,а ние да извлечен ползи както го правят останалите
236
6
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Един въпрос: знае ли някой от този екип колко процента от азерският газ е собственост на Газпром, този газ който получаваме и ние. Жокер: 2008 година 60% от акциите бяха собственост на Газпром, от узбекския - 100 %.
235
4
 
6
 
! Отговори
Приказки от 1001 нощ преди 1 месец
Празни приказки вече повече от две години.Янките са в основата Хохлите да са още на системи,нещо като пилота от Формула 1 Шумахер . Милиардите които Байдън налива са за пенсии,заплати и оръжие за Бандера.Това ще е до време.Има ли трезвомислещ човек че ядрена държава номер 1 ще загуби.