Най-голяма руска жертва: "Газпром" е на загуба, загуби и пазара в Европа

Компанията не успява да намери алтернатива на европейските си клиенти
3 май 2024 07:38, Екип на Investor.bg
361
Най-голяма руска жертва: "Газпром" е на загуба, загуби и пазара в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Руският газов гигант "Газпром" е първата голяма жертва на войната, която започна Русия в Украйна. Компанията съобщи за годишна загуба в размер на 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) за 2023 година. Компанията отчита негативен финансов резултат за първи път от 1999 година, изчислява Bloomberg.

През 2022 година газовият холдинг записа печалба в размер на 1,23 трилиона рубли (13,2 млрд. долара).

След началото на войната в Украйна обаче "Газпром" загуби основния си пазар - Европа, и не успя да намери алтернатива, както направиха петролните компании. Причината е прекалената обвързаност на "Газпром" с европейските държави - почти цялата инфраструктура и газопроводи са насочени именно към общността.

С решение на президента Владимир Путин още в първите седмици на войната "Газпром" поиска едностранна смяна на условията за плащане - в рубли, с което някои държави от ЕС не се съобразиха, включително и България. За останалите обаче стана ясно, че Европа няма да може да разчита дълго на доставките на газ от Русия и започнаха да търсят алтернативи - втечнен газ от различни доставчици, както и увеличаване на тръбния газ от Норвегия и Алжир.

Досега ЕК не е въвела санкции срещу руския газ, макар че препоръчва на европейските държави да не удължават договорите си с "Газпром".

Руският газ вече има дял под 10% от общия внос в ЕС, което е най-ниското ниво от 70-те години на миналия век. Надеждите на "Газпром" са да успее да увеличи доставките за Китай, но засега компанията не успява да преодолее загубата на европейските си клиенти.

Прогнозите за тази година са износът на газ да се увеличи с 18% до 108 млрд. куб. метра. Само за европейските пазари преди войната компанията доставяше повече от 160 млрд. куб. метра годишно. По данни на компанията през 2023 година доставките за Китай са почти 23 млрд. куб. метра.

Още подобни материали четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още от Русия
Мазнотия, кръв и две тениски... Бритни проговори за живота в руска колония
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
4
 
11
 
! Отговори
Пак казвам преди 4 седмици
Руски трооолееейбусе.И да си смениш артистичния псевдоним ние вече те знаем.Боби,Алекс,аноним оззи и т н-все същия отпааадъъък.А знаеш ли защо защо те знаем.Ами първо по начина на писане,второ по постоянните ти опорки и трето но най важно по слабият ти умствен процесор на който или тока е слаб или захранвания му кабел е дълъг.Но все тая.Ти просто си улументарна руска копейка
273
11
 
6
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 4 седмици
А на руснаците как им са се отразили блумбергските изчисления? Знаят ли за загубите или блумберг не знае за компресирания руски газ в Европа на тройни цени през американски фирми? :):) Щото американците изчакаха европейците да си самоналожат забраните и си освободиха търговията на енергийни ресурси с Русия! ХА ХА!
272
3
 
10
 
! Отговори
ддд преди 4 седмици
Само русия ли има газ... ес може да купува от други, избора е важен дгд раша с тия *** и диктатори
271
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А само преди две години Медведя,Лаврата и Рамзан обясняваха как Европа ще замръзне и газта ще стане 3000 евра. Европа не замръзна,но газта стана 3000 рубли,а Медведя продължава да реве.
270
4
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 4 седмици
Друго си е да играеш на богатия европейски пазар.Китайците уж съюзник,но като видяха,че Русия губи пазари,натиснаха чебурашките да продават газа за жълти копейки.В резултат близо 7 млрд.$ загуба.Все идет по плану.
269
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А бе заради какво броите чужди пари? Репортери без граници! Пишете наведени статии!
268
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И аз спрях да продавам на един картофи, сега ги давам на друг с по голяма печалба - само наивник може да си мисли, че Русия губи, най-големият губещ е някой друг
267
4
 
15
 
! Отговори
И всичко това преди 4 седмици
Благодарение на великият геостратег Вова Путин
266
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Състиянието на,, Газпром" е трагично, и затова още на 5 март ето какво излезе на официалният сайт на компанията:" Президент России Владимир Путин разрешил ограничить раскрытие информации "Газпрому", "Газпром нефти", "Газпром энергохолдингу" и целому ряду контролируемых ими компаний,..!!!
265
6
 
12
 
! Отговори
Богдана преди 4 седмици
Украйна,както и целият цивилизован свят,НЕ ПРЕГОВАРЯТ С ТЕРОРИСТИ.Слава Украине.Хероям слава
264
2
 
10
 
! Отговори
Пак казвам преди 4 седмици
Рускиии троооолееейбусе.Закъсняваш с минусите по коментарите.Побързай че ще ти се карат работодателите но внимавай да не си начупиш пръстите.Гледай да ги пазиш-те и без това скоро работодателите ти ще ти ги счупят.Нъл
263
10
 
8
 
! Отговори
Настрадин Ходжа преди 4 седмици
Тъкмо научил магарето да не яде - и то взело че умряло! Такива ми ти работи за ЕС!
262
9
 
8
 
! Отговори
изчислява Bloomberg. преди 4 седмици
годишна загуба в размер на 6,84 млрд. долара за 2023 година. - а за Европа над 200 милярда...
261
9
 
5
 
! Отговори
Да се чете: преди 4 седмици
"Украйна ще трябва в един момент да преговаря с Русия" :):)
260
5
 
1
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 седмици
За съжаление на някои този медал има и обратна страна,на която се вижда че Европа е понесла големи загуби от спирането на руския газ-особено Германия!?l В Германия жимическата,металургичната и фармацевтичната промишлености са в колапс заради спирането на русия газ!?А изобщо и всички потребители на Запад в момента страдат от високи цени на газа!?Освен това трябва да се каже ясно че спирането на руския газ е само една брънка от загубите за Европа -те вече са огромни и заради много други неща!?
259
3
 
11
 
! Отговори
... преди 4 седмици
*** в България си мислят, че само Русия има газ и нефт. Така им е плямпал на времето пияния им чичо комунист. За това не ги съдете строго, че са невежи
258
2
 
4
 
! Отговори
До 262 преди 4 седмици
До руския тролейбуси.Алооо.Ами цензурираите и копейката дето обижда белия свят с фрази като кравари,*** и т.н.Че нещо не може да преглъщане завалията
257
1
 
5
 
! Отговори
Муахахаха преди 4 седмици
До не се боим.То тези които имате в блатото нямате вече кво да правите.Ето от това трябва да се боите.И от липсата на кнфи в 90%от населените места.А най плодородната земя не е в заграбеното от вас,което трябва и да можете и да задържите и да облагородите.Как ще стане след като не можете да си оправите изгорелите рафинерии сами и нямате кнеефи незнам просто,но вероятно нещо пак безаналогово ще приложите.Муахахахааа
256
3
 
3
 
! Отговори
Ужасен ужас преди 4 седмици
Руският газов гигант "Газпром" е първата голяма жертва на войната. Съвсем скоро резервите на газ на гиганта ще бъдат изчерпани - след не повече от 150 години.
255
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ти знаеш ли великата монголия колко е 2 млн.