Руснаците, избягали в чужбина, се завръщат, подпомагат военната икономика на Путин

Обратната миграция с голям принос за икономическия растеж на Русия през 2023 г.
3 май 2024 14:30, Елка Василева
268
Руснаците, избягали в чужбина, се завръщат, подпомагат военната икономика на Путин
Снимка: Bloomberg LP

До един милион руснаци са избягали в чужбина през първата година от инвазията на Кремъл в Украйна. Сега хиляди от тях се завръщат у дома, което е пропагандна победа за президента Владимир Путин и стимул за военната му икономика.

Тъй като войната все още бушува, а човекът, който я започна, е на път да поеме още един шестгодишен мандат на власт, много руснаци са изправени пред труден избор. Изправени пред откази при подновяване на разрешителните за пребиваване, трудности при прехвърлянето на работа и пари в чужбина и ограничен брой дестинации, които все още ги приемат, те избират да сложат край на самоизгнанието си, пише на сайта си Bloomberg TV Bulgaria.

"Бизнесът не проработи, никой не ни чака в чужбина", казва Алексей, 50-годишен бивш политически консултант от Москва, който се премества в Грузия, за да работи като предприемач, след като е задържан на антивоенен митинг в руската столица. Връща се, когато финансите на бизнеса му свършват, споделя Алексей. Той и други интервюирани от Bloomberg помолиха да не разкриват фамилните си имена от съображения за сигурност.

Нахлуването през февруари 2022 г. предизвика масово напускане на Русия в мащаби, невиждани от разпадането на Съветския съюз. Мнозина напуснаха, за да изразят несъгласието си с войната, а също и от страх от мобилизация. Когато през септември 2022 г. Путин нарежда призоваването на 300 000 резервисти, това предизвиква нова вълна от заминавания на стотици хиляди хора.

Отливът се е забавил, ако не и обърнал. През юни Кремъл се похвали, че половината от всички, които са избягали в първите дни, вече са се завърнали, и това изглежда отразява наличната статистика от най-популярните страни дестинации, както и данните от компаниите за преместване. Въз основа на данните на клиентите на една от фирмите за преместване, Finion в Москва, приблизително 40-45% от напусналите през 2022 г. са се завърнали в Русия, казва ръководителят на фирмата Вячеслав Картамишев.

Путин похвали завръщането на бизнесмени, предприемачи и висококвалифицирани специалисти като "добра тенденция". Той изтъква притока като знак за подкрепа на неговата политика, независимо от действителните причини за завръщането им, и доказателство, че руснаците имат "чувство за принадлежност, разбиране за това, което се случва".

Историите за завръщането се използват активно в пропагандата като потвърждение на "русофобията" на Запад, казва Татяна Становая, основател на политическата консултантска компания R.Politik и старши научен сътрудник в Центъра "Карнеги Русия - Евразия". За Путин това има значение, защото "го подхранва, дава му допълнителни доказателства, че е бил прав", каза тя.

Хиляди завръщащи се емигранти също така помагат на Русия да преодолее военните санкции и да постигне стабилни икономически резултати. Според оценки на Bloomberg Economics обратната миграция вероятно е допринесла с между една пета и една трета от 3,6 процентния годишен икономически растеж на Русия през 2023 г.

Все пак завръщащите се работници представляват едва около 0,3% от общия брой на заетите. Това не допринася особено за облекчаване на острия недостиг на пазара на труда, но подчертава извънредно големия принос на репатрираните лица за икономическата активност.

 "Първо, завръщащите се мигранти са склонни да получават по-високи заплати и да бъдат заети в отрасли с висока добавена стойност - проучванията показват, че равнището на доходите е силно свързано с вероятността да напуснат страната, за да избегнат мобилизация през 2022 г. Второ, завръщащите се работници повишават активността в местните потребителски ориентирани отрасли, като услуги за домакинството, търговия на дребно и недвижими имоти, вместо да харчат доходите си в чужбина. Последното означава и смекчаване на изтичането на капитали от Русия през 2023 г.", посочва Алекс Исаков, икономист за Русия, Bloomberg Economics.

За някои хора Русия сега предлага по-добри възможности и условия за работа, отколкото преди войната, защото страната се опитва да привлече обратно дефицитните специалисти. ИТ програмистът Евгений и семейството му се завръщат след около година живот в Алмати, Казахстан, когато получава предложение да работи в Русия със заплата и при условия, за които "преди дори не е могъл да мечтае".

"Това е подарък за нас", каза президентът на Националния изследователски център на Курчатовския институт Михаил Ковалчук, след като ЦЕРН, Европейската организация за ядрени изследвания, известна с проекта за Големия адронен колайдер, обяви, че ще спре да работи със специалисти от Русия тази година. Това означава завръщане на учените в Русия, каза той.

Няма други възможности, освен да се върнат
Макар оценките за броя на напусналите да варират значително, икономистите на Алфа Банк в Москва смятат, че през 2022 г. Русия е загубила около 1,5% от цялата си работна сила, или приблизително 1,1 млн. души. Докато някои от тях заминаха за Европа, много от тях отидоха на места като Обединените арабски емирства, Тайланд и Индонезия - държави, които не последваха САЩ и техните съюзници в налагането на санкции на Русия, както и в съседни бивши съветски републики.

Според Картамишев от Finion руските граждани са се сблъскали със затруднения или отказ, когато са се опитали да подновят изтичащи разрешения за пребиваване. Повечето от тях в крайна сметка избират да се върнат в Русия, казва той.

Данните на Finion показват, че дори в предимно приятелски настроени страни като Армения и Киргизстан руснаците са подложени на по-строг контрол. Няколко европейски държави, особено в източната част на страната, значително затрудниха получаването или подновяването на разрешения за временно пребиваване на руснаци, както и Турция, което изненада десетки хиляди руснаци, които след това бяха изправени пред избора да се върнат у дома или да търсят друга държава, каза Картамишев.

Понастоящем броят на разрешенията за краткосрочно пребиваване на руснаци в Турция е около 60 000, което е наполовина по-малко от 132 000 през 2022 г., сочат официалните данни.

Данните на националната статистическа служба на Грузия показват, че броят на руснаците, които са напуснали страната, се е увеличил шест пъти до 35 344 през 2023 г., докато пристигащите мигранти са намалели с 16% спрямо предходната година. Казахстан съобщава за 146 000 новопристигнали от Русия до края на 2022 г., но руски дипломат в Алмати твърди, че след една година са останали не повече от 80 000 души.

Процесът на репатриране вероятно ще продължи. Според проучване на политолози, ръководено от Емил Камалов и Ивета Сергеева от Европейския университетски институт във Флоренция, само 41% от руските мигранти, а в някои държави само 16%, смятат, че статутът им е стабилен или донякъде устойчив в приемащите ги общества. Тази несигурност се засилва още повече от факта, че 25% съобщават за преживяна дискриминация от страна на местни хора или институции.

Те са установили, че "светът буквално се е обединил срещу тях", казва Анна Кулешова, социолог в Social Foresight Group, която интервюира руски имигранти: "Те се връщат с чувство на обида и усещането, че "Путин все пак не е грешал толкова много". Те наистина ни мразят".

Веднъж завърнали се у дома, много репатрианти, които са напуснали заради противопоставянето си на войната, намират различни предизвикателства. Александър, на 35 г., ИТ специалист в банковия сектор, се връща в Русия от Азербайджан, защото семейството му не се чувства добре там. Той си намира работа в голяма руска банка, където според него повечето му колеги подкрепят Путин и вярват на пропагандата за войната.

Той не спори с колегите си по този въпрос: "Не е безопасно да убеждаваш колегите си", казва той. "Чакам този кошмар да свърши."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от Русия
Най-голяма руска жертва: "Газпром" е на загуба, загуби и пазара в Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
0
 
0
 
! Отговори
алюшкин преди 1 седмица
До Анонимен Колко трогателно, чак заривах
231
0
 
0
 
! Отговори
До 232 преди 1 седмица
България загива заради 20% турско влияние в българския парламент през партията ДПС, а парите идват от контрола на границата и поне 30% руско влияние през други руски партии, а парите идват от зависимостта ни от руски енергоносители, за дълъг период от време. Ние сме сериозно зависима държава и само от българина зависи това да се промени.
230
1
 
1
 
! Отговори
Нацистка Русия преди 1 седмица
Това е което имаме за съжаление!
229
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ВЕЛИК НАРОД СА ТЕ И ЗАТОВА ЩЕ ПРЕБЪДАТ И ВТОРАТА СВЕТОВНА БЕЛИТЕ ВРАГОВЕ НЙ СТАЛИН СА СЯ ВЪРНАЛИ И СЕ БИЛИ ДО ЕДИН ЗА РУСИЯ АТИ БУГАРАКО БЕЗ ВОЙНА САСИПА БГ ИЗЧЕЗНИ ЗАСЛУЖЕНО
228
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е и?
227
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Милиони избягали от блатото, стотици се връщат, това как подпомага икономиката? Евтина Кремълска пропаганда.
226
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Раши стан не било толкова зле- мин пенсия 200лв, средна- 400лв, мин заплата 380лв, средна 1370лв- верно не е толкова зле- много е зле!
225
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Прибират се защото европа зле и меда там свършии.
224
5
 
6
 
! Отговори
ясно преди 1 седмица
Като ги черпят с новичок в чужбина как да не се върнат от страх. Когато съдиха няккави руски шпиони в Америка една малеше да остане в американския затвор само да не я акстрадират в Русия.Най голямото наказание на алкохолните *** е да си живеат в клоакатанаречена Русия Айд у ширака страна мая!
223
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хем се връщали само тези без никакви останали пари, хем правели чудеса за икономиката... Рапортуване по руски е тази статия
222
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Охладняха...и се прибраха, хахаха
221
2
 
5
 
! Отговори
229 преди 1 седмица
Реалист, еднопосочен искаш ли, ще кажеш от там как е?
220
13
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Демек в Русия не е толкова ле колкото им се иска на западните им душмани и на българските им cмpъдливи мекерета.
219
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
"Те наистина ни мразят". -- тъй де, нали затова натикаха Украйна във война.
218
6
 
13
 
! Отговори
Абе подпомагат... преди 2 седмици
Връщат се, щото вече никъде не ги щат !
217
9
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 седмици
Тукашните русофили са много по-зле от избягалите руснаци. Според тукашните русофили, България трябва да направи референдум и да се включи като Българска област в Руската Федерация. А руснаците им се чудят и смеят на акъла.
216
2
 
5
 
! Отговори
разсъждаващ преди 2 седмици
До Паднал му жетона, А бе ей, хахав, руснаците ли нападнаха Наполеон или на франсето не му беше достатъчна една от най-големите държави в Европа, разположена на територия с пределно благоприятен климат и реши да завзема руските земи, характеризиращи се с доста неблагоприятен климат и сурови зими! Доста след това сигурно руснаците нападнаха и Хитлер!
215
7
 
11
 
! Отговори
Хаахх преди 2 седмици
Завръщат се ама друг път.Тука са си в България и дано да си ходят в русия заедно с русофилите.
214
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И пак вярвайте на руснаците, че са срещу Путин! Те изработват и поддържат политиката"Русия first", защото това е добре за тях!! Давайте им доларчета пак!
213
0
 
10
 
! Отговори
А,ха преди 2 седмици
Пръв се е върнал Медведев от Монако и Рубльов от Испания.Очакват и Шарапова от САЩ.