Hubble направи точна карта на тъмната материя

Тайнственото вещество съставлява около една четвърт от масата на Вселената
Обновена: 15 ное 2010 13:37 | 15 ное 2010 11:07,
17
Hubble направи точна карта на тъмната материя
Снимка: NASA, ESA, and D. Coe (NASA JPL/Caltech and STScI)

Учени на НАСА, работещи с космическия телескоп Hubble, съставиха една от най-точните карти на тъмната материя – тайнственото вещество, което съставлява около една четвърт от масата на Вселената, съобщи РИА Новости.

Тъмна материя е понятие от астрофизиката и космологията, означаващо материя, която е недостъпна за наблюдение със съвременните методи, тъй като не излъчва и не отразява достатъчно електромагнитни вълни. Тя е с неизвестен състав, но може да бъде индиректно засечена заради гравитационните си въздействия върху видимата материя.

На тъмната материя се падат около 23 на сто от масата на Вселената, на обикновената – около 4 процента, а всичко останало се числи към не по-малко загадъчната тъмна енергия.

Група учени под ръководството на Дан Коу от Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена (Jet Propulsion Laboratory, JPL) са използвали камерата ACS на телескопа Hubble, за да съставят карта на тъмната материя в галактическия куп Абел 1689 – един от най-големите, отдалечен от Земята на 2,2 милиарда светлинни години.

Купът служи на астрономите като гравитационна леща, която заради огромната си маса изкривява и усилва лъчението на галактиките, намиращи се отвъд него.

Учените са получили карта на масата на купа с достатъчно  висока разолюция. Те са установили например, че в центъра на Абел 1689 тъмната материя е много повече, отколкото би трябвало да е на теория.

Наблюденията ще помогнат на учените да узнаят повече и за ролята на тъмната енергия в ранните години на Вселената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: НАСА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
Драги ми невежи съфорумци. Преди да сте тръгнали да си показвате невежеството нека ви обясня някои нещица.Тъмната материя е не е просто материя която не е осветена. Тъмната материя е друг вид материя която не взимодейства с електромагнитната сила, демек - може да минава през нормалната материя без да взаимодейства с нея.Тя взаимодейства само с гравитацията и със слабата ядрена сила.Нарича се тъмна материя защото не можем да я засечем директно, и освен това няма нищо общо с тъмната енергия.
15
1
 
0
 
! Отговори
do 12 преди 13 години
imia tolkowa mnogo sy6testweno zna4enie kolkoto maloumni sa ti razsyjdeniqta.
14
0
 
3
 
! Отговори
за магнита! преди 13 години
Магнитът е най - силната енергия изобщо! По силен е от всичко друго създадено във вселената! Овладеем ли го, ставаме всемогъщи в Космоса!Можем да стигнем за кратко време до всяка точка в галактиката... с помощта на магнит!
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тъмната материя в черната дупка в единият край на Млечният е почнала леко да се мърда в посока Сириус 345.
12
3
 
2
 
! Отговори
Леле мале преди 13 години
Постепенно ще признаят съществуването на "етер" колкото и да го отричаха преди.
11
10
 
0
 
! Отговори
нЕук преди 13 години
Философски погледнато,всичко що не е светло е тъмно.Дали е енергия и/или материя,няма съществено значение.Когато се научим да ползваме светлата енергия с коефициент по-голям от петдесет и да добиваме чиста енергия от нашата Звезда Слънцето,можеби ще се насочим и към тъмната такава,каквато явно има навсякъде в заобикалящата ни Вселена!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Super nelepi komentari, vie hora izobshto interesuvate li se kakvo stava okolo vas ?
9
6
 
2
 
! Отговори
бай Йордан преди 13 години
Възприемаш ли нещата като крайно лесни, те се оказват крайно трудни. ДоУмните глави по-доло. След като си прибрах козите и пих повече от две ракии Ви казвам лека нощ с думите:Усъвършенствалият числобройството, не си служи със сметала. Колкото в по-далечни пътувания се отправя човек, толкова по-бедни стават знанията му. Затова Мъдрият, без да е бил на път, постига непреходно знание. Без да е видял с очите си, назовава с точни имена.
8
4
 
8
 
! Отговори
бг преди 13 години
Кога ще насочат Hubble към България. Тук има най-много тъмна материя за показване...
7
5
 
7
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
"Hubble"***Ко туй ньещо? Туй да нье йе тилископът Хъбъл? Ако е тилископът Хъбъл, оти го пишитье на чужбински? Помнитье ли ко ви е завешал ОТЕЦ ПАИСИЙ, другари "журналисти"?
6
2
 
9
 
! Отговори
до бай Йордан преди 13 години
Що не си гледаш кокошките и козичките а се занимаваш с такива сложни теб наименования като "Тъмна материя" ! Сега е 12 , пийни една -две ракии, сръбни един буркан вино и си лягай !
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересно.
4
0
 
8
 
! Отговори
Пешо Мастиката преди 13 години
Бай Йордане ходи си сипи една гроздова и не се опитвай да размишляваш. Тъмната материя няма нищо общо с светлината.
3
18
 
6
 
! Отговори
бай йордан преди 13 години
Нощем в една стая с включена крушка тъмна материя няма.Като загасите крушката всичко изчезва. Следователно тъмната материя е неосветената такава.Извод: понятията тъмна и светла материя са имагинерни по смисъл защото мътерияне не може да бъде нито светла нито пък тъмна лаици!
2
1
 
3
 
! Отговори
Noone преди 13 години
Idiots
1
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тъмна материя = сива икономика във вселенски мащаби.