"Вояджър 1" стигна края на Слънчевата система

Апаратът с "Дельо хайдутин" се отправя към междузвездното пространство
Обновена: 14 дек 2010 21:25 | 14 дек 2010 13:33,
115
"Вояджър 1" стигна края на Слънчевата система
Изображение: NASA/JPL

Междупланетният автоматичен космически апарат на НАСА  "Вояджър 1", чийто полет продължава вече 33 години, наближи края на Слънчевата система, съобщиха световните информационни агенции.

"Вояджър 1" се движи със скорост 61 000 км в час и се намира на 17,3 млрд. километра от Слънцето. След 4 години апаратът на НАСА ще напусне пределите на Слънчевата система и ще навлезе в междузвездното пространство, се казва в съобщение на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА (JPL) в Пасадена, която ръководи мисиите на "Вояджър 1" и неговия двойник "Вояджър 2".

Специалисти на лабораторията, изучавайки последните данни, са заключили, че първият апарат, изстрелян в Космоса на 5 септември 1977 година, е навлязъл в зона, където скоростта на слънчевия вятър е спаднала фактически до нулата.

Слънчевата система се отделя от междузвездната среда от хелиосферата – огромен своеобразен балон, който се "надува"  от Слънцето с помощта на изпускани от звездата заредени  частици (слънчев вятър) и магнитните полета. С наближаване на хелиосферата скоростта на заредените частици намалява, докато не достигне до нула. Този показател е бил регистриран през юни тази година и оттогава остава непроменен.

"Вояджър 1" се приближава към междузвездното пространство", резюмира Ед Стоун от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена, един от участниците в проекта.

Стоун и колегите му са извършили няколко проверки, за да  потвърдят изводите си. Те са показали, че от август 2007 година скоростта на слънчевия вятър на траекторията на полета на космическия апарат е била 209 000 км в час, а след това е намалявала със 72 400 км в час всяка следваща година. 

"Вояджър 1" още не е напуснал хелиосферата, твърдят учените. Те припомнят, че на "Вояджър 2" ще са нужни още няколко години, за да достигне точката, където сега е неговият близнак. Според учените "Вояджър 2" сега се намира на 14,1 млрд. км от Слънцето. 

Припомняме, че на борда на "Вояджър" се намира медна грамофонна плоча със златно покритие. На нея са записани  звуци и снимки, изобразяващи разнообразието на живота и културите на Земята. Плочата е предназначена за всякаква форма на извънземен живот или за хора от бъдещето, които биха я открили.

В плочата се съдържа запис на българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска. Тя е поставена редом с Петата симфония на Бетовен, ария от "Вълшебната флейта" на Моцарт, музика на Бах, "Меланхоличен блус", изпълнен от Луис Армстронг, и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: НАСА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
3
 
! Отговори
Dundy преди 13 години
Сондите Vouager не използват соларна енергия по принцип, а ядрена, директен добив на електричество при разпада на радиоактивен елемент. Самото устройство се намира в капсула, закрепена на дълга антена, за да не смущава работата на електрониката вътре в сондата. Дали нещо работи не знам, но от такова разстояние едва ли има някакъв сигнал от сондата.
52
0
 
18
 
! Отговори
Меломан преди 13 години
Има и платинен албум на Лили Иванова
51
2
 
23
 
! Отговори
Фен на Снежанка преди 13 години
Само да вметна, че при грмофонната плоча информацията се записва и прочита по механичен път и е неуязвима за всякакви електромагнитни влияния и ако не бъде надраскана и счупена е почти вечна, за разлика от дисковете които се скапват за няколко години и магнитните ленти които се изтриват в магнитно поле за секунди. Дори обикновенна полистеролна плоча може да се съхрани 1000 г., какво остава за медна! Научете си урока и внимавайте в час!
50
1
 
16
 
! Отговори
1 преди 13 години
да, интересно е как се движи сондата, но аз искам да кажа друго;всички си представят извънземните, като много грозни и лоши същества (поне във филмите представата е такава)ако вярваме в съществуването им, има ли причина да не вярваме, че те са много добри същества? не може ли да са по красиви, по умни, по интелигентни и по добри от нас, винаги добронамерни настроени? живеещи във свят, където цари любовта, свят без алчност и да се страхуват повече от нас от колкото ние от тях...
49
10
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Разминахме се с Вояджърчето,когато се връщах от съзвездието Ипсилон-Делтас моя огрухан ...звездолет,където бях на мисия.Спрях за малко и го взех на....абордаж.Беше ми ...домъчняло за петата синфония и се изненадах,когато я чух от златната плоча която взех с мен,то друго не си и харесах.Сега разбрах чеследва още ...един Вояджър;ще причакам и него за да го отворя като консерваи да видя,какъв коледен...подарък ми носи.
48
5
 
44
 
! Отговори
цветни метали преди 13 години
Представяте ли си позлатената плоча да падне на някоя планета и да бъде намерена от някой извънземен ***, който да я предаде за скрап ха ха ха
47
4
 
10
 
! Отговори
Habu преди 13 години
Естествено, че гориво ! Вие на сериозно ли се вземате?!? Слънчеви батерий????! Използва плутоний за да захранва електрониката и 700 тона (по-голямата част от масата на сондата) hydrazine (не знам как е на български) за тръстерите! АМА е много по лесно да пишем каквото ни дойде на акъла, от колкото да проверим някъде.... маймуни
46
8
 
1
 
! Отговори
okokokok преди 13 години
" на борда на "Вояджър" се намира медна грамофонна плоча със златно покритие. На нея са записани звуци и снимки "....tova sys snimkite kak stava? da mi obqsni nqkoi, molq! (izvinqvam se za latinica)
45
0
 
19
 
! Отговори
фен на Снежанка преди 13 години
Добре, че има учени, че ако всички са такива *** като нас нямаше и ДВГ да има и щяхме да си караме каручките! За самолети и космически апарати да не говорим! Като чета коментарите и ви се чудя как елементарни неща от прогимназията не сте научили! Тотален провал на образователната система!
44
0
 
7
 
! Отговори
Чоки преди 13 години
Пич, извънземните които ще намерят плочата може още да не са открили МП3 - ките, сидитата и си свирят на грамофони, така че споко ще успеят да я прослушат, ама може да не им хареса :))))
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
сащ са много много пред русия,браво 6,на русия 3
42
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не ти трябва гориво. В космоса няма търкане, тоест скоростта ти е постоянна.
41
7
 
1
 
! Отговори
лунатик преди 13 години
Тогава кое дава енергия на апарата за да изпраща информация до земята ? Гориво ? Колко гориво побира това чудо ? То е в космоса вече 30-40 години... странно ....
40
8
 
4
 
! Отговори
лунатик преди 13 години
Доста логично е машината да черпи соларна енергия посредством соларни панели. Това според мен е общ принцип за добиване на ел.енергия при всички киосмически апарати... от обикновените сателити до орбиталната космическа станция... Просто няма друг вариант.
39
1
 
3
 
! Отговори
SZS преди 13 години
До 36;ами гледал си Star Trek Motion Picture :).Междудругото сондата още си работи и ще започне да изключва някой функции чак след 2015 и "смърта" и ще е 2025.
38
1
 
5
 
! Отговори
N0body преди 13 години
Движи се защото в безтегловност няма какво да я спре...
37
28
 
6
 
! Отговори
ъ преди 13 години
С тези космически апарати, изпратени "на сляпо" в космоса все едно сами си тъсим зелените човечета да дойдат да ни нае*ът. Че дори на апарата има и снимки, да знаят онея как изглеждаме, да си пригодят оръжията за нас!! Тези от НАСА са големи ***, всички ни ще повлекат!!!
36
2
 
5
 
! Отговори
Nabuco преди 13 години
Това съм го гледал. Сондата ще бъде намерена от раса на разумни машини, ще бъде ъпгрейдната до съзнателно същество и ще бъде изпратена обратно към Земята, където ще се обедини със създателя си.
35
0
 
7
 
! Отговори
Редовен преди 13 години
До 29За соларна енергия ще кажа, че е малко вероятно сондата все още да работи, ако използва такава енергия, защото е прекалено отдалечена от слънцето и енергията която може да усвоят панеелите едва ли ще е достатъчна за да захрани каквото и да е друго.
34
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"А в Русия правят водка "***".... а в България всенародно допитване обяви чушкопека за "Откритието на 20-ти век" ...