Апаратът SOHO откри случайно 2000 комети

Основната му задача е изучаването на Слънцето
31 дек 2010 14:14,
14
Апаратът SOHO откри случайно 2000 комети
Снимка: NASA/ESA/SOHO

Апаратът за наблюдения на Слънцето – SOHO, откри двехилядната си комета. Основната задача на SOHO е изучаването на Слънцето, но за цялото време на своята работа сондата е открила повече комети, отколкото всеки друг апарат. Откритието на юбилейната комета е описано в съобщение до медиите от Космическия център Годард при НАСА.

Небесното тяло открил студент от Полша на 26 декември. Той изучава направени от SOHO снимки от 2007 г. и вече е открил стотици комети. Всички снимки на слънчевата обсерватория са свободно достъпни в мрежата, където с тях работят астрономи любители от 18 страни.

Първите 1000 комети са открити от астрономите в течение на 10 години, а следващите хиляда – само за 5 години. Двойното нарастване на скоростта на търсене се обяснява, от една страна, с увеличаване на броя желаещи да разгледат направените от SOHO снимки, а от друга – с необяснимото още нарастване на броя на кометите. Това явление вече е получило неофициалното име „кометна буря“ – само през декември 2010 са открити 37 нови комети.

SOHO получава снимки от Слънцето с помощта на камерата LASCO (Large Angle and Spectrometric Coronagraph – широкоъгълен спектрометричен коронограф). Този уред блокира излъчването от централната част на звездата, оставяйки видима само короната. Благодарение на тази особеност на работата на  LASCO на направените от него снимки добре се виждат комети, които обикновено трудно се виждат на фона на яркото излъчване на Слънцето.

Слънчевата обсерватория, създадена съвместно от специалистите на Американската и Европейската космическа агенция, е изпратена в Космоса през 1995 година. Апаратът започна наблюдения на Слънцето през 1996 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
уважавам днес-бг само заради този оператор, който пише статиите по астрономия
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те като дойдат извънземните, има да ги броиме на кой ред по колко са.Отглеждат ни както ние отглеждаме прасетата.Е идва 2112,тяхната Коледа,а нас ще ни папкат......
11
0
 
1
 
! Отговори
улук преди 13 години
Крайно време е да падне някоя комета на Земята.И да променим СЪДБИТЕ си за по -добро че ще вземем да отидеме всичките във Ватикана и ще станем Канибали за нищо толкова сме праведни!!!
10
2
 
1
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Склонна съм да вярвам едва на 10 процента от нсичко, което се пише за космическите изследвания
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
koga shte vidia edin normalen komentar v tozi site , vse oligofreni se blyskat da pokajat koi e po-typ ot drugia..
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Апаратът за наблюдения на Слънцето, а апаратът като мене ги открива всеки ден, е бати сондата, още много ще има да откриваме , не са само американците на тази земя......
7
2
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Защо да са ***... - много са готини даже. Какво ли ми подсказава това иванЬ с мяхкий знак накрая... - може би показва кой не трябва да се мъчи...
6
0
 
5
 
! Отговори
GGG преди 13 години
бай ивань и Съдба,вие сте големи ***.Ако съм на ваше място ще се самоубия,за да не се мъча.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Tova za kometi okolo na6eto slynce li stava vypros !? 2000 samo okolo na6eto slynce!?
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
e iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii?
3
1
 
8
 
! Отговори
9.11 преди 13 години
Снимките от SOHO могат да се видят на stereo-ssc.na.nasa.gov/beacon/beacon_secchi.shtml.Тук могат да се видят "едни комети" без опашки!!! с размерите на Земята че и повече, в голяма близост до Слънцето, някои от тях даже кацат на него! Често снимките ги няма за повече от 2-3 часа, а са на 10 минути по принцип. И все обикалят около него, ей така на шега! За справка диаметърът на Слънцето 1200000 км, на Земята е 12 756 km.
2
5
 
15
 
! Отговори
бай ивань преди 13 години
я кат се насветкам за една нощ по толкоз откривам
1
7
 
39
 
! Отговори
Съдба преди 13 години
В това време студент от България, живеещ в Студентски град, отвори нова бутилка гроздова. В чалга кръчма ....