Откриха гигантска черна дупка

Тя е разположена в бинарната система XXTE J1859 226 в съзвездието Малка лисица
Обновена: 4 апр 2011 09:30 | 3 апр 2011 19:01,
83
Откриха гигантска черна дупка
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Астрономи идентифицираха гигантска черна дупка, която е на път да погълне своята звезда компаньон, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Масата на черната дупка, разположена в бинарната система XXTE J1859 226 в съзвездието Малка лисица, е 5,4 пъти по-голяма от тази на Слънцето. Черната дупка всмуква материя от своята звезда компаньон, за което свидетелства наличието на спирален диск от материя, сформиран в рамките на процес, известен като акреция.

Подобни бинарни системи са съставени от компактен обект - неутронна звезда или черна дупка, и "нормална" звезда.

Неутронните звезди и черните дупки са останки от масивни звезди след смъртта им. Повечето известни на учените неутронни звезди са с маса, която е около 1,4 пъти по-голяма от тази на Слънцето. Масата на някои неутронни звезди обаче е над 2 пъти по-голяма от слънчевата.

Астрономите смятат, че когато масата на неутронна звезда е над 3 пъти по-голяма от слънчевата, тази звезда става нестабилна и в края на краищата бива погълната от черна дупка. Резултатите от изследването ще ни позволят да увеличим познанията си за смъртта на масивни звезди, образуването на черни дупки и еволюцията на подобни бинарни системи, заяви Хесус Корал Сантана от Института по астрофизика на Канарските острови.

Гигантската черна дупка всъщност е открита през 1999 г. Оттогава астрономи непрестанно са я наблюдавали с помощта на телескопите "Исак Нютон" и "Уилям Хершел", както и с Големия телескоп на Канарските острови - най-големия в света оптичен инфрачервен телескоп, който е снабден с 10,4-метрово огледало.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: черна дупка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
zetxx преди 13 години
ne biwa opgulnata a se prewru6ta .... pone kato ne ste sigurni ne pi6ete.
77
0
 
15
 
! Отговори
Носко преди 13 години
Окей както винаги коментарите са просто толкова интересни че дори статията да е 'Извънземните кацнАха на Земята' ще бледне пред интелектуалните коментари написани по долЕ...само едно нещо не ми е ясно...Аджеба зАщо се стрескате от думата 'Бинарни' дума като дума синоним на думата 'Двама' или 'система състояща се от повече от един компонент'. За статията: Освен на учените да пожелая приятно гледане на Черната дупка друго немам кво да кажем!
76
5
 
4
 
! Отговори
В тиквата на тиквата преди 13 години
Откриха гигантска черна дупка. В тиквата на тиквата.
75
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Еее голяма е радоста да се похвалиш че си *** неква в ***. ти се *** селтака. Една жена не познавам дет наистина и харесва там ти турбо турбо селянино чак се изреза къф сташен *** си. Пали мотора и да те нема.
74
32
 
7
 
! Отговори
Изследовател преди 13 години
Охххх, аз пък вчера открих 3-те дупки на една любознателна ученичка в 10-и клас. И като започнах едно щателно изследване на 3-те последователно...Цяла нощ ми отне. А пък задната се оказа неизследвана та се наложи да и отделя специално внимание. В началото имаше малко страх и болка, но после всичко си дойде на мястото.
73
1
 
0
 
! Отговори
чучура преди 13 години
подобните се намират все някога... то и насхта планета е обгърната от една *** ... ще се слеем с дупката май май
72
0
 
0
 
! Отговори
До Странджата преди 13 години
Странджа, напълно подкрепям мнението ти!
71
7
 
0
 
! Отговори
golema dupka. преди 13 години
pa qa vidoh na komshiqata na jenata golemata 4erna dupka u lisi4eto i.i qa zatapih.a komshiqata pishe na forumo dnes bg.
70
1
 
3
 
! Отговори
Bo преди 13 години
Може би някой ден ще се развием до степен за да можем да ги контролираме. Знае ли човек...
69
2
 
8
 
! Отговори
муспи преди 13 години
Тази дупка ще ви поеме финансовите задължения.
68
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Казаха че от самата агенция СЕТИ получили данните и информацията а СЕТИ казаха че такива глупости и измишльотини никога не са пускали това било просто чиста проба провокация в някакъв форум за изпробване за колко време може да психясат лудите и днес.бг го публикуваха на първа страница !!!!!!! А такива дупки като тази и такива процеси колкот искаш има и е писано за тях ама някой кухар попаднал на новината и решил да я публикува като откритие за нобелова награда!!
67
3
 
5
 
! Отговори
до 64 преди 13 години
аз пък генийче ще ти кажа че тези статии които днес.бг ги пръкват като сензации и разни темп подобни техни глупости от космически кораби чак до края на света са чисти инсинуации и простотии :) сигурен съм че в цялата медия няма и един човек който да разбира 1/100 от статията но въпреки това я пускат за да могат *** като теб да си плямпат :) този сайт е една гнила ябълка разбрах го от както попаднах новината за НЛО кораби идващи насам и се оказа че тази новина всъщност е измислена 100%
66
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
македонците са виновни и това е край............
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
do 49 да аз
64
1
 
9
 
! Отговори
Navy seal преди 13 години
Много се смях на някои от коментарите...Ей, големи простаци има...Хахахахха
63
2
 
13
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 13 години
След като минимума на масата на звездата е 1.4 - 3 пъти слънчевата, за да може да настъпи гравитационен колапс, как може да се нарече дупка с 5.4 пъти по-голяма маса "гигантска"?OJ 287 представлява галактика, в чиито център има черна дупка с маса 18 000 000 000 (18 милиарда) пъти по-голяма от слънчевата.
62
7
 
5
 
! Отговори
коко преди 13 години
дано тая дупка да ни погълне, дано!Няма оправия , всичко тряба да започне отначало и на чисто .Всичко тук е сбъркано.
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това се нарича наука, не всичко се яде и пие. Компютрите са разработени именно в/у теория, която преди 100 години не е имала веднага практическо приложение.
60
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По коментарите се вижда колко умствено изостанали и прости хора има на този свят. Нивото ви по физика е съизмеримо с това на ученик от 2ри клас.
59
4
 
4
 
! Отговори
бостанца преди 13 години
До анонимния под мен:Да, може да се използват за нещо полезно. Да се мятат циглаците в тях, че да се махат завинаги.