Откриха нов тип изключително ярки свръхнови

Те са милиарди пъти по-ярки от Слънцето
9 юни 2011 22:31,
16
Откриха нов тип изключително ярки свръхнови
Снимка: www.nasaimages.org

Американски астрономи оповестиха, че са открили нов тип свръхнови - много ярки звездни експлозии, които позволяват да се надзърне далеч в космическото пространство и назад във времето, съобщи Франс прес.

Досега бяха идентифицирани два типа свръхнови. Единият от тях е свързан с масивни млади звезди, които са изчерпали ядреното си гориво и експлодират в края на живота си, като вследствие на експлозията се образува неутронна звезда или черна дупка. Другият тип е свързан с бели джуджета, които също могат да експлодират, след като на повърхността им се е натрупал материал от съседна звезда. Този тип свръхнови, чията яркост е
известна на астрономите, служат като еталон за определяне на разстояния и за разширяването на Вселената.

Екип под ръководството на Робърт Куимби от центъра по астрофизика Кейхил към Калифорнийския технологичен институт заяви, че е наблюдавал нов тип свърхнова, която е милиарди пъти по-ярка от Слънцето.

Този тип включва четири открити от нас свръхнови и два неразгадани до този момент феномена - SN 2005ap и SCP 06F6, поясниха изследователите.

Източникът на тези свръхнови все още е неизвестен. Знаем, че те са ярки и горещи, лишени са от водород, изхвърленият при експлозията материал се движи със скорост 10 000 км/сек, а угасването на звездата след взрива отнема около 50 дни - далеч по-дълго време в сравнение с повечето свръхнови, отбеляза Куимби.

Тези особености са от съществено значение, за да се разбере как се е образувала Вселената.

Новите свръхнови са интересни, защото са по-ярки от другите и следователно позволяват да се надникне по-далеч в космическото пространство и по-назад във времето, заключи Франсоаз Комб от Парижката обсерватория.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър", информира БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: свръхнова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Водородът е един от най-слабо разпространените елементи в космоса. Няма такива неща, като изчерпано гориво, колапс на червени гиганти и прочее измишльотини. Астрофизиката е бабешка Наука.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
eee krivak kravar krivashki ne se napuai 4e nemoi izmislish nishto i nemoi mislish
13
2
 
5
 
! Отговори
пича преди 12 години
Мдаам,седя и мисля,седя и мисля,и по едно време се хващам че само седя.
12
1
 
2
 
! Отговори
Аууу:))) преди 12 години
"Единият от тях е свързан с масивни млади звезди, които са изчерпали ядреното си гориво и експлодират в края на живота си, като вследствие на експлозията се образува неутронна звезда или черна дупка." Тоз джурналист да ся върни в училищи...
11
1
 
1
 
! Отговори
въпрос на гледна т. преди 12 години
Дали суперновата е умиране или раждане на звезда е въпрос на гледна точка:) Официално в науката се възприема като раждане. А доколко са млади гигантите...:) Когато слънцето се превърне в червен гигант, дали ще е по-младо от сега? :)))
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Mdam... tva me kara da se 'razmislq' mnogo seriozno..
9
1
 
16
 
! Отговори
annunaki преди 12 години
Там е работата че не се знае нищо кое как се е пояявило затова се ровят из космоса .Ако нямаше компютри нямаше да има gsm-и, като се почне от вселената и стигнем до нас хората. Та ние сме едни прашинки при това временни меко казано странно е. Дано узнаем отговорите преди да си отидем от тоя свят.
8
0
 
10
 
! Отговори
мхм преди 12 години
Мдам. Вселената и пирамидите - са почти едно и също... И по едно и също време са се появили.Повечето хора не знаят и GSM-а им как работи, но не отдават мобилните комуникации на неведоми сили, нали?! :))
7
3
 
12
 
! Отговори
annunaki преди 12 години
Вселенета не се е сътворила сама самия факт, че не знаят как са построени пирамидите говори много.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я!!! Македонец с фенерче?!
5
0
 
5
 
! Отговори
sawall преди 12 години
До 2: Когато астрономите говорят за звезди с маса над няколко пъти тази на Слънцето, се подразбира, че са млади, защото тези звезди живешт само няколко десетки млн. години (сравнено с 10 млрд за Слънцето). Тези звези умират млади, като супернови, когато изчерпат горивото си - имат много повече гориво от Слънцето, но харчат много, много повече на година.
4
0
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
Вероятно имат предвид,че супермасивните звезди имат много кратък живот,на фона на звезди с по скромен размер като Слънцето.Така например Ригел е млад син супергигант.Ако планета се намира на еквивалентно разстояние както ние от Слънцето,то тя ще бъде изпарена за миг.Ригел ще приключи своя живот като супернова.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Черна дупка се получава ако се струпа огромна маса в нищожен обем.Примерно масата на Земята в размера на кубче захар,или на Слънцето в размер 2 по 2 км.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Единият от тях е свързан с масивни млади звезди, които са изчерпали ядреното си гориво и експлодират в края на живота си, "Свръхнова е един от последните етапи в развитието на една звезда. Говорим за СТАРИ звезди, за УМИРАЩИ звезди.Другари журналисти, дайте по-добре да обсъдим коя чалгаджийка с кой футболист напоследък се съкуплевава. Зарежете астрономията и изобщо сериозните неща.
1
2
 
33
 
! Отговори
fori преди 12 години
до момента това което знаем за вселената е че има 100 милиарда 100 000 000 000 галактики средно всяка съдържаща 100 000 000 000 звезди,некои може ли да сметне това число,а растоянието от 13 700 000 000 светлинни години,като 1 светлинна година е 9 459 853 920 000 километра,или почти 10 трилиона,а сега умножете по предишното число,съжалявам но и компа ми не може да смята до толковасега разбирате ли поне малко,колко сме нищожни,малки и незначими във вселенски мащаб,помислете си дали да се карате.