Дешифрираха генома на голата къртица, която не боледува от рак

Този вид животни имат забавена обмяна на веществата
6 юли 2011 13:35,
3
Дешифрираха генома на голата къртица, която не боледува от рак
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Британски учени дешифрираха генома на голата къртица, която живее повече от останалите гризачи, съобщи Би Би Си. Освен с необичайното си дълголетие, голите къртици са интересни с това, че почти не чувстват болка и благодарение на забавената си обмяна на веществата могат да понасят дефицита на кислород. Освен това се смята, че са устойчиви на редица болести, сред които рак.

Групата учени под ръководството на Жоао Магаляес от университета в Ливърпул, разчела генома на животното, се надява, че той ще помогне да се разкрие тайната на необичайните способности на този вид гризачи.

"Обикновено по-големите животни живеят по-дълго, но голата къртица е изключение от това правило. Тя може да живее до 30 години и повече, което за животни по-малки от мишките е много впечатляващ резултат. Самите мишки живеят само по около 4 години" - казва Магаляес.

Ученият изтъква, че голата къртица не боледува от рак, което е най-интересно от биомедицинска гледна точка. Досега нито една научна група не е откривала къртица да страда от подобно заболяване, а някои изследвания продължават по няколко десетилетия.

Достъпът до резултатите от изследванията на британските учени е свободен и те приканват всички желаещи колеги да ги използват в работата си.

Африканските голи къртици живеят под земята. Те са слепи, без козина и с гигантски стърчащи зъби. Спадат към семейството на африканския земекоп. Срещат се в Кения, Етиопия и Сомалия. За разлика от повечето къртици, които копаят с предните си крайници, голите къртици копаят с предните си зъби. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: ракгеномгола къртица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Питам преди 12 години
А на голия кърт дали му стърчат мустаците ?
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ех, тези британски учени ! :)
1
1
 
9
 
! Отговори
пор преди 12 години
То нейното живот ли е!?