Астронавти на астероид

Това е следващата космическа мисия на НАСА
Обновена: 26 юли 2011 07:14 | 26 юли 2011 07:00,
55
Астронавти на астероид
Изображение: NASA/JPL-Caltech

След като прекрати 30-годишната пограма с изпращането на совалки в открития Космос, Американската космическа агенция се насочва към нов проект – толкова дързък, че дори най-блестящите умове в Хюстън са притеснени, пише huffingtonpost.com.

Задачата е в рамките на 15 години астронавти да бъдат изпратени на голям астероид.

Предизвикателствата са много, критиците – също, но в НАСА са убедени, че бъдещето на човешката цивилизация може да зависи от успеха на новата мисия.

„Защото на всеки 100 млн. години астероид с ширина от 10 километра удря планетата ни. А такъв удар ще има катастрофални последствия”, коментира Доналд Йеоманс, директор на програмата на НАСА за космически обекти в близост до Земята.

А ако се стигне до изследване „отблизо” на гигантските, орбитиращи около Слънцето космически скали, шансът да се научим как да променяме пътя на потенциалните астероиди-убийци е доста по-голям.

Разбира се, изпращането на хора на астероид няма да е никак лесно. Като за начало приземяването ще е невъзможно поради липсата на гравитация. За да се достигне до повърхността, най-вероятно космическият кораб на НАСА ще трябва да се „закачи” за небесното тяло. След това предстои още по-трудна задача – как астронавтите да се доберат до повърхността.

Освен всичко друго, все още няма набелязан конкретен астероид, който да бъде изследван.

Но според президентските разпоредби това трябва да се случи в следващото десетилетие, а стартът на мисията да бъде даден не по-късно от 2025 година.   

Редица експерти, в това число и астронавти с опит в космическите полети, са твърдо против решението на Барак Обама да замени плановете на своя предшественик Джордж Буш за по-обстойно изследване на Луната с мисия за изучаване на астероиди.

Поддръжиниците на идеята за смяна на приоритета обаче са убедени, че успешно завършване на новата програма (събиране на данни, изследвания и т.н.) ще даде огромен тласък към постигане на голямата цел – добре подготвена човешка мисия до Марс.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: НАСАастероиди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ден първи към земята лети огроменн астероид НАСА праща екип да заложи динамит.Ден втори към земята лети астероид пълен с динамит.
52
0
 
1
 
! Отговори
винко преди 12 години
това е добра идея не само че астероидите представляват известна опасност за живота на Земята но и факта че това са летящи буци с ресурс натъпкани с редкоземни метали като иридий волфрам кобалт и други особено важни елементи за производството на електроника нека да допълнем с факта че Китай произвеждат над 90 % от тези метали на Земята но ми е интересно как като не могат да си оправат икономиката и рискуват да прецакт световната икономика ще осъчествят такава мисия но ще видим времето е пред нас
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
65 продължаваш ли да философстваш ?! :))
50
0
 
0
 
! Отговори
65 преди 12 години
O, Анонимен с лозунгите? Нещо новичко като лозунги измислили? Че тези вече ми станаха някак досадни - с "не може да мисли, не може да мечтае".
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дано да удари у нашто село
48
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А дано дойде един да изтрие тая *** хората от лицето на земята!
47
0
 
3
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
До 36В момента без много да се замислям мога да се сетя поне за 3 космически апарата които са пресекли астероидния пояс без никакъв проблем : вояджър 1, вояджър 2 и касини.
46
0
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
До 41"Същото като Иисус, че е Господ - Бог, защото веднъж в годината в пещерата, където се е родил, свеща гори сама."Хахахахахахаха.
45
0
 
1
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
До 36Астероидния пояс не е като по филмите, където камънаците са толкова на гъсто че няма от къде да се мине. Реално астероидите са на доста големи разстояния един от друг.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
65 пак ли ти бе дървени професоре :)).
43
1
 
2
 
! Отговори
65 преди 12 години
"но са остави и спец. леща, с която да мерят скоростта на светлината. Дори днес, ако насочиш към лещата светлина, тя се отразява на Земята. "От една страна, не е леща, от друга - не мерят скоростта на светлината, а разстоянието до луната - скоростта на светлината се измерва по други начини.От трета - да вземеш да намалиш лозунгите?
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спокойно 42 американците кацнаха на луната и се завърнаха успешно провели редица експерименти със собствена ракета, нещо за което пияния мужик като теб дори не може да си помислиТова сте колхозниците нямате факти и аргументи само определяте кой е *** избивайки комплекси създадени от болшевишкия ботуш на партията майка
41
3
 
3
 
! Отговори
тодор0526 преди 12 години
до малоуника 38 май хамериканците се канят да кацнат на астероид с ракета MADE IN РУСИЯ
40
3
 
6
 
! Отговори
българи - глупаци преди 12 години
Не само, че са кацнали на луната, но са остави и спец. леща, с която да мерят скоростта на светлината. Дори днес, ако насочиш към лещата светлина, тя се отразява на Земята. Това е факт! Същото като Иисус, че е Господ - Бог, защото веднъж в годината в пещерата, където се е родил, свеща гори сама. "***", скоро ще разберете, че дипломите Ви(<=на добър 4 с преписване) и високо развития умствен капацитет (<=0) няма да Ви помогне. САТАНАТА не го интересува, дали вярваш в него.
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кацането на луната си е научно доказан факт. Който колхозен болшевик не вярва си е негов проблем.
38
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да не кацнат,както кацнаха на луната,а там се оказа че духа вятър и вееше ли ,вееше американското знаме.Да живее холивуд.
37
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що да не кацнат на астероид, а Руснаците пак ще им махат от земята и няма как да е друго при положение, че Руснак дори на самолетоносач тук на земята не е кацал.
36
9
 
8
 
! Отговори
BG преди 12 години
И как ще изпратят "астронавтите" на астероид? С руска ракета ли или с холивудска постановка?
35
6
 
0
 
! Отговори
7 преди 12 години
33-ти може и да съм ***, но не виждам как ще защитят каквото и да е ако навлезе в астероидния пояс. Ти като не си ***, дай идея как ще стане.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Койт не знае да знае, че Слънчевата ни система не е кълбо, а диск. Астероидния пояс мое да се позаобиколи щото е нещо плоско...и така нататък... *** ше трябва да се почака към 200 години, че нещо сме се видиотили последно време...та да мине едно друго че тогаз....ако оцелее някой.