Не ви върви математиката? Зарежете я!

Умението да боравиш с цифрите се формирало преди раждането
Обновена: 17 авг 2011 12:23 | 17 авг 2011 12:22,
61
Не ви върви математиката? Зарежете я!
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ако през целия си съзнателен живот сте имали проблеми със смятането, то най-вероятно природата не ви е дарила с математически мозък. Последното проучване по въпроса доказва, че склонността към математиката се формира още преди раждането.

Това, че на някои им „върви“ математиката, а други са хуманитарно насочени, всички го знаят. Досега обаче това се обясняваше като следствие от обучението и възпитанието, съобщи medikforum.ru.

Американските психолози от Университета в Балтимор са категорични, че математическите способности или пълното им отсъствие по никакъв начин не зависят от обучението и настойчивостта на родителите. За да докажат твърдението си, учените провели експеримент с 200 деца до 4-годишна възраст.

На всички тях показали екран, на който светели сини и жълти точки. После децата били запитани кои точки са повече – сините или жълтите. На малчуганите било разрешено да прерисуват точките на хартия и после да ги преброят.
След това психолозите проверили способностите на децата да умножават.

Оказало се, че тези, които най-точно определили броя на точките, се справили и най-успешно със задачите за умножение. Учените обясняват този факт с това, че склонността към математиката при някои деца присъства и преди началото на процеса на обучение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: математика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
3
 
! Отговори
12343 преди 12 години
математиката е важна, какво значи зарежете я???..... учисе като другите науки, но няма развитие на мисъл- това са формули, знаци и т.н. /говоря за тези с калкулаторите/..... малкото хора дето смятат по-сложни неща наум, ги поздравявам.
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо не аналитичност? Обясни на ограничените. А алгоритмично мислене? Аз съм икономист и мисля, че аналитичното ми мислене е развито от математката, не от философията.
59
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аналитичност има при философията, но не и при математиката, но какво ви обяснявам като сте ограничени създания
58
3
 
6
 
! Отговори
ан преди 12 години
Математиката е царица на науките няма съмнениеи този на който му върви математика става за всичкоИСТОРИЯТАи другите хуманитарни науки могат да се доучат,но я се опитайте да доучите математика сами без учителне ставаАмного глупаво е да обясняваш щастието с това че не си математиктова доказва колко ти е плоско мисленетоОт много историци и адвокати стигнахме до тукимат много аналитичен ум в кавичкиХванете се най -после математици, физици химици и инженери да управлявате бг ,та да
57
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изучаването на математиката развива прекрасно мозъка. Аналитичност, дълбочина на мисленето, упоритост, постоянство и т.н. Завършил съм математическа гимназия и всеки ден усещам ползите от това.
56
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хората, на които им вървят хуманитарните науки, са по-интелигентни и имат повече обща култура.Математиката е суха наука, няма развитие, а колегата историчка е права, на 80% от хората, на които им върви математиката, им куца в общи линии всичко друго.Но и математиката да ти върви, също си е богатство, това не можем също да го оспорим.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
54Харесвам историята и макар да не ми е основно занимание намирам винаги време да прочета нещо.И никъде не съм споменал че не ми върви историята!А това че сама определяш писанията си за мъдри е определено притеснителноза стабилностт на психическото ти състояние.
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И ти няма как да ме разбереш след като не ти върви историята. Така, че разговорът е излишен. Аз цял ден мога да си чета и да си пиша и знаеш ли колко ми е гот! Пък ако и някой друг прочете мъдрите ми писания, тогава вече е съвсем страхотно!
53
2
 
3
 
! Отговори
jj преди 12 години
Абсолютни глупости.Това е като вица за стоножката, която оглушавала като й отрежат 100-те крака...
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма как да ме разбереш след като не ти върви математиката.Съжалявам.А и с две дума няма как да бъде обяснено.
51
1
 
3
 
! Отговори
До 50 преди 12 години
Как пък стигна до този извод? Никога не ми е вървяла математиката, обаче си падах по хуманитарните науки. И сега си работя това, което искам и съм супер щастлива.
50
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ти върви математиката=99.999% вероятност да си нещастен цял живот(изключение правят хората на изкуството и някои спортисти).
49
0
 
12
 
! Отговори
Kamen преди 12 години
Преди да пишете колко са зле американците, вземете си букварчето, отворете на урока за правописа и си го научете. Да знаете много е интересно и полезно :)
48
5
 
1
 
! Отговори
ха-ха ... преди 12 години
42 -К`во е това ,,amerikanski u4eni "? Да не са индианците? В САЩ учените са всичко друго, но не и местни! Ама нали, като работиш и живееш / без да си роден там/, си вече американец?
47
0
 
6
 
! Отговори
зз преди 12 години
Бояне, за труда си прав, но за останалото не. Още преди години учените са предположили, че в най-ранна детска възраст по СЛУЧАЕН признак мозъкът си формира основните алгоритми за решаване на дадени задачи. Когато на едно дете алгоритъма за смятане е по-оптимален от този на друго, то тогава първото има математически наклонности. Когато алгоритъма за анализ на цветове е по добър - има потенциал за художник и т.н. За това и няма наследствени гении, въпреки напъните на някой родители. А труда помага
46
4
 
1
 
! Отговори
da преди 12 години
otkriha amerika,dvesta godini sled kolumb, sto kilogramovi indianci
45
2
 
1
 
! Отговори
da преди 12 години
hamburger ,kola,snaks ....tilivizia ,tui mu e maikata bratq
44
2
 
3
 
! Отговори
da преди 12 години
kato kaza po dolo kolegata ,matematika ,biologia,nauka intelekt...to ne e kat da lapash golemi ,mazni hamburgeri s 4ips.
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"За да докажат твърдението си, учените провели експеримент с 200 деца до 4-годишна възраст... След това психолозите проверили способностите на децата да умножават." АМЕРИКАНЦИТЕ СА ПЪЛНИ *** И ***, А ЗГОТВИЛИТЕ СТАТИЯТА СА ПО-ПРОСТИ И ОТ ТЯХ!
42
3
 
1
 
! Отговори
da преди 12 години
kat pro4eta ,,amerikanski u4eni sa ....,,i mi stava qsno 4e izsledvaneto e naprosto the best