Български ученици и студенти ще търсят опасни астероиди

Те ще участват в наблюдателна кампания на НАСА
Обновена: 13 окт 2011 15:36 | 13 окт 2011 15:36,
3
Български ученици и студенти ще търсят опасни астероиди
Изображение: NASA

Български ученици ще търсят опасни астероиди в рамките на международен проект на НАСА, съобщи днес директорът на Варненската астрономическа обсерватория Свежина Димитрова, която е националният координатор по програмата.

НАСА провежда такива наблюдателни кампании за търсене, откриване и проследяване на астероиди от 2005 година, посочи Димитрова. Досега в тях са участвали повече от 400 екипа ученици и студенти от над 20 държави. Варненски младежи участват в международните наблюдателни акции от три години. Те са проследили над 1000 известни обекта и са открили 6 нови астероида.

Поради изключително прецизната и качествена работа на младите български астрономи, ръководството на проекта организира пан-българска кампания, допълни Димитрова. Акцията ще започне от 14 октомври и ще продължи до 10 декември 2011 година. Три големи телескопа в САЩ ще наблюдават всяка ясна нощ и ще изпращат данните на българските екипи.

В рамките на 24 часа учениците трябва да обработят информацията, да открият новите астероиди и да определят координатите на вече известните обекти. В българската кампания ще участват 5 екипа от Варненската астрономическа обсерватория, два от Шуменската езикова гимназия, един от НПМГ-София и студенти от Шуменския
университет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: НАСАастероиди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
17
 
! Отговори
ot 1 преди 12 години
Pravi si, za sujalenie.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще се запалят и ще духнат към Щатите: тук заплати за такива хора няма: Дянков не дава. Запалените ще са потенциални емигранти, които никога няма да севърнат тук и ако срещнат българин на конференция ще им е неприятно да се сещат че знаят български: познат сценарии от години.
1
1
 
18
 
! Отговори
Bravo преди 12 години
Dano se zapaliat decata za astronomia. Uspeh!!!