Търсят авторите на Библията с компютърен алгоритъм

Програмата посочва кога даден пасаж е написан от повече от един човек
Обновена: 16 окт 2011 17:52 | 16 окт 2011 17:51,
216
Търсят авторите на Библията с компютърен алгоритъм
Снимка: Reuters

Група израелски учени създадоха компютърен алгоритъм, който анализира текста на Библията, за да определи различните й автори, съобщи Дискавъри.

Програмата не може да назове индивидуални автори, но посочва кога даден пасаж е написан от повече от един човек и откъде е поел нов автор.

Това става, като се сравняват набори от синоними заедно с употребата на предлози и други служебни думи. Така се идентифицират два основни стила – църковен и лаически.

Учените от университета Бар-Илан са тествали алгоритъма с две книги от Стария завет – на пророк Йеремия и на пророк Йезекиил.

Те размесили текстовете, а алгоритъмът успял да ги разграничи с 99 процента точност.

Алгоритъмът може също да ускори сравняването на текстове, като използва критерии, които не подлежат на интерпретиране, т.е. може да игнорира самото повествование, или какво е имал предвид авторът.

Той може също да улови по-фини нюанси от хората в употребата на думите, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
records, за да знаеш, трябва да чувстваш със сърцето си, а не само да четеш:-) Ти си примера, че не всеки интелектуалец е умен човек...
194
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мъчи ме обаче един въпрос - защото когато българи умират, им слагат кръстове, след като са неверници? По традиция? Или там на близките ви нищо не им остава, освен да се молят за греховете ви, да бъдат простени? Интересно ми е просто - на мюсюлманските гробища са техните символи, а на българските защо са християнски - откажете се от тях тогава и кажете ''Ето, сам съм си Бог и като умра, това е то.''
193
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези неща къде въобще си ги чел? И друго - хем не ми интересува темата, хем пускате по 15 коментара, по-скоро изглежда, сякаш ви е болна тема:-)
192
4
 
4
 
! Отговори
l.s.d.records преди 12 години
Какво не разбирам? В интерес на истината знам повече за религията ви, отколкото вас. И глупостите като това, че прилепите са птици, че можеш да се излекуваш от проказа като се поръсиш с кръвта от ритуално убит гълъб, или пък че създателят на 100 милиарда галактики има нужда от ритуални жертвоприношения като цяло, заслужават само подигравка. :D
191
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е въпрос на личен избор, но следва да не се подиграваш за нещо, от което не разбираш:-) А Господ ако реши, ще повярваш:-)
190
3
 
3
 
! Отговори
l.s.d.records преди 12 години
Всичко си ми е наред, просто не вярвам в Господ, Аллах, Кришна, Зевс и Один. И другите. :)
189
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Четейки коментарите ви, стигам до извода, че в главата ви е пълна каша и не само не вярвате в Господ, но и в нищо добро не вярвате. А дали не сте се разочаровали заради собствените си постъпки?
188
2
 
3
 
! Отговори
l.s.d.records преди 12 години
Къде са доказателствата за еврейският кръвожаден бог Яхве, който твори 6 дни а след това 6000 години се занимава периодично да воюва, да измъчва и се *** с децата си? Навсякъде около мен? :D
187
1
 
3
 
! Отговори
Мохамед Христос преди 12 години
Било писано за подиграващите се. :D Много ясно, че имат нужда да напишат това, дори самите те виждат че говорят глупости. :D
186
3
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
185Логически доказателствата за Бог са навсякъде около тебе.
185
5
 
0
 
! Отговори
Томас преди 12 години
178Разликата е, че избиването на хора без причина не е одобрено от Бог и Библията не подкрепя подобни деяния. Освен това количеството на избитите хора от атеистите е в пъти повече, което показва, че те не са по-добри от другите. За тия дето се наричат "отчета" и тия, които са превърнали вярата в бизнес - това си е техен проблем. Аз лично харесвам само няколко проповедника, които съм гледал в интернет - Пол Уошър, Деивид Уилкерсън и Джон Пайпър са сред тях - има много обаче, които лъжат хората и за да знае човек който от проповедниците говори истината, трябва да отвори Библията и да сравни. Има хора, които са пратени от Бог, за да говорят на останалите. Не всички са измамници.
184
2
 
5
 
! Отговори
до 180 преди 12 години
логически за Ницше имаме неопровержими доказателства, че е говорилза Бог нямаме.
183
4
 
0
 
! Отговори
nepobedimiat преди 12 години
tuka viarvastite go oburnaha malko na sekta ai po spokoino ne e nujno da citirate nekvi nesta i da obiasniavate za koi kolko vreme bil edin den ...spokoino malko plashite horata i stiga s toia lenin vie samo za umreli hora mai iskate da si prikazvate
182
10
 
4
 
! Отговори
Казано е... преди 12 години
...живота започна с Боко и с него ще свърши.Аз казах, хау!
181
8
 
3
 
! Отговори
жгеи преди 12 години
Аз мисля да попитате по темата Боко Тиквестия, той не може да не знае кой какво е писал. И Божо Историка тоже, заедно с министър Веждичката, те са капацитети по тази част.
180
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще допълня и следния майтап; "Бог е мъртъв казал Ницше" "Ницше е мъртъв -казал Бог" Ха сега ми кажи логически кой е прав ;)
179
3
 
3
 
! Отговори
до 168 преди 12 години
Ама той тва го е измъдрил щото его е било яд че в Русия има много вярващи.Пък той -впичянчен потънал в разврат ***.Кво може да измисли?Пукнал от сифилис в лудница.Освен това да търсиш математическа логика в библията е все едно да търсиш математическа логика във съществуването на света или слънчевата система.Учените които споменаваш не са измислили нищо просто са открили и описали съществуващи неща в теории.Библията се чете с душа не с математическа логика.
178
4
 
5
 
! Отговори
до Томас преди 12 години
Те и т. нар. божии служители не са си поплювали в избиването. Дори са се трепали помежду си. Да не говорим за наглостта да се наричат пастори и отци. Изобщо превърнали са вярата в бизнес - политика и икономика. А пък протестанските "пастири" ходят в Щатите и Скандинавските страни да ги обучават как прилагайки невро-лингвинистично програмиране да въвеждат паството си в еуфория, така че да им е кеф, независимо какви глупости им дрънкат.
177
5
 
7
 
! Отговори
Християнин преди 12 години
затова и се молим за тяхЕф. 1:17 дано Бог на нашия Господ Исус Христос, славният Отец, ви даде дух на мъдрост и на откровение, за да Го познаете,
176
9
 
13
 
! Отговори
Християнин преди 12 години
В Библията са описани хората които се подиграват:2Пет. 3:3 Преди всичко знайте това, че в последните дни ще дойдат подиграватели, които с подигравките си ще ходят по своите страсти и ще казват: Къде е обещаното Му пришествие? защото, откак са се починали бащите ни всичко си стои така както от началото на сътворението.Още и това нещо да не забравяте, възлюбени, че за Господ един ден е като хиляда години, и хиляда години като един ден.