Защо ревът на лъва е толкова страшен?

Учени откриха, че тайната е във формата на гласните струни
Обновена: 6 ное 2011 15:15 | 6 ное 2011 15:15,
24
Защо ревът на лъва е толкова страшен?
И той ще стане голям и страшен. Снимка: Reuters

Учени от университета в Юта разкриха защо ревът на лъвовете и тигрите е толкова страховит и всява респект сред хора и животни.

При големите котки мощният рев се дължи на особената форма на гласните им струни. При повечето живи същества техният профил е триъгълен, докато при споменатите хищници конфигурацията е квадратна.

Досега специалистите смятаха, че лъвовете ръмжат басово и плашещо заради мазнините, които се натрупват върху гласните им струни и ги карат да вибрират в ниския диапазон.

Екипът на Тобаяс Рийд обаче установи, че именно квадратната форма на гласните струни позволява на едрите хищници да поемат целия въздушен поток от гърлото и техният рев да звучи така мощно и застрашително.

Откритието на екипа на Тобаяс Рийд може да бъде използвано при възстановяването на гласните струни на хора с различни професии, които често губят гласа си.

"След като разбрахме как структурата на гласните струни влияе върху вокалната реализация, на лекарите ще им е много по-лесно да направят своя избор при реконструкцията на тяхната тъкан", заяви Тобаяс Рийд. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: лъвревгласни струни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оф как може и статия за животинчета да окепазите с коментари за тъпите български партии? Писна ми все да чета за ГЕРБ, БСП, ДПС и т.н. Ако някой толкова харесва хората от дадена партия, да си ги вземе вкъщи и да спи с тях в леглото.
2
56
 
23
 
! Отговори
666 преди 12 години
Те затова комунистите толкова се страхуват от ГЕРБ! Треперете, червени ***!
1
8
 
16
 
! Отговори
Maraba преди 12 години
Страшен е заради ниските чистоти,недоловими от нашето ухо.