Руски и южнокорейски учени ще клонират ... мамут

Очакванията са за "добри резултати след няколко години"
Обновена: 13 мар 2012 15:29 | 13 мар 2012 15:29, Елка Василева
56
Руски и южнокорейски учени ще клонират ... мамут
Руски и южнокорейски учени ще се опитат да клонират мамут. Снимка: архив, Reuters

Руски и южнокорейски учени се споразумяха със съвместни усилия да се опитат да клонират мамут, предадоха ИТАР-ТАСС и Франс прес.

"Целта на нашия проект е да си сътрудничим в изучаването на генома на древните животни, като една от главните ни задачи ще бъде клонирането на мамут, изчезнал преди 4 500 години", заяви Семьон Григориев, старши научен сътрудник от Музея на мамута към Научноизследователския институт по приложна екология на Севера в Якутск. Той изрази увереност, че тази на пръв поглед утопична идея ще бъде реализирана, дори след 10, 20 години.

"В Якутия непрекъснато се откриват нови останки на мамути и ще дойде време, когато ще можем да клонираме някой от тях. Засега материалът, с който разполагаме, е считан от нашите корейски колеги за не много подходящ. За да бъдат взети нови образци от тъканите на тези животни, те ще дойдат със специална лаборатория в Якутия най-вероятно още това лято. След това ще изпратят пробите в Сеул, където ще продължи съвместната ни работа", заяви Григориев.

Финансирането на проекта ще бъде осигурено от двете страни. Договорът за сътрудничество е подписан за три години и е с възможност за удължаване. За клонирането ще бъде използван съвременен индийски слон.

Още по темата

"Мисля, че ще получим добри резултати след няколко години“, каза Хуан У Сук, ръководител на проекта от южнокорейска страна. Той е световноизвестен специалист в областта на изследването на стволовите клетки. Според него сега най-важната задача на учените е на първия етап да успеят да получат живи клетки, след което да пристъпят към клонирането.

Името на Хуан У Сук нашумя през 2005 година, когато той клонира първото куче, кръстено Снупи. Миналия октомври ученият обяви, че е клонирал осем койота, първият от които видял бял свят през м. Юни, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
5
 
! Отговори
стефко преди 12 години
до .I. а ти нали се сещаш, че тва би обезсмислило милиони години еволюция? животът така функционира - всичко се променя, едни неща изчезват, други се появяват и толкоз. тва е самата базисна идея на живота.
25
2
 
7
 
! Отговори
.I. преди 12 години
Не мога да разбера защо някои и такива новини оплюват. Явно не разбират че ако успеят това дава шанс видове които са изтребени от човека да бъдат върнати към живот (макар, че за мамута е спорно дали човека е виновен за изчезването му).
24
11
 
8
 
! Отговори
g преди 12 години
"изчезнал преди 4 500 години"...??? Ето го отговорът на въпроса - "Как са построили пирамидите", еми с мамути !
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бе защо не се пробват да клонират Ленин или Бойко Борисов?
22
4
 
5
 
! Отговори
стефко преди 12 години
тая теория, че хората били избили мамутите, е суперстара и е отдавна отхвърлена. да, хората са ловували мамути, но нито са били толкова много, нито са имали технологията да избият цялата популация мамути от северна европа, северна азия и северна америка. главната причина за изчезването им е твърде бързото затопляне на климата след последния ледников период, което не им оставя време да се адаптират. горе-долу същото чака сега белите мечки.
21
4
 
2
 
! Отговори
Киркорчо преди 12 години
Руска наука за кланиране тегли началото си от гениални Академик Лъсенко с 3 - х годищно образование в училишето. Този академик е уби друг академик - Вавилов, който беше баща на руска генетика.
20
11
 
4
 
! Отговори
Киркорчо преди 12 години
Смях ми е. Руснаците сигурно искат да истеглят технология за кланиране, за да запази се от някокви измани, за да не трябва още един мавзолей на Червена площад да стави след няколко време. А без шега - американци и корейци сигурно напрвят клон и след 2 години малко мамутче ще играе с деца в зоо граадинка и без руснаци
19
2
 
14
 
! Отговори
...... преди 12 години
Жорко малкото и недоучило *** тръгнало да говори за наука. Абе пу....о ти до кой клас си учил да те е.... в гъ.... ? Ако руснаците нямат учени тогава кой ще има ? Американците ли ? Ти някога да си учил химия и физика идиотче задръстено ?
18
8
 
6
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
После може и Лилипутин да клонират, за да може да ги управлява още няколко столетия....
17
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мамута станал на 2 годинки и казал първата си думичка :)А за неандерталеца на 100% ще проговори.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жоро-бг, поне махни тая тоалетна хартия от аватара си, не че не се връзва със значката на ГЕРБ, ама все пак... :D
15
18
 
5
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Руски учени ей такова животно няма !Новината да се чете - руснаците ще дадат ДНК материал, а южнокорейците ще се опитат да ги клонират, а после ще ги пишат и руснаците в проекта като учени за да може Лилипутин да им материал за вътрешната си пропаганда...
14
1
 
15
 
! Отговори
аххахахаха преди 12 години
Коментарите както винаги са на ниво има идоитозми,просташки *** и тук-таме неадекватни изказвания. точно като за български сайт сцепих се от смях
13
7
 
25
 
! Отговори
efreitora преди 12 години
Предлагам да вземат ДНК мат'рял от Искрето Фидосова:)
12
3
 
18
 
! Отговори
Утито Бъчварски преди 12 години
Вече подготвям специалните рецепти за мамутска скара с гарнитура от праисторически зеленчуци !
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
искам и динозаври да клонират !!!!!!просто да върнем баланса
10
2
 
14
 
! Отговори
Хм преди 12 години
до 7Не само природата е решила за мамутите, а най-вече човека :-) Избиването (и изяждането) на мамутите се счита за първата екологична катастрофа, предизвикана от човека. Така че, ако успеят учените да ги възкресят, ще бъде един реверанс към природата.
9
2
 
13
 
! Отговори
ined преди 12 години
Мамутите са били много вкусни, изчезнали са защото пещерните хора са ги изплюскали.
8
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вася, пиша ти от брезата, на която бера магданоз. Нещо с нашите опити не се получава! Три пъти клонираме мамут а то излиза ядрена подводница. Изпрати ми самовар. Твой Мичурин :)
7
11
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Всичко им наред на руснаците, мамути ще клонират!