"Curiosity" кацна на Марс

Апаратът трябва да разбере дали някога е имало живот на Червената планета
Обновена: 6 авг 2012 11:04 | 6 авг 2012 11:00,
348
"Curiosity" кацна на Марс
Една от първите снимки на "Curiosity" след кацането на Марс. Снимка: Reuters

"Curiosity", най-високотехнологичният марсоход построен някога, осъществи успешно меко кацане на Червената планета, съобщиха световните агенции.

Според информация на НАСА нейните учени са получили сигнал от космическия апарат, след като той премина през атмосферата на Марс в полет, често описван като "седем минути ужас".

Спускането му на повърхността изискваше маневра, на която спокойно може да бъде посветен цял научнофантастичен филм.

Изстреляният през ноември марсоход "Curiosity" е част от мисията Марсианска научна лаборатория, целта на която е да определи дали на Червената планета някога е имало подходящи условия за живот.

В операция, определяна като "дръзка", НАСА осъществи кацането на най-големия си досегашен роувър с тегло 900 килограма, като внимателно го спусна към повърхността на Марс с помощта на кабели. Маневрата бе наречена "въздушен кран".

Залогът бе голям, тъй като маневрата бе рискова, а цената на мисията е 2,5 милиарда долара. "Трябваше да спуснем на Червената планета апарат с размерите на малък компактен автомобил, натоварен с цял камион инструменти", каза директорът на марсианската програма Дъг Маккъзишън.

НАСА представи драматичното кацане във видео игра и покани почитателите на космическите истории да гледат на живо спускането на "Curiosity" на гигантски екрани на Таймс скуеър в Ню Йорк. "Драмата" бе проследена от орбитиращи около Марс сателити.

Марсоходът в защитната си капсула навлезе в атмосферата със скорост 20 000 километра в час, която трябва да бъде намалена до един метър в секунда. За целта вместо въздушни възглавници

"Curiosity" бе оборудван със сложна система, включваща свръхзвуков парашут и въздушен кран. По пътя си марсоходът се освободи от скоростните ракети, топлинния си щит и външната "черупка", след което се спусна на повърхността на Марс подобно на паяк от паяжина.

Сложната маневра за кацане е първата по рода си. Тежестта на "Curiosity" не позволява използването на въздушни възглавници като при по-малките роувъри.

Мисията на "Curiosity" ще продължи поне една марсианска година - или две земни. Основната цел на марсохода е кратерът Гейл. Изследването му отбелязва прехода от търсенето на вода към търсенето на други елементи, необходими за възникването на живот, като например водород.

"Curiosity" освен това ще изследва минералите на повърхността на Марс. Анализирайки данните, учените ще добият представа какви са били условията на Червената планета преди милиони години.

Специалистите смятат, че кратерът Гейл се е образувал преди 3,5-3,8 милиарда години, когато Земята, Марс и останалите планети от вътрешната част на Слънчевата система редовно са били обстрелвани от метеорити.

Най-интригуващата характеристика на кратера не е басейнът му с диаметър 154 километра, а високият около 5 километра хълм, издигащ се от дъното му. Според учените възвишението в центъра на басейна представлява наслоени останки от седимента, запълвал някога кратера.

С течение на времето и под въздействието на процес, който не е добре изяснен, седиментът е отнесен и на негово място е останало възвишението Шарп. Учените се надяват, че именно то ще разкрие геоложката история на Марс - нещо, което не може да направи никоя подобна формация на Земята. "Кюриосити" кацна в основата на възвишението.

Марсоходът е оборудван с различни нови инструменти. С помощта на две високотехнологични камери "Кюриосити" ще може да снима триизмерни и панорамни изображения. Роувърът е въоръжен и с лазер, който ще може да насочва към скалите, за да определя химичния им състав. "Кюриосити" ще изучава заобикалящата го среда и с помощта на 2-метрова роботизирана ръка и ще извлича проби от вътрешността на скалите със специална сонда. Подобно на предшествениците си, марсоходът е оборудван с редица инструменти за анализ на пробите.

Мисията на "Кюриосити" е изградена върху опита от работата с предишни роувъри. Сред тях е "Опортюнити" - единият от двойката марсоходи-близнаци, който все още функционира на Червената планета - години след края на първоначалната му мисия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още по темата: марсоход
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
3
 
4
 
! Отговори
Светльо преди 11 години
Не съм, ама какво значение има? Всички сме в матрицата :)
171
1
 
1
 
! Отговори
до 218 преди 11 години
На мене не са ми нужни твоите молове с цени дето ще трябва да теглиш заеми да не умреш от глад. Който е бил трудолюбив, сам си е изкарвал пресни зеленчуци на село и без магазини. За кола нямаше нужда, градският транспорт беше 6 стотинки. Сега за нова кола пак чакаш 10-15 години докато изплатиш лизинга да стане твоя и то с огромни лихви.
170
1
 
2
 
! Отговори
морски преди 11 години
Не гледате ли SNN,казаха че американците отишли до планета на 500 светлинни години от Земята и се върнали само за 3 дни.Браво,забили си флага там да се повее,пили по едно уиски и се метнали на совалката.Предаваха го на живо.Браво.
169
5
 
6
 
! Отговори
Светльо преди 11 години
Наистина, смешни човечета. Продължават да плюят, независимо че успехът им е пред очите и ги хапе за ***... Да, американците не са стъпвали на Луната, марсоход също никога не е имало и всички снимки са създадени с фотошоп, а всъщност и Земята не съществува а всички вие сте в матрицата,
168
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 219 я пак кой е построил МКС ей черввенотиквеничковчета
167
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Онзи ден се върнах от Марс...два китайски ресторанта и една руска баня! Голема тъпотия...а и в мола нищо..само скафандри!
166
3
 
5
 
! Отговори
raus преди 11 години
Когато американците изстрелват Аполо 11, руснаците изстрелват 5 комуникационни спътника с цел да им подслушват разговорите.......също така аполо 11 доставя на Луната малка пластина с която определят с лазер тояното положение на Луната спрямо Земята....и тя се ВИЖДА с по-големите земни телескопи.....ЖАЛ ми е ,че има толкова прости и неуки хора на които им липсва всичко до 7-ми клас....не ,че обичам американците но ако не беше програмата Аполо, още щяхте да сте с черно-бели телевизори
165
2
 
2
 
! Отговори
22г. преди 11 години
ето за това говорех! той е добре другите да ***! радваш ли се като гледаш как комшията ти стой пред вратата с паничка в ръка а вътре тракат 60 стотинки? като те гледам как пишеш да! успехи да успехи за 5% от населението на страната а за 95% неуспехи. всяка година баби и дядовци умират от студ и глад. млади хора завършили висше блъскали се за инженери свършват на улицата, доктори ходят по байрите да чакат извънземни но на теб не ти пука ти си добре! е тва чаках да чуя от теб!
164
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 220 извинявай къде търсиш морал при социализма , та нали именно той унищожи българина и направи от него това нищожество което е в момента , надеждата е единствено в тези които сега се раждат и които хал хабер янма да си имат от трази система.
163
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смешните човечета коментират злобно, с пяна на устата. Пукайте се от яд!
162
1
 
6
 
! Отговори
Jalko преди 11 години
Влязох да прочета коментарите с надежда, че ще се коментира статията и мисията най-вече, а то отново обичайните простотии за Щатите, СССР, комунизма и прочие...
161
0
 
3
 
! Отговори
22г. преди 11 години
преди 20 години имахме работа поне, имахме производство. нямаше гладни боси голи, а сега имаме умиращи от глад и студ. стига с тоя преход тоя преход вече 1/4 век стана и както я караме и век ще стигне и пак ще бъдем на същото дередже. всеки като излиза с лафа ще правя каквото си искам(демокрация) така ще е. огледай се вече всеки гледа да е добре на гърба на предишния преди поне малко морал имаше днес няма ... на моита къща да изгори ама и на Гошо обора с нея.. е така ще се затрием
160
3
 
4
 
! Отговори
raus преди 11 години
Най-голямото доказателство за стъпването на Луната, от американците е МЪЛЧАНИЕТО на руснаците!!!!!!
159
0
 
0
 
! Отговори
22г. преди 11 години
не ги еб*ва. всички искат комунистически действия и всички плюят комунизма ... хем да е голям хем да не те боли е то филм го няма никъде!
158
1
 
1
 
! Отговори
22г. преди 11 години
до 209 не ми пука че НАСА отново правят велико откритие и ще намерят малко зелено човече и ще го сложат в някой зоопарк в Ню Йорк. а ти велики ми демократе кажи ми каде ти е демокрацията? поне социализъм имахме ама демокрация за 22 години не видях...кажи ти не промит мозъко ооо велики кога за последно ти видя на тази територия демокрация?знаеш ли изобщо какво е демокрация?яде ли се пие ли се?партиите си казват ще направим това това това не го правят и всички са щастливи всички стачкуват и никои
157
1
 
3
 
! Отговори
морски преди 11 години
Браво на американците,изглежда са изсмукали мозъците на 90% от писачите тук,явно цвета на долара не само ги е заслепил но и е изпарил съдържанието на черепа ви.Радвайте им се още малко щото много скоро на всяка американска стока ще пише ,,Made in China''.
156
2
 
1
 
! Отговори
22г. преди 11 години
204 както казах заучени фрази от телевизията! ти поне 1 снимка видял ли си от Луната и как безстрашните американци подскачат? я ги погледни по колко сянки има 1 камък сега ще ти обясня за да стигне нещо да празната ти глава. като има 3 прожектора от 3 страни камъкът ще има 3 сянки. също като вятъра на Луната който вее знамето както и снимките от аполо4 и аполо 7 мисля че бяха. на 2 различни места а планината зад тях еднаква! дори камъните отпред до космонавтите са на същата позиция
155
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 197 Мкрски пръсни се од яд изяж си червената куртка ако искаш но те стъпиха и биха руснаците в надпреварата за космоса не само с луната , но и със совалките които летят от началото на 80 ,а тогава си бяха като нещо извънземно , биха с мисиийте до Марс , Юпитер , Венера спътнуиците им , телсекопа Хъбъл , МКС която 70% е американска , дори извън слънчевата система лети и гласът на България благодарение на тях миризливецо.
154
4
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 180Добре, браво! А Земята също не е планета. Земята е спътник на Слънцето!
153
2
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 193Браво! Ти измисли нова физика! Ако се окажеш прав ще бъдеш първия, на когото може би ще присъдят поне пет Нобелови награди накуп!