НАСА предвижда мисия до юпитеровата луна Европа

Спекулира се, че там има форма на живот
5 мар 2014 14:50, Петя Славова
8
НАСА предвижда мисия до юпитеровата луна Европа
Снимка: Reuters

НАСА планира роботизирана мисия до юпитеровата луна Европа, където се спекулира, че може да има някаква форма на живот, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Американското космическо ведомство се готви да отдели 15 милиона долара в проектобюджета си за 2015 г., за да стартира мисия до юпитеровата луна Европа, пише БТА. Засега не се съобщават повече подробности, но Елизабет Робинсън от НАСА поясни, че началото на мисията трябва да бъде сложено в средата на 20-те години на този век.

Радиационната среда около Юпитер и разстоянието между този газов гигант и Земята са сериозно предизвикателство, отбелязаха от НАСА. Когато НАСА изстреля космическия апарат "Галилео" до Юпитер през 1989 г., му бяха нужни 6 години, за да стигне до дестинацията си.

Астрономът Лори Лешин от политехническия институт Ренселър заяви, че това ще е трудна мисия до приковаващ вниманието обект в Слънчевата система.

В миналото космически апарати на НАСА, сред които "Галилео", са прелитали край юпитеровата луна Европа, но нито един от тях не е фокусирал вниманието си върху нея. Астрономи отдавна лобират в полза на мисия до Европа, но осъществяването на предложенията им трябваше да струва милиарди долари.

Миналата година учени установиха, че струи водни пари се отделят от ледената покривка на Европа. Прелитането през тези струи може да направи изследването на Европа по-евтино, отколкото орбитирането около нея или кацането върху ледената й покривка, увери ученият Робърт Папалардо от НАСА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Новината ми напомня за "Космическа одисея" :)
4
1
 
4
 
! Отговори
Може би са те? преди 10 години
А какво мислите за тезата, че животът на Земята е дошъл от Марс?
3
1
 
12
 
! Отговори
До Ал. преди 10 години
Енергията е същата която държи океана под леда течен - приливите и отливите на Европа причинени от Юпитер са много по-мощни от тези на Земята причинени от Луната, и май са достатъчни да причинят ***, което пък да сгрее леда над точката на топене. Тази топлинна енергия може да е източник и за живота (виж например дълбоко-океанските вулканични извори с темепратура над 100 градуса С, и какво разнообразие на живот има там).
2
2
 
19
 
! Отговори
Ал преди 10 години
Предполага се , че Европа е покрита с дебела *** лед , под която може да има вода в течно състояние. За да има живот обаче , освен вода е необходима и енергия. На Земята това е слънчевата енергия , но Европа е далеч от Слънцето.Освен това дебелата ледена *** не пропуска светлина. Ако има живот,той би трябвало да използва друг вид енергия- химическа , топлинна или някакъв вид радиация. В дълбините на земните океани има микроорганизми,използващи химическа енергия. Ще бъде интересно.
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** на Сатурн, турците на Юпитер!