Учени хвърлиха нова светлина върху формирането на газовите гиганти

Те са се формирали около масивни скалисти тела
29 авг 2015 12:13, Елка Василева
3
Учени хвърлиха нова светлина върху формирането на газовите гиганти
Снимка: архив, Reuters

Въпросът, свързан с произхода на човечеството, вълнува отдавна учените. Как се е формирала Слънчевата система? Как дискът от газ и прах, който кръжал около младото Слънце, е дал началото на планетите преди 4,5 милиарда години?

Астрофизици успяха да подредят някои елементи от този пъзел, но не са намерили категорични отговори на всички въпроси. Не е ясно например как са се формирали газовите гиганти Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

Според учените газовите гиганти вероятно са се формирали около масивни скалисти тела, чиято гравитация е привлякла летливите елементи в състава им, като водород и хелий.

Остава да се разбере как тези солидни тела са се формирали. На този въпрос са се опитали да намерят отговор учени от Югозападния изследователски институт в Боулдър, Колорадо, съобщава сп. "Сианс е авнир".

Моделът на американските учени е базиран върху съществуваща теория - песъчинки прах, които гравитират около протопланетарния диск, вероятно са се скупчили под въздействието на електромагнитни сили, за да се образуват "камъчета", всяко от които с диаметър до 1 метър.

След това те са се скупчили, за да се формират ембриони на планети, всеки от които с диаметър стотина км. Тези ембриони на планети пък са дали началото на планетни ядра. Единственият проблем е свързан с това, че моделът предсказва образуването на стотици планети с размерите на Земята.

След като симулациите придобили такава насока, че процесът на акреция да продължи по-дълго, учените намерили липсващия елемент от пъзела. Оказало се, че след известно време настъпва гравитационно взаимодействие между планетните ядра, като по-големите изхвърлят по-малките от протопланетарния диск.

Тази нова симулация в края на краищата предсказва формирането на един до четири газови гиганта, сходни с Юпитер или Сатурн, като при това орбитите им съответстват на познатите модели на учените. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: газови гиганти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари