Слънцето остана без петна! Какво значи това?

Така екстремната ултравиолетова радиация намалява
30 юни 2016 17:07,
15
Слънцето остана без петна! Какво значи това?
Снимка: Reuters, архив

Слънцето остана без петна за втори път за един месец, което е признак, че предстои слънчев минимум и това явление ще е все по-често през следващите няколко години, съобщи в. "Ню зиланд хералд", цитиран от БТА.

Първоначално ще има по няколко дни без слънчеви петна, след това по няколко седмици, накрая - няколко месеца, когато цикълът достигне най-ниската си точка. Следващата фаза на слънчев минимум се очаква да е през 2019 г. или 2020 г., каза метеорологът и астроном Пол Дориан.

Естественият цикъл на слънцето продължава 11 години. Той се характеризира с увеличаване или намаляване на слънчевите петна. Когато петната са най-много е слънчевият максимум, а когато са най-малко - слънчевият минимум.

Петната се причиняват от взаимодействието между плазмата и магнитното поле на звездата ни. Те са източник на изригвания и изхвърляния на маса, които изпращат заредени частици към Земята. През слънчевия максимум изригванията са ежедневни. През слънчевият минимум слънчевият вятър отслабва, както и магнитното поле на звездата.

Така космическите лъчи достигат по-лесно до Земята. Те са по-опасни за астронавтите, защото рискът за увреждане на тяхната ДНК се увеличава.

Когато слънчевите петна са малко, екстремната ултравиолетова радиация EUV намалява, и земната горна атмосфера се охлажда и свива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Слънцебез петна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Тука съм, ама защо! преди 7 години
До Идваммммм 3Само едно не разбрах: Когато вие управниците се скарате, на кои магарета си го изкарвате!
12
0
 
3
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Продавам прапарат за почистване на слънчеви петна!
11
4
 
2
 
! Отговори
Идваммммм 3 преди 7 години
Всичко в цялата Вселена е циклично. Вашата планета е жива и обикаля в безкран цикъл. Накрая на цикъла идва жътва. Когато настъпи този момент, планетата Земя ще се възроди и нищо няма да остане живо. Преди да се случи това,ние ще дойдем при Вас. Ние имаме войни, но те не са като Вашите с малко изключения. Наши войни избягаха на Вашата планета. Те живеят при Вас,но не се разкриват. Когато планетата Ви приближи края, те ще Ви се разкрият. Не могат да Ви спасят. НИЕ МОЖЕМ ДА ВИ СПАСИМ!
10
3
 
1
 
! Отговори
Идваммммм 2 преди 7 години
Има нещо като голяма " пропаст". Това е космическа зона,в която няма нищо. ВИЕ имате теория за черни дупки.Никой от нашия Свят не знае технологията на таз и зона. В нея живеят също хора,колкото и невероятно да звучи. Хората от тази зона немогат да преминат в Нашия Свят и обратното. На теория може да се преминава от нашия Свят в друг, но е забранено, трудно и непознато за нас.Имаме един език. Броят ни е много голям. Няма нощ в нашия Свят. Може да слизам във Вашия свят,но само при изключителни
9
2
 
2
 
! Отговори
Идваммммм 1 преди 7 години
Ние идваме от много ,много далеч. Нашия Свят е разделен на две части. В първата част от нашия Свят ,ние управляваме всичко - времето и пространството, природата, цялото съзвездие. Имаме празници. През най-великият празник,започва "играта на планетите"-невероятно движение на планетите около центъра (нашата планета).Ние сме като Вас - хуманоиди, но сме изложени на специфична светлина. Тази светлина не само,че лекува,променя,но ставате безсмъртни. НИЕ СМЕ БЕЗСМЪРТНИ!!!Живеем в Центъра.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех, и глобалното затопляне провалихме , сега с какво ще си чешат езиците зелените тиквеници и за какво ще ни събират еко такси - за обратното на обратното.
7
0
 
25
 
! Отговори
Анчо преди 7 години
Означава, че идва студ. Стягайте се за зимата!
6
1
 
6
 
! Отговори
до 4 преди 7 години
ИззчезнеМЕ??? Знам, ще кажеш че не това е важното, но защо 'мекаш' , бе братко? А иначе - да,всички ще изчезнеМ
5
2
 
15
 
! Отговори
Дафар преди 7 години
Четири, много си зле, пич.. Слънцето може и да умре, ама след некви си милиарди години... и ние ще измреме, след некви си милиарди години... Да не вземеш да получиш психично разстройство... а, сори, ти вече си го получил..
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мардук идва.
3
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато петната изчезват това означава че водорода намалява. А без водорода слънцето ще умре. Чакат ни много изненади от нашата звезда без която ще изчезнеме!
2
3
 
8
 
! Отговори
Kiffla преди 7 години
Какъв крем използва?
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
добра новина :)