Валерий – руснакът, готов да си присади тяло

Рискованата трансплантация е напът да промени медицината
13 сеп 2016 16:52,
34
Валерий – руснакът, готов да си присади тяло
Снимка: bgonair.bg

Една изключителна история е напът да промени не само медицината, но и цялото човечество. Единственият човек в света, който е готов да си присади тяло, разказа пред Bulgaria ON AIR за сложната трансплантация. Доброволецът е 31-годишен руски компютърен специалист, а операцията е планувана за 25 декември 2017 г.

Историята започва през 80-те години в град Владимир, Русия. Тогава едно момче се ражда с рядко генетично заболяване и получава тежка присъда - да живее в инвалидна количка и да умре млад.

31 години по-късно компютърният специалист Валерий Спиридонов става единственият човек в света, готов да смени тялото си. Тежката мускулна атрофия не го отделя от инвалидната количка, а лъч надежда вижда в революционната идея на италианския неврохирург Серджо Канаваро да присади глава към тяло.

"Не мога да се движа, не мога да вървя без помощта на инвалидната количка и затова прецених, че методите на д-р Канаваро и тази операция могат да ми дадат шанс да се движа самостоятелно", разказа Валерий.

Големи имена в науката са на мнение, че операцията е невъзможна, а Валерий е обречен на смърт. Д-р Канаваро обаче е убеден в методите си – нужен е донор в мозъчна смърт, а успехът на операцията се крие в едновременното отделяне на двете глави от тялото. Следва дълга операция и продължителна изкуствена кома.

Към момента Валерий се е подложил на редица изследвания и е подробно запознат с методите на операцията.

"Аз съм по-скоро опитимист. В крайна сметка все пак има подобни успешни експериметни с плъхове. Защо да не се случи и с хора?", пита Валерий.

По план операцията трябва да бъде 36 часа. Ще участват над 150 специалисти от различни области – хирурзи, анестезиолози, реаниматори... Стойността на операцията ще бъде от 7 до 15 милиона, в зависимост от това къде ще бъде направена.

"Близките ми разбират колко важно е всичко това за мен, това е единственият ми шанс за пълноценен живот. А и тази операция не е важна само за мен, тя е важна за цялото човечество", каза още Валерий.

Вижте още в репортажа на Михаела Карабельова:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
0
 
! Отговори
Batko преди 7 години
До boby Заради допинг-скандала ли няма да участва на олимпиадата!
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Успех
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама никой не ще да си присажда Shopp-ска глава, нали. Щото е букова и по-тежка от паве. А акъл - никакъв. Липсва.Иначе пожелавам успех на момчето. Дано да успее. С този дух и воля заслужава да живее.
19
2
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
До До 3Съвест не се присажда. Или си я градиш и Бог ти я дава - или я губиш. :)))
18
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
""Аз съм по-скоро опитимист. В крайна сметка все пак има подобни успешни експериметни с плъхове. Защо да не се случи и с хора?", пита Валерий."Защото хората не са плъхове.Просто няма да се случи.Глава не може да се присади към тяло.Нереално и противоестественно е.Даже мисля,че лекарите са го излъгали,че има подобни успешни експерименти с плъхове.Да му присадят главата.Че той ще е само главата. Тялото му няма да е негово.Това са експирименти на някакви богати дето искат да станат безсмъртни.
17
2
 
11
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Дано. Но ако такава трансплантация удължава живота двойно не ми се мисли каква сеч ще настане по света
16
2
 
2
 
! Отговори
boby преди 7 години
Дано му се получи а момчето, но според мен няма шанс да се получи пълноценно работещо тяло, в най-добрия случай ще е жив и ще може да живее някакси, но да участва в следващата олимпиада като лекоатлет - няма шанс...
15
3
 
22
 
! Отговори
vivian преди 7 години
Не вярвам в успеха на тази трансплантация, но искрено се възхищавам на момчето за силния дух и борбеност. Дано и лекарите, които ще участват да са също така силно мотивирани.Ако не друго, то поне в този експеримент учените ще натрупат ценна информация. Трансплантацията на бъбреци и сърца е като детска игра в сравнение с този случай.
14
22
 
4
 
! Отговори
Shopp™ преди 7 години
Ако има 7 млн. долара, първо да вземе да си смени местожителството.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то и на ян бибиян, дяволчето фют му присади глава, ама кво стана....
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хъмм по добре да го направят киборг- примерно машина с човешки мозък.
11
2
 
16
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
През 50 и някоя година в СССР е имало успешни експерименти с присаждане на глава от едно куче на друго. След операцията са изкарвали по месец. Обаче вероятността да успеят с глава на човек от първия път ми се вижда много малка.
10
3
 
26
 
! Отговори
i'm преди 7 години
Абе дано операцията е успешна. Млад човек е и заслужава да има шанс. Ако операцията е неуспешна... според мен няма и да разбере.
9
8
 
34
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Аз искам да ми присадят главата на Бойко за да стана умен.
8
3
 
8
 
! Отговори
bolbov преди 7 години
Ставаме безсмъртни ама друг път
7
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление едва ли ще се получи и най-вероятно ще умре в мъки, ако изобщо преживее операцията. Но това изключителен героизъм в полза на науката и бъдещето.
6
3
 
27
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Стават безсмъртни богатите, които и без това могат да си удължат достатъчно живота. За справка Рокфелер който на 99 години получи 5-тото си присъдено сърце. Мислиш ли че ти ще имаш шанс да се вредиш?
5
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз искам да си присадя главата на някой милиардер.
4
3
 
22
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
Управляяащите трябва да си присадят нова съвест, а не нова глава!
3
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смятайте колко е изтеглил горкият човек, щом смята да рискува в тази рискована операция. Дано успее!