По покривите в Париж, Осло и Берлин има... космически прах

Анализът му дава информация за еволюцията на Слънчевата система
Обновена: 7 дек 2016 11:05 | 7 дек 2016 11:00, Елка Василева
12
По покривите в Париж, Осло и Берлин има... космически прах
Снимка: архив, Reuters

Учени откриха космически частици от зараждането на Слънчевата система преди 4,6 милиарда години по покривите на Париж, Осло и Берлин, съобщи в. "Дейли телеграф".

Космическите частици в градовете се оказаха по-големи от известните досега. Те са с диаметър около 0,3 мм, вместо обичайните 0,01 мм. Освен това съдържат по-малко перообразни кристали от частиците, намирани в Антарктида. В атмосферата са влезли със скорост около 12 км/сек., което ги прави най-бързо движилите се от откриваните досега на Земята.

Разликата може да се дължи на промени в орбитите на планетите като Земята и Марс. Появилите се в резултат гравитационни смущения може да са повлияли на траекторията на частиците и на скоростта, с която са навлезли в земната атмосфера.

Частици космически прах досега са намирани само в Антарктида и в дълбокия океан, макар и непрекъснато да преминават през атмосферата. Специалистите мислеха, че в големите градове те не могат да бъдат разграничени от замърсяването, прахоляка и мръсотията.

Идеята да бъдат потърсени в трите европейски града е на аматьора Йон Ларсен от Норвегия, който помолил за съдействие д-р Матю Йендж от лондонския Имперски колеж в рамките на проекта "Звезден прах".

Участниците са преровили 300 кг боклук от улуците на Париж, Осло и Берлин, като са извличали частиците с магнетизъм под микроскоп. Така са изолирали общо 500 космически зрънца.

"Очевидното предимство на този нов подход е, че е много по-лесно да се търси космически прах в задния ни двор" - каза д-р Йендж.

Анализът на химическия и минерален състав на космическия прах дава информация за еволюцията на Слънчевата система.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Коментар 1 направо ме съсипа... евалла! :)))
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А по покривите на Брюксел и най вече в близост до европейската комисия са открили манна небесна !
9
0
 
15
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Качвам се вчера да помета покрива и се чудя какъв аджеба е тоя прах. Викам си, нещо не ми прилича много-много на земен. А той - космически.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
stiga s tia gluposti. istinata taka i taka nikoga ne ia chuvame. pishete za neshto hubavo, dori i to da e lyja.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До голф от перникБрат, ако човек мине зимно време през Перник, все едно вместо въздух влиза в супа - топчета, най-вече на Кървавото. Пекин пасти да яде.
6
0
 
7
 
! Отговори
дедо с пръскачка преди 7 години
А за ден в Мумбай само ако дишаш, все едно си пушил 2 пакета цигари на ден. В БГ с мижавата индустрийка ми е било мит как сме първенци по белодробни заболявания. Другаде е заровено кучето.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е*ати и мръсният космос. Заливат ни киселинни и кални дъждове, смог, прахоляци, изпарения, мръсотия.....Сега пък и от космоса. Няма живот.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нова е вселенско предупреждение да се спрът с глупостите. Блюксел що го няма обаче?
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
освен смоци сигурно се намират и пепелянки и други влечуги...пише се СМОГ бе ***
2
1
 
4
 
! Отговори
МЕГАПОЛИС преди 7 години
ПОРЕДНАТА ЛЪЖА!!!!!!ДАВАХА ВЪВ ГОЛЕМИТЕ КИТАЙСКИ ГРАДОВЕ КАКЪВ СМОК Е И ЕДИН С ЕДНА ПРАХУСМУКАЧКА САМО СМУЧЕШЕ ВЪЗДУХА И ЦЯЛА ТУХЛА ИЗЛЕЗЕ ОТ СМОК ДИМ И ПРАХ ОТВЪТРЕ!!!ТОВА, ЧЕ ПОКРИВИТЕ СА МРЪСНИ ПОКАЗВА САМО КОЛКО Е МРЪСНО ВЪВ СЪОТВЕТНИТЕ ГРАДОВЕ!!!!ГРАДОВЕ С НАД 10 МИЛИОНА СЕ НАРИЧАТ МЕГАПОЛИСИ И КОЛКОТО ПОВЕЧЕ Е НАРОДА НАГЪСТО ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ Е И СМОКА :D
1
3
 
6
 
! Отговори
голф от перник преди 7 години
бах маа му!