Учени разкриха защо е забавено движението на външния слой на Слънцето

Търсенето на отговора продължи 20 години
16 дек 2016 11:52, Елка Василева
5
Учени разкриха защо е забавено движението на външния слой на Слънцето
Снимка: архив, Reuters

Американски и бразилски учени изясниха защо външният слой на Слънцето се върти по-бавно от вътрешните му части, съобщи Лента.ру.

С търсене на отговор на този въпрос учените се занимават от 20 години.

Причината за по-бавното въртене на външните слоеве на Слънцето в сравнение с вътрешните му слоеве е свързана с ефекта на Пойнтинг-Робъртсън. В съответствие с това явление, предсказано от Общата теория на относителността, топлинното излъчване води до увеличаване на енергията на частиците, но оставя неизменен импулса, насочен по допирателната към траекторията на движението. Това води до намаляване на скоростта и импулса на частицата и в резултат тя постепенно пада върху светилото.

Освен за забавяне на излъчваните от недрата на Слънцето движения на външните му слоеве ефектът е отговорен за падането на неголеми частици по спираловидна траектория върху светилото и допринася за приближаване на планетите към него.

Учените стигнали до тези изводи, като с помощта на космическата обсерватория "Солар дайнамикс" на НАСА анализирали динамиката на въртене на външния слой на Слънцето, който е с дебелина около 150 км. Учените отбелязват, че преди повече от 5 милиарда години ефектът на Пойнтинг-Робъртсън бил със значително по-забележимо влияние върху Слънцето в сравнение с днешното.

Резултатите от изследването са публикувани във Physical Review Letters.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Слънце
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз твърдя че затоплянето на Земята не се дължи на въглеродния двуокис а на естествени процеси на слънцето които се отразяват на земята.Ледникови периоди е имало и преди хората да горят въглеводороди и тове е безпорно. Една лъжа повторена 100 пъти се превръща в истина
2
0
 
1
 
! Отговори
Българ преди 7 години
Да бяхме образована нация някога,днешната младеш да хванеш да я наееш:)Масата е толкова проста вие искате коментари да пишат за наука,хе-хе-хе.Те 35% от населението български не говорят,положението граничи с катастрофа драги люде!за тези 25 години се върнахме в 1938 с разликата,че сега пишат с латиница и ползват смартфони основно за простотии и снимки. Много ми е тъжно но това е положението,масова туркюнизация и мангализация.Бог (Аллах) да паци България.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес.БГ, в подобни (много важни, полезни и интересни) публикации трябва да разкривате (много интуитивно и практично) смисъл на много научни термини за да бъдат разбираеми за непрофесиолналисти. Погледнете как ББС или Дискавери правят това.