Учените откриха нов орган, търсят и болести покрай него

За мезентериума се смяташе, че е фрагментирана структура
5 яну 2017 10:07, Мария Нестерова
10
Учените откриха нов орган, търсят и болести покрай него
Снимка: Reuters, архив

Ирландски лекари класифицираха мезентериума - мембрана, която обгръща червата и ги свързва с коремната стена, като непрекъсната структура и отделен орган, съобщи ЮПИ.

Досега мезентериумът (наричан също опорак) се смяташе за фрагментирана структура, изградена от много отделни части. Д-р Дж. Калвин Кофи от университета Лимерик обаче установи, че това е един цял орган, предава БТА.

Ако мезентериумът бъде признат за орган, могат да бъдат категоризирани и коремните болести, свързани с него. Като резултат ще бъдат разработени методи за по-малко инвазивни операции, усложненията могат да намалеят, пациентите да се възстановяват по-бързо.

Науката за този орган трябва да бъде обособена в медицината също като гастроентерологията, неврологията и колопроктологията, настоява д-р Кофи.

Следващата стъпка е определяне на функцията на органа, защото това ще помогне да бъдат определени аномалиите и заболяванията му.


10
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 2 месеца
Това си Е отделен орган- ние в България отдавна сме го установили,но вие винаги чакате някой от чужбина да ви го каже,за да го признаете!
5
0
 
3
 
! Отговори
наистина! преди 2 месеца
Каква е връзката м/у мезентериума/или булото/ с тези красиви дами?!

Журналистика?!?
4
0
 
12
 
! Отговори
Луцифер преди 2 месеца
Като гледам снимката новият орган ми харесва - без изключение!
3
0
 
19
 
! Отговори
Да преди 2 месеца
Опорак е орган поставен в хората от Румбурак, да не им изпадат червата от смях, докато гледат чешкия игрален филм за Арабела и вълшебния пръстен!
2
0
 
24
 
! Отговори
152 преди 2 месеца
На мен тези органи къде ги имат тези от снимката ми стигат!
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още открили, не открили въпросният орган и търсят болести и лекарства за тях! Така де, да не би на фармацевтичната мафия да и намалеят доходите. За това е винаги много изгодно да се намират нови болести.