Учени с нова теория за образуването на Луната

В Харвардския университет смятат, че тя е по-реалистична
1 мар 2018 11:30, Елка Василева
101
Учени с нова теория за образуването на Луната
Снимка: архив, Reuters

Учени предложиха нова теория за образуването на Луната, като твърдят, че тя е по-реалистична, съобщи в. "Индипендънт".

Според най-разпространената досега теория Луната се е образувала от удар на космически обект с размера на Марс в Земята преди около 4,5 милиарда години. Отхвръкналите отломки с времето се събрали и оформили естествения спътник на планетата ни.

Получаването на достатъчно маса на орбита при такъв сценарий обаче е много трудно, твърдят учените от Харвардския университет. За такъв ефект е необходим удар под конкретен ъгъл и точно определен размер на космическото тяло. Дори тогава моделът не винаги се получава.

При новата теория не е необходим точен удар. Тя залага на синестия - нов вид планетарен обект, предложен от Саймън Лок и Сара Стюарт през 2017 г. Тези обекти се образуват, когато сблъсък между големи астрономически тела води до въртяща се маса от разтопена и вапоризирана скала.

Новата теория също започва със сблъсък, но при нея Луната не се е оформила от отчупило се от Земята парче. Вместо това се е получила синестия - за няколко десетилетия се е образувало "семе" или малко количество течна скала в центъра на пръстеновидна структура. С охлаждането вапоризираната скала в пръстена се кондензирала и наслагала върху семето. С времето синестията се свила и от парите се появили Земята и Луната.

Това се е случило сравнително бързо - за няколкостотин години.

"Новата теория обяснява някои характеристики, които са несъвместими със сегашната" - каза проф. Сара Стюарт от университета на Калифорния в Дейвис. - Луната е химически почти същата като Земята, но с някои разлики. Това е първият модел, който съответства на лунния състав".

Разликите в химическия състав на Луната - липсата на летливите елементи калий и мед могат да бъдат обяснени със силното налягане и висока температура в синестията.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: лунаученипроизход
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
6
 
! Отговори
Иван Джи преди 6 години
Хора, нека погледнем реално на фактите: Луна и звезди няма - това са холограми. Земята всъщност е плоска. Бог е създал Адам и ***, а от тях се е пръкнало цялото човечество - дефакто сме един огромен басейн от инцест. Също така водата е адски вредна, а като доказателство за това ще ви дам проста характеристика: 100% от хората, консумилари вода, умират.
88
0
 
2
 
! Отговори
vaporize or vaporise преди 6 години
1.да се превърне в пара или в газ,2.да изчезне,3. да бъде унищожено чрез превръщане в газ кат резултат от висока температура
87
2
 
7
 
! Отговори
Бай Мангау преди 6 години
Мили деца, не се карайте. Луната не е материален обект а локална проекция и никой не може да я доближи, това е като да си мислиш, че може да минеш под дъгата. Не гледайте телевизия и не слушайте на какво ви учат в училище, всичко е пропаганда и програмиране, чиято основна цел е да държи статодо глупаво, тотално дезориентирано, болно и лесно за управление. Космоса е научна фантастика, която ви се представя за реалност.Не четете и не отговаряйте на коментари от ***!
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко лудаци имало тука ... Защо ме е на някой, да ви лъже и манипулира ?
85
1
 
5
 
! Отговори
до 86 преди 6 години
Да бе да не пръскат, те наскоро си признаха официално, ама продължавай да си блееш. Тези линии дето ги виждаш в небето са холограми нали?Ххаха, някой хора като ходят 10 години на училище, прочетат 2-3 стериотипни книги и се смятат за всезнаещи.Смей се няма лошо. Смехът е здраве. То и аз се смея на продукти на системата, които не виждат по-далеч от носа си.
84
4
 
4
 
! Отговори
смях преди 6 години
Смея се с глас. Има една прослойка от хора, които наистина смятат, че всичко е един театър и живеем в свят на предопределености. Тогава това, че земята е плоска, куха. Че минават и пръскат със самолети и стават земетресния и изригват вулкакни всъщност е тяхната реалност.
83
2
 
2
 
! Отговори
do 83 преди 6 години
Това което исках да кажа, е че много икономически неизгодно да ходиш до Европа и от там обартно за Кейптаун. И как така билет за директен полет струва същата цена като билет до Европа и обратно(при условие, че се изминава двойно по-дълго разстояние)
82
3
 
2
 
! Отговори
do 83 преди 6 години
Не е нужно да ходя да проверявам. Тоя сайт съм го гледал. Навигацията в южното полукълбо въобще я няма над океаните. Защо самолетите се губят над океаните в южното полукълбо?
81
0
 
2
 
! Отговори
22 преди 6 години
Ох, разбирам, че не си много наясно. Това, което си копирал е сайт за билети. Отиди на flightradar24 там в полето за търсене напиши JJ8163 това е номера на полет от Йоханесбург до Сао Пауло.Можеш да го проследиш в реално време. Има и история с предишни полети, с нарисувана треактория., много добре се вижда всичко.
80
2
 
2
 
! Отговори
До 80 преди 6 години
Ето ти примерglobal cheapflights com/flight-search/CPT-RIO/2018-03-03/2018-03-28/1adults/?sort=bestflight_a
79
1
 
5
 
! Отговори
И.Б. преди 6 години
Земята се е отделила от луната, затова има толкова много идентични елементи в тези две планети. Радва ме, че сега и т.н. учени са открили истина, позната на мъдрите от хиляди години насам.
78
0
 
2
 
! Отговори
22 преди 6 години
до 79Дай пример за такъв полет
77
0
 
2
 
! Отговори
до 74 преди 6 години
Това не обяснява факта защо то Бразилия до Африка летиш през Европа
76
4
 
3
 
! Отговори
do 39 преди 6 години
До смях ,,португалците са изнасяли робите си директно от Ангола до Бразилия и така има няма 200 - 300 години"От точка до точка можеш да стигнеш по хиляда маршрута. Въпросът е да докежеш, че това е най-краткия.,,милион математически обосновани теории" - и защо не само една теория, пък и математически.Както беше казал един умен човек. ,,Математиката е перфектният инструмент за манипулация"
75
4
 
10
 
! Отговори
Чичо Пешко преди 6 години
Лунта е изкуствен, кух обект, който е пристигнал в Слънчевата система и е минал в орбита около Земята преди не повече от 10 милиона години. Вероятно е боен кораб на империята Орион или на техни васали от системата Сириус. В слънчевата система има и други подобни кораби, основно около Юпитер и Сатурн.По някаква причина рептилите ни считат за вид зоопарк и много специфичен експеримент. За сега правителствата имат забрана за масирано кацане на Луната, но определени заслужили хора редовно ходят.
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малиий, не очаквах, че в днешни дни ще видя толкова спорове дали Земята била плоска или не:):):)Някакъв шегаджия ви *** и вие го превърнахте на "дисусия". А той ви гледа сеира!А тези които все пак го вярват, да се съберат и да направят екскурзия до ръба на Земята/ Преживяването ще е страхотно. Пък ако се престрашат и се спуснат през ръба от долу, ще разказват:):)
73
0
 
8
 
! Отговори
22 преди 6 години
до 65Принципа за летене по ортодрома е факт, а не теория. Не знам какжо точно гледаш ти, но маршрутите следват точно този принцип. Вземи прочетинещо за навигация щом те вълнува толкова. По-голямата част от сушата е в северното полу калбо. За дву двигателен самолет трябва да има подходящо летище за кацане на 2 часа полет с един работещ двигате от всяка точка по маршрута т. н. ЕТОПС полети.
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"да не останеш изненадан, ако видиш обекти на 30-40 км и повече, при положение, че "учените" казват че кривината на хоризонта е видимо на 8 км"На 8км е ако очите ти са 2 метра над земята/морето и си в идеална равнина или открито море. Всяка разлика от горната предпоставка го разширява въпросния хоризонт МНОГО. Има си формули, вземи смятай ако ти си на 100 метра нагоре, а обекта който искаш да видиш е на 200-300 метра височина. Ще останеш изненадан.
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"пилотите знаят. факт е че за да летиш от африка до бразилия минаваш винаги през европа." Да де, щото и в полетите не става дума за пари и пътникопотоци. И не става дума за обхват на полета, възможност за презареждане, и възможност за междинно кацане при проблем. Не! В никой случай. Ама дай да летим най напряко, та да може пътника да гледа пингвините в Антарктика.
70
3
 
7
 
! Отговори
Библейска теория преди 6 години
Достатъчно е да се изтрезнее от заблудата....за да има живот. Бог е верен да ви научи на всяка истина според Неговото Слово в Библията, моля спестете си иронията по отношение на Писанията.