"Чанъе-4" вече лети към обратната страна на Луната

Космическият апарат се очаква да кацне в началото на 2019 г.
8 дек 2018 13:28, Елка Василева
55
"Чанъе-4" вече лети към обратната страна на Луната
Снимка: архив, Reuters

Китай изстрля космически апарат "Чанъе-4" към обратната страна на Луната в уникална мисия, която ще обогати познанията за нашия естествен спътник.

Това е една от най-амбициозните китайски космически мисии. Никога досега космически апарат не е кацал на обратната страна на Луната, която до голяма степен е слабо позната.

Апаратът "Чанъе-4" бе изстрелян в 2 ч. сутринта в събота местно време (21 ч. българско време) от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан. Кацането на Луната на тази китайска космическа мисия е предвидено за началото на следващата година.

Още по темата

Най-интересният научен експеримент е доставянето на голям контейнер със семена и яйца на насекоми. Целта е да бъде проверено дали те могат да се развият на Луната.

Далечната страна на Луната е с много по-стара и дебела кора от близката, с повече и по-дълбоки кратери. Придружаващият спускаемия апарат роувър ще трябва да навигира сред тях. Мястото на кацането е близо до Южния полюс - в кратера Фон Карман на басейна Ейкън. Басейнът е с диаметър около 2500 км и дълбочина 12 км.

"Това е най-голямата, дълбока и стара структура, образувана от удар на Луната - каза Сяо Лун от университета по геонауки в Ухан. - Ударът може да е извадил материал от горната мантия на Луната на повърхността. Това ще може да провери спектрометърът на "Чанъе-4".

Спектрометърът ще изследва също геохимичния състав на грунта, който вероятно се различава от този на близката страна на Луната заради същите процеси, довели до разликата в дебелината на кората.

Радарът на "Чанъе-4" ще изследва повърхността на дълбочина 100 м. Комбинирането на данните от него със снимките от камерите на лендъра и роувъра ще даде допълнителна информация за процесите на образуване на кратерите.

Пряката връзка с апарата няма да е възможна и затова Китай изстреля спътник за връзка през май.

Роувърът "Чанъе-4" най-общо повтаря външния вид на предшественика си - лунохода "Юйту" ("Нефритен заек"), който беше спуснат на Луната с апарата "Чанъе-3" на 14 декември 2013 г.

Амбициозната китайска лунна програма ще продължи с "Чанъе-5" - мисия за връщане на проби от Луната, която ще бъде изстреляна догодина. Тя ще събере до 2 кг мостри.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
15
 
7
 
! Отговори
истината преди 5 години
Юрий Гагарин не е летял.Той просто е един симпатичен млад пилот който трябваше да бъде лице на СССР пред света. Ролята му тежеше и за да не проговори го убиха на стар повреден самолет.
28
3
 
9
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Айде пак старата мантра дали са кацали американците на Луната, земята плоска ли била и прочее. Има много ерудирани научни сайтове, в това число и руски, които детайлно обясняват всички точки от конспиративната теория, включително и такива, за които привържениците на тази теория, дори не са чували. На 2 клика в интернет са ега ти!Прочетете ги! Ама е по лесно не да четем, а да гледаме в тубата, как някакви лаици не могат да си обяснят някакви неща и събират посещения за пари.
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10 Съмненията ,че янките са стъпвали на Луната тръгнаха от американски журналисти !Един от невярващите предложи на астронафта Библия в/у която да се закълне ,че ходил на Луната!Последва лют скандал ,налитане на бой от страна на Лунатика ,и отказа да се закълне!
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26 И как ще изпреварят руснаците ,които са пращали спътници на Луната десетилетия преди Китай?Дано китайците проверят дали американците са стъпвали на Луната!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що пък се казва Ченье?
24
3
 
6
 
! Отговори
11 преди 5 години
И сеа ша разберат, че американците са си правили селфи в Холивуд.
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайците изпреварват руснаците като втора космическа сила.
22
0
 
8
 
! Отговори
10 ти преди 5 години
Какви другари бълнуваш? Пък то и червени!? Тези теории тръгнаха от американците, не от руснаците. Да не ти се е вдигнало малко кръвното та навсякъде виждаш червено?
21
2
 
4
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
Тук не се говори за руски въздуха и и американски психиатри, а комунистически Китай.За Червен Китай Другари,Ура,Ура!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТHE ПатриотДа в момента не можем защото няма ракети като Сатурн 5. Вие само от тубата ли се информирате? Ако е така много жалко наистина...
19
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТHE ПатриотКолко американски мисии с хора има до Луната? И ти ако беше на мястото на американските "фалшификатори" за какъв чeп щеше да ти е необходимо едно и също нещо да го "фалшифицираш" 7 пъти от които веднъж неуспешно. Обясни ми това с русофилкото си мозъче с половин гънка.
18
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТHE ПатриотКолко американски мисии с хора има до Луната? И ти ако беше на мястото на американските "фалшификатори" за какъв *** щеше да ти е необходимо едно и също нещо да го "фалшифицираш" 7 пъти от които веднъж неуспешно. Обясни ми това с русофилкото си мозъче с половин гънка.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако яйцата от насекоми се развият на Луната, то тя ще се превърне в хранителна банка за китайците които и сега си хапват насекоми с апетит. Трябваше да изпратят и копринени буби.В Китай забраниха книгата Чечо Пух, защото от илюстрациите в книгата китайците открили абсолютна прилика между Мичо Пух и новия Кормчия на Китай Сидзи Пин. Китайците са започнали да наричат Мечо Пух кормчията си който ги води към светлия комунизъм но това неуважение явно е заради вредното американско влияние.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извънземните нали забраниха да ходим там? Тия китайци ще ни навлекат междузвезден скандал!
15
7
 
7
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Единствените стъпили първи налуната си остават руснаците ,с безпилотен апарат и наистина докараха истински проби от луната!Това е истината!
14
0
 
0
 
! Отговори
Манго преди 5 години
А яз работим по *** 6
13
5
 
6
 
! Отговори
Многознайко преди 5 години
До СталинУважаеми товарищ Сталин, Съветските пилоти споделиха, че ходене до Луната от човек е невъзможно и затова няма и да се опитват. Това беше отдавна, вярно, но истина.
12
3
 
6
 
! Отговори
Многознайко преди 5 години
До ТHE ПатриотАбсолютно. Дори всички други неща да не важат, и аз това питам: Как преминаха пръстените? Защото там трябва предпазна стена от 6 м олово. Те ми се подпичкват със станиол за Милка и дунапрен.
11
6
 
7
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Гледайте в тубата компилации как космонавти на борда на международната космическа станция в прав текст,казват че ,не можем да стигнем по-далече от ниска земна орбита??Какво да си мисли човек?
10
2
 
1
 
! Отговори
къде кацна преди 5 години
"Лунохода"? На коя дтрана на луната?