Оранжев код за дъжд и вятър в 4 области днес

Максималните температури до 15 градуса
1
Оранжев код за дъжд и вятър в 4 области днес
Снимка: БГНЕС

Оранжев код за дъжд и вятър е обявен за 4 области на страната за 1 февруари - Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

В тези области сутринта ще духа силен и бурен югозападен вятър с пориви до 25-30 m/s. Очаква се и значителни сумарни количества валеж - до 25-30 mm.

В страната има и жълт код за дъжд за две области – Смолян и Варна. Жълт код за вятър е в сила за областите Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Сливен и Добрич. В тези области ще духа силен югозападен вятър с пориви до 24 m/s.

Минималните температури ще са между 1° и 6°, в Югоизточна България до 8-10°.

От сутринта в Западна България валежите ще спират и облачността от запад ще започне да се разкъсва и намалява. Над Източна България ще е предимно облачно с валежи от дъжд, които вечерта ще спрат. В източните и южните райони ще духа силен юг-югозападен вятър.

Максималните температури ще са предимно между 10° и 15°, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

По Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд, на места около и след обяд ще са интензивни. Максимални температури на въздуха ще са между 11° и 15°, на морската вода 7-8°.

В планините на Западна България сутринта валежите, предимно от сняг, ще спират, облачността ще намалее, но ще се задържи значителна. В планините на изток ще е облачно с валежи от дъжд. Ще духа умерен, в Източна Стара планина, Странджа-Сакар и Източните Родопи - силен до бурен югозападен вятър. Максимална температура на 1200 метра – около 6°, на 2000 метра – около минус 1°.

Във вторник и сряда в много райони вятърът ще стихне. В Дунавската равнина ще бъде със значителна ниска облачност или с мъгла, които в отделни райони ще се задържат по-дълго и там дневните температури ще остават под 8°-10°. От югозапад във вторник ще се появи разкъсана висока и средна облачност, която временно ще се увеличи и вплътни; на отделни места, главно в Южна България, ще превали слаб дъжд.

В сряда над планините и планинските райони облачността ще намалее до предимно слънчево време. Дневните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 11° и 16°.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: времето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари