Как киното ще стигне до хората...

Дебат за визията на Балканите ще събере над 20 водещи експерти в областта на културата
8 мар 2012 17:17, Петя Славова
0
Как киното ще стигне до хората...
Директорът на София Филм Фест - Стефан Китанов. Снимка: София Филм Фест

Над 20 водещи експерти в областта на културата ще участват в Международния форум на ЮНЕСКО, чиято тема е „Визия за Балканите – творчески поглед към бъдещето на Югоизточна Европа“. София Филм Фест ще е домакин на събитието.

За първи път у нас се организира подобна дискусия. Тя ще обхваща общо три теми, като във всяка от тях ще има български участник.

„Хората, които не са свързани особено с ЮНЕСКО, си мислят, че става въпрос само за културно-политическото наследство. – разказа Калина Вагенщайн на специална пресконференция, организирана от София Филм фест - Последните години фокусът е насочен към нематериалното културно наследство. Това е един изключително важен форум” – обясни още тя.

Сред една от темите на събитието ще е какво се случва с киното у нас. По този въпрос думата ще има директорът на София Филм Фест Стефан Китанов, който обясни: „Европа не е само икономика и политика, Европа е и душа и култура”. Сред участниците в дебата ще има и директори на някои от най-големите кинофестивали на Балканите, като този в Сараево, Турция и Румъния. Всеки от тях ще разкаже как представителите на общността съдействат за това родното им кино да присъства в света.

Ще бъдат разгледани и начините, по които всяка от страните се грижи за собствената си кинематография. Главен пример ще бъде румънското кино, уточни още Китанов. Не случайно на 16-ото издание на феста има специален фокус румънско кино. 10 години нова румънска вълна, 10 филми от там, както и два пъти по 10 гости, допълни още директорът.

От българска страна в събитието ще участва и Камен Калев – режисьор на „Източни пиеси” и „Островът”.
Сред важните въпроси, които ще се разискват ще са и тези как страните от Балканите отделно и общо промотират своите филми и какво трябва да се промени, за да се получи по-добре.

В залата ще присъстват много важни експерти от Европа, които също ще споделят своя опит. Ще има и други представители на творческата гилдия – режисьори и сценаристи. Този форум ще разгледа особената ситуация, в която глобално се намира световното кино в момента. Целта на темата от форума е във второто десетилетие на 21-ви век, киното да стигне до хората. Как това ще стане, ще разберем на 17 март от 10.00 часа във Военния клуб. Входът е свободен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари