От Командарев до Уди Алън

Започва пролетният семестър на "София Филм Фест за учащи"
9 апр 2015 13:53, Петя Славова
1
От Командарев до Уди Алън
Със "Съдилището" на Стефан Командарев се открива "София Филм Фест за учащи". Снимка: Булфото

С филми на Стефан Командарев и Уди Алън ще се запознаят зрителите на „София Филм Фест за учащи”. Новият семестър ще включи нови 12 филма от 19-ия кинофест, който се случи през март. Първата прожекция ще е на 17 април с българския "Съдилището", а ще завърши с "Магия в полунощ" в края на юни.

Да образова и споделя кинокултура с ученици и студенти е мисия на екипа на фестивала още от 2009 г. и доказателство за това е новата селекция кино, предлагана на младежите с вход свободен в рамките на почти три месеца. Всички прожекции (освен „Съдилището”) са в понеделник и са с начален час 18.30 часа, а безплатните си билети учащите могат да вземат пет дни преди това от касата на Дом на киното.

Сред останалите творби, които могат да бъдат видяни са "Човешки капитал на Паоло Вирдзи, "Ив Сен Лоран" на Жалил Леспер."Черен въглен, тънък лед" ще отбележи Деня на младежта в Китай на 4 май.

70 години след края на най-кръвопролитната и жестока война в историята на човечеството, на 11 май ще се прожектира "Феникс” на немския режисьор Кристиан Пецолд, в който оцелялата след концентрационен лагер героиня търси своя съпруг. Трогателен филм за любовта и пътя към нея, криволичещ и труден.

„Два дни и една нощ” на знаменитите братя Дарден, номиниран за „Златна палма” в Кан ’14, е филмът, който ще гледаме на 18 май. В програмата е и филма на Корнел Мундруцо, който спечели Голямата награда в Кан за програмата "Особен поглед" - "Белият бог".

Отново с отличие от Кан - голямата награда на журито е и "Чудесата на Аличе Рорвахер. Прожекцията ще е на 1 юни.

Сред най-забележителните филми на 19-ия София Филм Фест с номинация за Оскар за документален филм е „Солта на Земята”, който ще въведе еко-темата в рамките на пролетния семестър за учащи - в Световния ден на океаните 8 юни. Най-новата документална творба на Вим Вендерс и Салгадо-син, посветена на легендарния фотограф Себастиао Салгадо, вдъхнови зелената идея „Не ни безпокойте!” на София Филм Фест, инициатива „Прозрачни планини” и международнaта природозащитнa организация WWF.

Още едно българско предложение - "Омбре" на Захари Паунов влиза в програмата. Също и "Китайски пъзел" на Седрик Клапиш.

А преди прожекциите по стар обичай ще ни говорят специалисти в киното. В този семестър това ще са режисьорът Георги Дюлгеров и киноведът и директор на БНФ Антония Ковачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жив и здрав, Стефане! Ти ме подкрепяше, в част от трудните, ми юношески моменти! Преди окончателно, да се впуснеш. В сегашното си поприще за, което мечтаеше!Ти винаги, си бил точен, точно както в Александровска, в практиката ти, точно както и сега!