От "Сестри" до "Синя луна" - филмите на София Филм Фест

Ето какво може да гледаме днес
Обновена: 14 мар 2022 16:15 | 14 мар 2022 15:58, Петя Славова
2
От "Сестри" до "Синя луна" - филмите на София Филм Фест
Кадър от "Събитието". Снимка: София Филм Фест

Програмата на София Филм Фест продължава и днес. В кино "Люмиер" от 18.00 часа е премиерната прожекция на "Кмет, овчар, вдовица, змей" на Елица Петкова и нейния най-нов филм, участник в Документалния конкурс.

Копродукцията на Германия и България филмът е разказ за изолираното в планината село Пирин, което най-вероятно ще изчезне след 20 години.Камерата придружава няколко местни жители, които се борят отчаяно срещу запустяването… Пирин също така е последното село в Европа, където има змей. Елица Петкова спечели Голямата награда "София – Град на киното" със своя пълнометражен игрален дебют "Жалейка", представен на 20-ия СФФ 2016, в торият ѝ пълнометражен филм "Риба , плуваща по гръб" бе включен в конкурсната програма на 24-ия СФФ 2020.

От 20.30 часа е прожекцията на носителя на "Златен лъв" от Венеция 2021 - "Събитието" на Одри Диван.
 Април, 1963 г. Абортът е незаконен и се наказва със затвор в най-добрия случай или смърт в най-лошия.
Ан е все по-отчаяна: не се справя с ученето и е твърде уплашена, за да се довери на приятелите си.
Привидно загрижен лекар ѝ предписва лекарство и я уверява , че то ще предизвика аборт ,
но всъщност е предназначено за допълнително укрепване на плода .

В Дом на киното може да видим от 18.00 часа "Бърлогата" - дебютен филм на младата италианска актриса Беатриче Балдачи, който ще бъде представен от актрисата Ирене Ветере, на която е поверена главната роля в този филм. Със своя нискобюджетен проект младата авторка провокира аудиторията - тя разказва любовна история, родила се от срещата между срамежливия и наивен Джулио и странната, опасна и понякога жестока Лиа. Двамата постепенно се сближават, но тайнственото поведение на момичето е провокирано не само от нейния характер – тя очевидно има причина, поради която не позволява на никого да стъпи в старата къща, където е израснала. "Режисьорката разчупва повествованието чрез разкриване на тайните на героите,
като се възползва максимално от телата и лицата им, за да предаде своя поглед върху реалността и живота", пише за филма италианското издание locchiodelcineasta.com.

В кино "Одеон" от 20.30 часа е "Сестри" - копродукция на Северна Македония, Косово и Черна гора, представена в програмата на София Мийтингс , е дело на младата режисьорка Дина Дума. Премиерата му беше през 2021 година в конкурса "На Изток от Запад" на Карлови Вари, където спечели Специалната награда на журито,
и впоследствие бе македонското предложение за Оскар. Фабулата се завърта около приятелството на две
подрастващи момичета, което е застрашено в момента, в който трябва да се изправят пред ужасните последици от манипулативното си поведение. Действието се развива в тийнейджърска общност, за която натрупването на последователи в социалните мрежи е по-важно от истинските взаимоотношения. В своя успешен дебют Дина Дума залага на автентичния подход при пресъздаването на ключовите моменти в развитието на младежите от деца към осъзнати и отговорни млади хора. Филмът ще бъде представен пред българската публика от Мартин Иванов, съсценарист.

В културен център   G8  от 19.00  е прожекцията на "Синя луна" на Алина Грегоре, която ще представи лично филма си. Продукцията е сериозен фестивален отличник – със "Златна раковина" от фестивала в Сан Себастиан. Румънската режисьорка прави запомнящ се режисьорски дебют с историята на млада жена, която се бори да получи висше образование и да избяга от тормоза на близките си. Едно двусмислено сексуално преживяване с човек на изкуството я подтиква да се бори с насилието в семейството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак скучни до смъpт пропагандни филми.