Съдът затвори Суходол, Бойко обжалва

Няма оценка за въздействие на сметището върху околната среда, твърдят магистратите; "Ще обжалваме", каза Борисов
24 апр 2008 12:10,
28
Съдът затвори Суходол, Бойко обжалва
Сметището в Суходол. Снимка: БГНЕС

Софийският административен съд е отменил решението на директора на РИОСВ - София, с което е разрешено на "Чистота-Искър" да извършва дейности по временно съхраняване, депониране и транспортиране на отпадъци в депото в квартал Суходол.

Делото е образувано по жалба на Сдружение с нестопанска цел "Защита здравето и живота на населението и околната среда".

Съдът е преценил, че за експлоатацията на депото се изисква комплексно разрешително и не е достатъчно само издаването на разрешение по текст от Закона за управление на отпадъците.

Освен това било задължително извършване на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Направената през 1995 г. ОВОС е невалидна, поради изтеклия й едногодишен срок, твърдят от съда.  
     
"Ще обжалваме решението", каза столичният кмет Бойко Борисов.

Той посочи още, че проблемът според него се инспирирал от група от 20-30 човека, тъй като отварянето на депото не създавала никаква опасност за околната среда.

Борисов допълни, че има варианти за извозване на натрупаните бали с отпадъци на площадката на "Кремиковци" и на "Гара Искър", но не посочи, кое е мястото.        
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 16 години
Значи в първо приближение може и така да се каже, макар че в действителност нещата са по-сложни. Жалко за жалкото и неефективно съществуване, което ни налагат и сами си налагаме. Успокоението е, че абсолютния дух /в христиански и хегелиански смисъл/ са незаобиколими и непреодолими. Въпроса е въпрос на време. Така както е казал Иисус - въпреки всичко ще бъде с хората през всичкото време.
26
0
 
0
 
! Отговори
бззз преди 16 години
Значи проблема не е в сметището,а в ХОРАТА,които се занимават с това.Благодаря.
25
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 16 години
Вече казах, че е противоестествено и екологично вредно да се унищожават битовите отпадъци. Впрочем може и да си спомняте подобни изказвания на тази тема от признат световен специалист в тази област - проф. М. Златева. Както и предлаганите решения. Това първо. От друга страна от хилядолетия, а и в момента като почти доминиращ метод, включително в най-богатите страни, се използват сметища. И от трета имате примера с Пловдив. Години наредсе обяснява обаче, че около София нямало подходящо място за сметище - едва ли не единственото възможно и вече употребено е това в Суходол. Всички търсят и все не намират. Е, в това може и да има нещо верно - все пак където има природно образование, подходящо за сметище, то обикновенно е падина с водоизточник, добри условия за живеене и там вече са се заселили хора. Но какво пречи тогава да си построим сметище? Сметнете колко са годишните отпадъци в София и ще видите, че по обем те са примерно колкото е обема на един стадион. Между другото физическото мислене е може би най-дефицитната част от човешкото мислене. Спомняте си, че бяха платени на Пловдив 47 000 000 лв. да 200 000 т. софийски отпадци. Това прави по 235 лв на тон. Ей богу, аз съм готов да утилизирам лично по един тон отпадъци всеки ден на такава цена. Че дори и по цената за тон по вътрешни цени за един град - в София тя е между 100 и 200 лева. А 200 000 тона отпадъци /изпратените в Пловдив/ е съпоставимо с обема на коритото на най- големия строен у нас кораб, то е метално и по скъпа тенология, но цената му е мнагократно по ниска от тези прословути 47 000 000 лв. Та ако беше построено бетонно и дори метално корито всичко щеше да е по-просто и поевтино. Изобщо тази цена беше съпоставима само с цената на нашите ББ кубове за ядрени отпадъци. Но тези неща само за илюстрация. А сега накратко съвсем конкретно. Разгледайте с гугълските или майкрософстки системи терените около София и ще видите сухи и голи баири. Изберете си еди такъв, проучете го и направете след това върху него взлъбнатина за сметище. Както и да я изработвате - с техника, дори с изкопчии, тя ще ви излезе с порядъци по евтина от завод. Анай-евтино е с насочен взрив. Доколкото знам, цената на депото в Цалапица е 20 000 000 евро и вклячва и проектирането, и копането, и застилането с глина и пластмасово фолио, а възможно и далавера. Е, стига толкова тук. Ако някого го интересува повече, аз съм на разположение.
24
0
 
0
 
! Отговори
бззз преди 16 години
Обясни за какво става дума!
23
0
 
0
 
! Отговори
Ибрахим Татарлъ преди 16 години
БОЙКО НЕКАДЪРНОТО МАФИОТЧЕ и ПРАЗНОГЛАВИТЕ МУ ИЗБИРАТЕЛИ - ха-ха-ха
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Хайде Бойко свърши поне за 5 пари някаква работа! Омръзна ни да ти гледаме физиономията по телевизиите и да те слушаме как се ПЕНИШ. Работа, работа някаква свърши! Иначе извода ще бъде - НЕКАДЪРЕН бърборко, торба акалия.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Къде са сега всички медии да зададат въпроса на господин кмета какво направи той по време на своя втори мандат по въпроса с ***,къде са му проектите за изграждане на завод за ,не за изгаряне на ***,зашото при изгарянето се отделят много вредни емисии и Европа затваря вече такива заводи,къде му е площадката за изграждане на подобно съоръжение.Много добре се знаеше,че заповедта за отварянето на Суходол е незаконна и няма да мине в съда,какво направи ББ за рещаването на този проблем?ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО!Сега пак ще започне да кара *** насам-натам,хората пак ще започнат да правят барикади и пак ще се запее старата песен"Не може цял град да бъде заложник на шепа хора".Нима тези хора не са част от този град,които редовно си плащат данъците,нима тези хора нямат деца,които искат да живееят здравословно и да дишат свободно,до кога ще се вършат беззакония?И ,господа журналисти,задайте въпроса кой ще плаща глобите от Брюксел ,наложени ни за нерешаването на проблема с ***.Или и тук друг ще му е виновен на ББ,някой пак ще му е попречил да си свърши работата.А представете си,че стане министър-председател,тогава с една заповед ще погазва всички закони на България ,журналистите в един глас ще пеят,че законите са остарели или няма какво да се направи и колко е смел ББ,че се опълчва срещу не знам вече срещу кого ще бъде тогава,срещу собствения си народ,който не разбира какво е добро за него?Осъзнай се ,народе,моля те,не гласувай повече за такива простаци,мисли за децата си иначе и на теб ще ти тръснат някой прекрасен ден не *** на София,а някой ядрен ***,защото,видиш ли,твоята държавица е малка,и не може една Европа или Америка да става заложница на един народ.
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Boiko Bexar e gadna,kradliva turbonekadarna mutra!!!
19
0
 
0
 
! Отговори
Ros преди 16 години
Nikoi nqma polza zavod za otpadaci,za6toto dalaverata s bokluka 6te spre,nqma budali deto da se otkajat ot pari4kite,a nie mojem da si 4e6em, kolkoto iskame ezicite iz forumite.
18
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 16 години
Повече от година и половина Б. Борисов не казва нито "да", нито "не" на предложението ми за решаването на проблема с отпадъците. Изпратих му го и по Д. Здравкова, и по пощата /сега живея във Варна/. Изпратих предложението си и до Кисьов /тогава беше председател на ОС в София/ по Кирчев - резултата е същия. Естествено, не съм очаквал друго - все пак имам сериозен жизнен опит - и пряко и косвено съм репресиран по време на комунизма, но все пак съм и учен, и политик, и най-вече христианин. И сега няма смисъл да се обаждам, но пепелта удря съцето ми, както казва Ойленшпигел... Та и за отпадъците, и за много други неща има прости, евтини и ефективни решения, но те са противопоказани на съвременната система. Това се разбира от все повече хора, включително привелигировани. Въпреки тоталната валидност на анекдота на Шафаревич за мишите опашки и човешките глави. Да, и само още нещо - унищожаването на битовите отпадъци чрез изгаряне или друг начин е противоестествено и екологично вредно - не знам защо еколозите мислят само за големите животни, след като е известно, че тяхната маса е от порядъка на 1/3 от живите организми и ако отнемем на микроорганизмите част от храната им, т.е. нашите отпадъци, това води до много по-тежки екологични последствия отколкото изчезването на множество големи редки животни.
17
0
 
0
 
! Отговори
Plam преди 16 години
Ima ve4ni temi v na6eto ejedneviq-ky4etata i bokluka na Sofiq.Taka sa mi pisnali, 4e ne moje da bade pove4e.Izpisaha se tonove hartiq po temite i kakvo ot tova?Pomnq,kakva euforiq be6e kato zapo4na pakatiraneto na bokluka,to ne bqha izli6ni prikazki, to ne bqha izhvarlianiq,vse edno 4e se preotkri toplata voda.No nikoi ne iska6e da govori, 4e makar i paketiran tozi *** edin den 6te trqbva6e da bade recikliran, paze6e se grobno mal4anie, vse pak be6e namereno makar i vremenno nqkakvo re6enie.Da,oba4e balite zasmardqha i otnovo se zagovori za Suhodol-gorkite horica, sa4uvstvam im -idvat gore6tini.Za6to nikpoi ne govori za spe6nata nujda ot zavod za recilkirane na otpadacite,a vidi li se zor i zapqvat pesenta za SUhodol, taka 6te li da gi kompensirat, ina4e 6teli da gi modernizirat.Dran, dran-nikoi ne vqrva ve4e na laji, horata ne iskat da jiveqt v smrad,a koito ne moje da se prebori za stroej na zavod,ami.....da si otiva,6te doide dryg na negovo mqsto, ako i toi ne moje ,6te si tragne,no re6enie vednaj zavinagi trqbva da se nameri,ne sa dlajni horata naq Suhodol da jiveqt sred vonq.
16
0
 
0
 
! Отговори
ko to iskam преди 16 години
Кога ще го уволним този ненужен персонал най-после:)Иначе съм "За" и точа ножа вкъщи, така де, кръв да се лее, все едно ми е вече чия:-)
15
0
 
0
 
! Отговори
омбуд(Ц)ман преди 16 години
Така ще ликвидираме "малката" корупция, кметът няма да се моли на държавата, защото ще е част от кабинета, ще се отървем и от местните избори България е по-малко от 7 милиона. Токио е по-голяма, Москва е по-голяма и се управляват от един кмет!Град Ню Йорк (8 милиона) има 5 (пет!) района, а София с 1,5 милиона има 24 района.Ню Йорк е по-голям от България, а в метрополиса на Ню Йорк са 23 милиона. Целият Ню Йорк се управлява от един кмет - Майкъл Блумбърг.А нашият кмет има проблеми с около 1,5 милиона души, разпределени в 24 района, като всеки си има и кмет.Столичният кметът все по-често се обръща за съдействие и пари към правителството. Тогава? Питам се не е ли време да се обединят районите и да се децентрализира самата София :-)А дали не е по-добре направо да уволним цялата Столична община, да уволним (съберем) всички 24 районни кметства и да направим едно ново Министерство на София, като в това министерство трябват не повече от 50 човека, а 24-те районни кметове да застанат начело на районните отдели към министерството. Така "малката" корупция ще бъде ликвидирана светкавично. Тогава държавата ще си се грижи за София буквално :-) Държавата ще си включва София в бюджета и мисля, че ще имаме доста по-висок бюджет, като спестим от заплати на общинските чиновници. Ще дадем и всички общински сгради, където сега са админстрациите, са под наем, и ето ти нови приходи! Предлагам първият министър на Министерството на София да бъде по право Негово величество Бойко Борисов! Така ще работи съвсем в правителството и ще има пряк достъп до информацията относно финансовото състояние на държавата. А след една година - генерална промяна във всичко! :-)Така партията, която спечели изборите, ще спечели и столицата и ще имаме едно значително по-оптимизирано и ефективно управление. Ще пестим и от избори за местна администрация. Ако сега имахте министър на община софия в правителството и ТОЙ НЕ РАБОТЕШЕ, или НЕ СЕ ВИЖДАХА РЕЗУЛТАТА от неговата работа,а само негови СНИМКИ Министър председателят щеше да бъде ПРИНУДЕН да го смени, а сега ще си търпим Роберт Де Ниро поне още година, след което вече в правителството ще осъзнае колко добре му е било като хленчещ и критикуващ. А София най-вероятно ше остане да бъде управлявана от арх.Диков,но вече като кмет ...а ние само ще си хортуваме под сурдинка и ще търпим,търпим,търпим...
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
съгласна съм с номер 6. гласувах с две ръце за тази инициатива и си събирах *** разделно, докато една хубава вечер не видях как *** от чистотата изсипаха всичките казани в един камион. и какво? оказа се че единствените които имат полза от това са клошарите, защото направи си отварят казана с хартията и трупат в количката. да трябва култура, но трябва и малко организация от страна на фирмите за чистота.
13
0
 
0
 
! Отговори
чета преди 16 години
Бобо отново ще ни натресе *** и ще хленчи за помощ от правителството.Т
12
0
 
0
 
! Отговори
Професорът преди 16 години
Всичко звучи много добре, но .... аз още не мога да накарам част от комшиите да си изхвърлят *** в кофата - все още са на принципа "През балкона". А вие за разделно събиране ми говорите ... Така е - простотията ходи по хората, а не в гората. Та в този ред на мисли се чудя дали аз да не хвана гората ...
11
0
 
0
 
! Отговори
Апостол Апостолов преди 16 години
Аз съм гений на интернет маркетинга! Аз съм Златния бог на покемоните!
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Тези пунктове може да се подпомагат от общините.И не само *** ще събират, има достатъчно бедни стари хора, които ще сортират буклука.
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Трябва да се разкрият повече пунктове за вторични суровини, където да се изкупуват ВСЯКАКВИ бутилки, пластмаси, текстил, хартия и пр. Останалото ще го свършат ***.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
разделното събиране на отпадъците е ефективно само при еднофамилни жилищни сгради, в "блоковите катуни" на големите български градове то практически е обречено на неуспех. Сметта трябва да се събира общо и след това да се сортира и сепарира в депата, но и това вече е остаряла технология за Европа. Явно София ще пропусне етапа на модерните депа и ще премине към завод за изгаряне, но дали ще доживеем?