Съдът затвори Суходол, Бойко обжалва

Няма оценка за въздействие на сметището върху околната среда, твърдят магистратите; "Ще обжалваме", каза Борисов
24 апр 2008 12:10,
28
Съдът затвори Суходол, Бойко обжалва
Сметището в Суходол. Снимка: БГНЕС

Софийският административен съд е отменил решението на директора на РИОСВ - София, с което е разрешено на "Чистота-Искър" да извършва дейности по временно съхраняване, депониране и транспортиране на отпадъци в депото в квартал Суходол.

Делото е образувано по жалба на Сдружение с нестопанска цел "Защита здравето и живота на населението и околната среда".

Съдът е преценил, че за експлоатацията на депото се изисква комплексно разрешително и не е достатъчно само издаването на разрешение по текст от Закона за управление на отпадъците.

Освен това било задължително извършване на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Направената през 1995 г. ОВОС е невалидна, поради изтеклия й едногодишен срок, твърдят от съда.  
     
"Ще обжалваме решението", каза столичният кмет Бойко Борисов.

Той посочи още, че проблемът според него се инспирирал от група от 20-30 човека, тъй като отварянето на депото не създавала никаква опасност за околната среда.

Борисов допълни, че има варианти за извозване на натрупаните бали с отпадъци на площадката на "Кремиковци" и на "Гара Искър", но не посочи, кое е мястото.        
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Ккк преди 15 години
По отношение на разделното събиране, педантичното рециклиране (на хартии, пластмаси, стъкла и т.н.) по най-оправаданата технология за всеки вид ***, ползването на "пасатори" в мивките за хранителните отпадъци - да, това е движение в правилна посока, но е твърде сложно за реализиране на фона на социалната и политическата конюнктура в момента.
6
0
 
0
 
! Отговори
c1rvyl4e преди 15 години
Как да изхвърляме *** разделно, след като идва камиона който пребира *** и мята и 3те вида *** на 1 место, какъв е смисълат на разделния *** в тази ситуация? 1во трябва държавата да наеме сериозни фирми за ***, после да си хвърляме *** разделно. Верно, че и малко опира до манталитета, но това с годините ще се оправи. А държавата - едва ли.
5
0
 
0
 
! Отговори
Ккк преди 15 години
Не бива да се забравя, че изгарянето на отпадъци е доста по-сложно (и скъпо) в сравнение с изгарянето на изчистени горива като: въглища, мазут, земен газ. За количеството отделена енергия съм съгласен, но за екологията не съм. Такава инсталация предполага огромни разходи за високотемпературно изгаряне, освен ако няма процеси на гниене отвън преди това, т.е. пак Суходол, но по-малък. Такава инсталация предполага огромни разходи по филтриране на "пушеците" от горивната камера. Такава инсталация предполага огромно котле (в сравнение с класическите ТЕЦ-ове) и успоредно с това често прекъсване за почистване на горивната камера от неизгорели количества вещество (неизлезли през комина).
4
0
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 15 години
Инсенератора не е решение тъй като там има изгаряне отделяне на на газове(макар и пречистени,но емисии има).Ако искаме в България за да бъдем напред с битовия *** трябват заводи за преработката им до суровини-биотор,метали,пластмаси,целулоза и долоисказалия се е много прав....хората трябва да се научат да изхвърлят отпадъците на местата за съответния вид ***......другото е само хамалогия и натрпуване на *** на куп в суходол или където и да е!
3
0
 
0
 
! Отговори
ekolog преди 15 години
Мисля, че е по-добре да се започне със строежа на инсинетарор за изгаряне на отпадъците, но преди това е необходимо разделното им събиране... което за съжаление не е практика у нас! Мъчат се да го наложат с цветните контейнери, но простотията си казва думата - палят ги, а металните такива преливат ли, преливат!!! Трябва да има контейнери за 5 вида отпадъци - хартиени, найлонови, стъклени, органични (хранителни) и опасни (батерии, счупени термометри и т.н.). Да, но за целта трябва да имаме кошове за такива опасни отпадъци, напр. пред големите супермаркети, за да знае човек поне като го събира разделно, къде може да го изхвърли. Е, за голямата София, на доста места трябва да се сложат такива, но другите отпадъци нищо не пречи да си ги събираме разделно в домовете. После, шарените контейнерчета са на близо :) А ние какво правим - всичко заедно! Интересен факт е, че ако се изгаря ***, който София генерира за един ден, енергията която се отделя е достатъчна за отолпението на ЦЯЛ Люлин! А още по-интересното е, че инсинерацията на отпадъците ще доведе до падане цените на тока, т.к. хем ще се отопляваме, хем ще се отърваваме от ***! Където и да се закара болкука, той пак е замърсител... и поради хетерогенността на съдържанието си, разграждането му е много бавен във времето процес. А като си представим какво става всеки ден, как сметището се залива с помия, скоро проблемът ще наболее, пък тогава ще се чудим какво да правим...
2
0
 
0
 
! Отговори
Сим преди 15 години
И Бойко - лицето на държавата...
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
suxodol liceto na sofia