Студентските общежития може да останат без топла вода

Алма матер дължи за отопление над 800 хиляди лева
8 авг 2010 21:24,
116
Студентските общежития може да останат без топла вода
Снимка: Булфото

От 10 август общежитията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в Студентския град може да останат без топла вода. Причината е огромно задължение, което Алма Матер има към „Топлофикация” София, съобщи bTV.

От „Топлофикация” уточниха, че Софийският университет им дължи за отопление на общежитията над 800 хиляди лева. През юни бил сключен договор за разсрочване на плащането с първа вноска на 12 юли. Тя и досега не е внесена.

От Алма Матер обясниха, че са в изключително тежко финансово състояние заради орязаната държавна субсидия. До края на работната седмица не са получили парите за август, с част от които смятали да се разплатят.

„Като всяко държавно висше учебно заведение ние всеки месец в началото получаваме 1/12 от бюджета ни, което е за цялата година. За съжаление от години ние 100% не получаваме, получаваме по-малко – около 90, а от януари месец насам стигали сме и до 65%”, казва проф. Иван Петков, зам.-ректор на СУ "Св. Климент Охридски".

Част от сметката за парно и топла вода е калкулирана в наема на студентите, не е отделно както е при тока и студената вода.

„В момента Студентски град е полупразен. И понеже университетът има една сметка, всички постъпления, включително и постъпленията от бюджета, постъпват в сметката. От нея се тегли за стипендии, за заплати, за разплащания с фирми и така нататък”, обясни професор Петков.

Софийският университет трябва да плати на „Топлофикация” над милион и 400 хиляди за всичките си сгради. Дължи още 500 хиляди за охрана, почти милион за данък сгради и смет към Столичната община, около милион на строителни фирми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
12
 
! Отговори
Много съм гневен преди 13 години
1. въпреки че последните години всичко се обезценяваше,всеки семестър таксите се увеличаваха??2. всеки семестър се събират НЯКАКВИ ДЕПОЗИТИ-моите са един от 15лв. всеки семестър и един от 98лв. питам къде са ми парите и защо не ми ги връщат с лихва след като стоят 1 година (най-малко) в сметките на СУ)??3. по какъв начин може 3-*** човека в стая (които нямат пералня, миялна машина и т.н.) могат да плащат 25-30лв./месец вода?? ю4. как мога да разбера какви наеми плащат кафенета в бл.-вете?????
12
0
 
8
 
! Отговори
tgergres преди 13 години
дай ми холандска заплата на майка ми и на баща ми и ще ходя за 500 евро на общежитие
11
5
 
14
 
! Отговори
Бат` Бойко преди 13 години
Решено е. Уневерситетите ще се изнесат в Перник! Не ми трябват университети в центъра на МОЯТА столица! На мястото на университетите трябва да има МОЛове и Спортни зали! В 21-ви век на никой не му трябва наука и култура!
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
замълчи, замълчи и не се обаждай повече по теми, в които не си компетентна.... в Холандия да си чувала за държавна поръчка и знаеш ли колко е въобще държавната субсидия за студентите а? Айде *** и си набий къра някъде, че ме хвана много яд....
9
4
 
6
 
! Отговори
Ууу Ааа преди 13 години
Вие луди ли сте бе??? Като няма с какво да се подмиват студентките, как ще се правят деца в най- младия град в страната???
8
7
 
10
 
! Отговори
Бат` Бойко преди 13 години
ГЕРБ ще закрие СУ и ще правърне сградата в МОЛ!
7
1
 
8
 
! Отговори
Станев преди 13 години
олелеле майко.... алма матер ли се оказа най-зле от всички други университети в София, имащи блокове в СТУДЕНИЯ град??
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Г-жо Маркова, нека позная, нито сте с висше образование, нито знаете как се издържа един студент. То и в Холандия не е пълно с толкова роптаещи и свидливи хора, но това не го виждате. По вашата логика, аз трябва да кажа, че не искам с моите данъци да се отделят пари за ремонтни дейности на пътища, паркове и пр. в която и да е точка извън моя град, защото не живея там. Ако имахте дете студент друга песен щяхте да пеете!
5
4
 
11
 
! Отговори
Студент преди 13 години
В някой блокове в Студентски град и в момента няма топла вода!!!!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти си болен мозък. Пловдив се снабдява с вода за питейни нужди от подпочвени реки. И какво общо има това с темата?
3
23
 
8
 
! Отговори
Маркова преди 13 години
Висшето образование не е задължително, с други думи - аз не искам с моите данъци да се финансира престоя на т.н. студенти, които са студенти в София за да спят за по 30-50 лева , и да работят. ако обичат да си плащат. Вхоландия общежитията са по 500 EUR.
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Професорчетата и най-вече с измислената титла голям доктор, защитена в Русия да спрат да влачат. И така ще има за всичко.
1
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"От Алма Матер обясниха, че са в изключително тежко финансово състояние заради орязаната държавна субсидия."Да бяхте крали по-малко, нямаше да ви е такова финансовото състояние, дърти комунистчета, окопали се на постове из целия СУ!