Студентските общежития може да останат без топла вода

Алма матер дължи за отопление над 800 хиляди лева
8 авг 2010 21:24,
116
Студентските общежития може да останат без топла вода
Снимка: Булфото

От 10 август общежитията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в Студентския град може да останат без топла вода. Причината е огромно задължение, което Алма Матер има към „Топлофикация” София, съобщи bTV.

От „Топлофикация” уточниха, че Софийският университет им дължи за отопление на общежитията над 800 хиляди лева. През юни бил сключен договор за разсрочване на плащането с първа вноска на 12 юли. Тя и досега не е внесена.

От Алма Матер обясниха, че са в изключително тежко финансово състояние заради орязаната държавна субсидия. До края на работната седмица не са получили парите за август, с част от които смятали да се разплатят.

„Като всяко държавно висше учебно заведение ние всеки месец в началото получаваме 1/12 от бюджета ни, което е за цялата година. За съжаление от години ние 100% не получаваме, получаваме по-малко – около 90, а от януари месец насам стигали сме и до 65%”, казва проф. Иван Петков, зам.-ректор на СУ "Св. Климент Охридски".

Част от сметката за парно и топла вода е калкулирана в наема на студентите, не е отделно както е при тока и студената вода.

„В момента Студентски град е полупразен. И понеже университетът има една сметка, всички постъпления, включително и постъпленията от бюджета, постъпват в сметката. От нея се тегли за стипендии, за заплати, за разплащания с фирми и така нататък”, обясни професор Петков.

Софийският университет трябва да плати на „Топлофикация” над милион и 400 хиляди за всичките си сгради. Дължи още 500 хиляди за охрана, почти милион за данък сгради и смет към Столичната община, около милион на строителни фирми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
1
 
! Отговори
Пенсионерка преди 13 години
Наистина ли в студентски град парното е безплатно???? дъщеря ми е студентка и понеже нямаме пари сме откачили радиаторите. Как така дъщеря ми ще умира от студ през зимата, а неините колеги от провинцията се отопляват безплатно. Защо бе???? А и да добавя-и при спряно парно се плаща-над 100 лева е таксата на месец, дори и при демонтирани радиатори
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Радвам се за теб, но такива сте много малко. За да можеш да се наречеш наистина кореняк софиянец, трябва да имаш поне малко шопска кръв, а повечето ти съграждани едва ли мгоат да се похвалят с това. Все пак София е шопска област ако не ме лъже паметта.
31
1
 
6
 
! Отговори
Студент преди 13 години
Драги софиянецо , преди месец се върнах от Германия.Там бях за 1 семестър и да ти кажа общежитието беше 160 евро , което за техния стандарт е нищо.Приемат всички на общежитие понеже места има.Тук не е така.Местата никога не достигат.Консумативите изобщо не са безплатни , издръжката на един студент от София в никакъв случай не може да бъде по-висока от колкото на студент от провинцията , живеещ на общежитие.Така , че стига сте насаждали нетърпимост!!!
30
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
консумативите в стуселски град са поети от държавата. безплатно ви е -какво се правиш на 5 без 10. А софиянец сам си плаща. Хайде стига социализъм-редно е парното и топлата вода и тока да си го плащате. Аз например за да си намаля парното пестя-пускам парнотото по 2 часа на ден през зимата и то само през декември и януари и пак плащам по 200 лева-след пестене и студуване. На вас е безплано,, и вие дори и не пестите,не си и помисляте да спирате парното , за пестене-защото ви е безплатно
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 29 не пич-родителите ми са си от София. колкото и да завиждаш и дядовците ми са били от софия. Напомням ти ,че през 1910 година-в София е имало 200 000 човека, и вече има потомствени фамилии от от 5-6 поколение софиянци
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Университети има във почти всеки оластен град, и преподавателите са от София. така, че няма нужда да идвате. А даление София-провинция има-вие сте с невероятни привилегии-жилищно настаняване, безплатни консумативил На запад наема в общежитие е над 600 евро, консумативите отделно, и в общежитие с предимство се настаняват студенти от съответния град, а пришълци се настаняват-ако случайно остане място!
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе софиянчета, колко от вас са коренячета?! Нима вашите родители не са били студенти тук и не са живели в Студентски град. Така че се поуспокойте и си пътувайте до жилищата в София по 2-3 часа в задръстването, за което време много от жителите на Студентски град могат да се приберат по родните си места и се гордейте, че сте софиянци от покрайнините на София :)
26
0
 
3
 
! Отговори
Студент преди 13 години
Първо - не става въпрос за претенции.Единствените претенции са твоите и продължавате с малоумното делене на провинция и столица.Трябва да ти кажа ,че ако имаше свестни университети в България и бяха в провинцията нямаше и през ум да ми мине да дойда в София.Второ - защо да сте дискриминирани , който е от София си живее в тях- т.е. разходите са на едно място.Аз като съм тук да не би моето семейство да не плаща ток , вода или парно, освен това и моята издръжка , която също не е малка.
25
2
 
6
 
! Отговори
до 22 преди 13 години
Ами софиянеца да отиде в провинциален ВУЗ - там ще ползва общежитие, парно и топла вода... Хем иска да е до мама и тате, хем иска и общежитие.... А има студенти от провинцията които живеят на квартира - да не са умряли!
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Номер 24-дори и софиянец да живее при родителите си, нали сметките за парно, ток, вода трябва да се плащат. На селяните е безплатно, а софиянец сам трябва да си плаща. Освен това как в гарсониера или двустаен ще живее студент заедно с брат си и родителите си? Повече от ясно е, че селяните сте с привилегии на всякъде. Редно е да си плащате сметките както ние си плащаме, и настаняването в общежитие да става на база успех от следването. А не някой четворкаджия от село да вземе мястото за софиянец
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва да има конкуренция на база на успех! Разбра ли селянино. Успех от следването-който е учил ще отиде на общежитие, а не както е сега селяните да сте с привилегии. Софиянец дори и да е с успех 6, дори и да е от бедно семейство-пак няма право да живее на общежитие.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стой си при мама и тате, кой те кара да си на квартира?! И недей да се сравняваш със студентите от страната!
21
1
 
7
 
! Отговори
аман от комплексарче преди 13 години
При недеостатъчен брой на леглата как искаш да има място и за студентите софиянци, при положение, че имат жилище?! Също и нищо безплатно няма... само неосведомен като теб може да говори глупости. Абсолютно всичко се плаща, като държавната субсидия покрива наполовина разходите. Дори и за прословутото парно се плаща такса "затопляне на вода". А и на софийските студенти мама може да им готви, да им плаща сметки, а на студент от провинцията семейството плаща и на студента и на жилището извън София
20
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Номер 8-това което си написал просто не е аргумент, защото общежитията не са достъпни за всички студенти. Само провинциалистите са облагодетелствани. Софиянци няма право да отидат на общежитие. Студент-софиянец е наказан заради това, че е от София. Студент от София не само,че няма право да живее на общежитие, но и за всичко си плаща-парно , ток, топла, студена вода са над 300 лева през зимата- и студент софиянец сам трябва да си плаща, а на провинциалистите е платено наготово.
19
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като не ти харесва върви на пазарен наем! Стаите в студентски град са с много по-добри уловия от там където идвате. Парно и топла вода тук са ви безплатно, а в провинцията за парно знаете от книгите за научна фантастика. Освен това миналата година ви ремонтираха общежитията -нова дограма, нови врати, ново обзавеждане,нови тапети и днес-1 година по-късно всичко това е съсипано. Е не умеете да пазите , и пак сте с големите претенции! На запад за по-лоши условия наем в общежитие е по 600 евро
18
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Виж какво, драги студенте от провинцията. В студентски град парното е безплатно. Така че ,нямате право на претенции! Студент, които е кореняк софиянец не само, че е дискриминиран и няма право да живее на общежитие но и сам си плаща консумативите. През зимата парно и топла вода за студент от София са над 200 лв , а за студент от провинцията е безплатно. Откъде накъде софиянци ще изнемогваме как да си платим сметките, а на провинциалистите в студенстки град е безплатно
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БАН също да оди у перник!
16
7
 
7
 
! Отговори
мръсен преди 13 години
Къде ще си мием пу***те
15
2
 
10
 
! Отговори
ninKa преди 13 години
Да, общежитията там са по-скъпи, но имате ли представа за какви общежития става въпрос там и какви са тук?! Това тук не става за живеене! Пълна мизерия! И 30лв. са много. А за университета, особено централното крило, да не говоря! И това бил най-добрия университет в България ... Сигурно, но преди 120 години, когато си го е имало само него!!!
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само СУ ли дължи? Ако са само те, да си отговорят на въпроса защо е така!