Столична община удря скъпите квартали с по-високи данъци

Между 18% и 45% се качва данък сгради заради ново зониране
Обновена: 2 дек 2010 07:26 | 2 дек 2010 07:26,
61
Столична община удря скъпите квартали с по-високи данъци
Снимка: БГНЕС

По-високи данъци и такса "смет" може да плащат част от софиянци от следващата година, ако общинският съвет на столицата приеме предложението на финансовия заместник-кмет Минко Герджиков за ново зониране на града.

Докладът с предложението до общинските съветници е публикуван на интернет-страницата на Столичния общински съвет.

Новото зониране реално вдига данъка и таксата за живеещите в съседните на центъра квартали и на луксозните квартали от покрайнините на града.

Данъчната оценка на тези имоти ще се повиши между 18 и 45%. въпреки че доскоро столичният кмет Йорданка Фандъкова твърдеше, че няма да се вдигат данъците в София. А въз основа на данъчната оценка се определя размерът на данък сгради и такса смет.

Основният аргумент за предлаганите промени е, че сегашните граници на зоните в град София са определени през 1998 год., но заради бързо променящата се инфраструктура на града, центърът се е разширил, оформили са се престижни квартали с особено големи и луксозни къщи.

Предложението на Герджиков е няколко района да отидат в по-ниска зона - с други думи по-елитна зона, където и данъците са по-високи.

Освен сега съществуващите имоти към Първа зона да се включат и кварталите "Банишора", "Зона Б-5", "Зона Б-18". ж.к. "Сердика",ж.к. "Иван Вазов", кв. "Кривата река", участъка между Централна гара, Централна автогара и Сточна гара, предлага заместник-кметът.

Към Втора зона да се включат кварталите "Драгалевци", "Симеоново-север", вилна зона "Малинова долина",вилна зона "Малинова долина-Герена", кв. "Княжево", вилна зона "Киноцентъра - Трета част".

Базисната данъчна стойност на един кв.м. застроена площ,определена в Закона за местни данъци и такси в зависимост от конструкцията на сградата, варира от 17.00 лв. за масивна конструкция, до 4.40 лв. за паянтова сграда.

Базисната стойност се умножава с коефициент за местоположение на имота, съгласно местонахождението му в различните зони на града. За първа зона коефициентът е 93,6, за втора - 74,9, за трета - 63,2, за четвърта - 42,1 и за пета - 28,1.

За имотите, преминаващи от втора в първа зона данъчната оценка ще се увеличи средно с 25 процента, данъчните оценки на имотите преминаващи от трета в първа зона ще се увеличи с около 45 процента, данъчните оценки на имотите в кварталите "Драгалевци", "Княжево" (район "Витоша"), които ще преминат от трета във втора зона, ще се увеличат с 18 процента.

„Определянето на нови граници на зоните на град София ще доведе до по справедливо разпределение на данъчната тежест върху собствениците на имоти в столицата - в централните и престижни райони ще се завиши данъчната оценка, съответно размерите на данък недвижим имот и такса битови отпадъци, за сметка на по-крайните квартали, където промени не се предлагат”, посочва вписмените си мотиви към доклада заместник-кметът.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Д преди 13 години
В Зона Б5 има 17 блока средно със 100 ап. всеки. През 2011 год общината ще гушне около 260 хил лева данъци и 520 х лв за смет. Бих искал да помоля кметиците Фандъкова и Сеизова публично да обявят проекто-смета как ще се изхарчат тези пари с копие до dkdimg***gmail. Вместо на *** да се дават помощи да се оформят почистващи бригади, които ще поддържат идеална чистота и ще косят тревата като стане 15 см висока. За *** не говоря, там ямата е доста дълбока?
62
0
 
1
 
! Отговори
Димитър Димитров преди 13 години
В Зона Б5 за 27-30 год общината е направила: ремонт на 2-3 градинки, на уличното осветление и тук-там се коси тревата ВЕДНЪЖ годишно! Тротоарите и стълбите са в окаяно състояние, градинките - мръсни с *** и кучешки ла.на! Паркира се безобразно върху зелени площи и тротоари. Снегът се чисти само пред входовете на блоковете и офисите от самите обитатели. Стълбите се превръщат в заледени наклонени плоскости, преминаването по които изисква акробатични умения! А ни вдигат данъците хитро?!?!
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Орландовци трябва да е с най-високия данък, че там жилищата са вечни. Явно са доста тузарски, щом никой не иска да се върне!
60
0
 
3
 
! Отговори
ани преди 13 години
Фандъкова е кукла на конци.
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бабо, не пипай Банкя да не ти секне пенсията...
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Уреди се и Костов... Драгалевци било 2-а, Банишора 1-а зона !!!Абе, вие *** ли сте!?
57
0
 
6
 
! Отговори
бабата преди 13 години
Към луксозните квартали да се добави и Банкя. Там има множество луксозни имоти. Има тишина и минерална вода. А за лукса на Зона Б5 питайте живущите. Само прах, мръсен въздух и шум от колите, посещаващи Мол-София и ливанския ресторант. В допълнение крясъци посред нощ от пияни дрогирани посетители.
56
3
 
3
 
! Отговори
dsdsa преди 13 години
Малко ли ти е Витоша?Аз пак ти казвам, като не ти изнася, продавай и заминавай в Кремиковци или в Сусурлево, ако щеш, никой не те е вързал в Драгалевци.
55
1
 
8
 
! Отговори
До Mike преди 13 години
Абсолютно си прав. Срещу данъците трябва да има нещо. Срещу такса смет трябва да има поне улица, кофа и въобще нещо. Не може да не е направена канализация, а ти искат данък, за какво? За мерцедесите на Народното събрание ли? Прекаляват страшно.
54
1
 
4
 
! Отговори
dimo преди 13 години
Do 31---Ami togava ti naprimer hodish 15dni na Planina i 15dni na More sashto trebva da plashtash,mozhe da sa 15dni,no si plashtash----prosto neshto si sbarkan
53
1
 
6
 
! Отговори
Столична община преди 13 години
Земята няма отношение към Общината. Тя е природна даденост. Това, че някои направиха пари от нея, защото мутрите искат да живеят нависоко е друг въпрос. Земята няма отношение към такса смет. За мислещите е ясно, че Общината не смее да обложи богатите, защото взимащите решения са в същия кюп, но не се замисля да отреже главата на не толкова богатите.
52
1
 
7
 
! Отговори
Столична община преди 13 години
Какви са плюсовете на Драгалевци, да не говорим на вилната зона? Няма канализация, по-читавите улици, останали неразбити след строителството на мутрите са правени на частни начала, водопроводът в голяма част - също. За какво ще събират такса смет, като контейнери няма дори на всяка спирка, да не говорим за това, че по закон могат да събират пълна такса смет, само ако събират сметта от пред самия имот. Та не разбрах какъв е приносът на Общината, Витоша е отпреди нас да ни има.Тя е единственият +.
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ОСТАВКА, ОСТАВКА, ОСТАВКА
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще луднем! Няма данък "Лукс" за дворците с имения, но ако баба Пена има в Драгалевци неголяма къща,която е изплащала цял живот,за нея ще има висок данък като за болярка!Радвайте се бабки от шоплука,ще плащате наравно с баровците!Вече сте от тяхната категория! Ама може това да е йезуитски план с дългосрочен замисъл - постепенно да "подредят" нещата така, че дори за човек от средна класа да стане непосилно да си плати за това, че живее в хубав квартал и постепенно да изтикат оттам не-богаташите!
49
2
 
3
 
! Отговори
fdf преди 13 години
а, и ....постройките нямат голяма стойност, земята има....
48
3
 
6
 
! Отговори
fdf преди 13 години
Какбо безумие, приятел?Хубава къща можеш да имаш във всеки квартал...останалото около нея определя какъв е квартала...Като се облагодетелстваш от плюсовете на Драгалевци, ще плащаш като за къща в Драгалевци....ако не, продавай и отивай в Кремиковци....
47
2
 
9
 
! Отговори
Столична община преди 13 години
Поредното безумие! Излиза, че ако имаш 30-годишна къща на 2 етажа, но за зла участ тя се намира във вилната зона на Драгалевци, ще те обложат със същия процент както новите т.нар. баровци. Направиха от тези прекрасни квартали по-лошо подобие на Люлин, напълниха ги с мутри, а сега - всички под ножа.
46
1
 
6
 
! Отговори
an преди 13 години
AKO MI POKAJE6 PONE EDIN ZA KOITO DA GLASUVAM, NA SLEDVA6TITE IZBORI 6TE SAM PRAV PRED SEKCIQTA. 6TE SPQ PRED NEQ DA SAM PRAV.
45
0
 
8
 
! Отговори
on преди 13 години
Някой знае ли защо кв.Овча купел - старата част се води 4-та курортна зона и данъка е доста висок. На практика пред новия ми блок няма изградена улица и газим в прах и кал цяла година.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре, да речем, че вдигнат данъците. Какво могат да очакват хората срещу повишените приходи на столична община?