Столична община удря скъпите квартали с по-високи данъци

Между 18% и 45% се качва данък сгради заради ново зониране
Обновена: 2 дек 2010 07:26 | 2 дек 2010 07:26,
61
Столична община удря скъпите квартали с по-високи данъци
Снимка: БГНЕС

По-високи данъци и такса "смет" може да плащат част от софиянци от следващата година, ако общинският съвет на столицата приеме предложението на финансовия заместник-кмет Минко Герджиков за ново зониране на града.

Докладът с предложението до общинските съветници е публикуван на интернет-страницата на Столичния общински съвет.

Новото зониране реално вдига данъка и таксата за живеещите в съседните на центъра квартали и на луксозните квартали от покрайнините на града.

Данъчната оценка на тези имоти ще се повиши между 18 и 45%. въпреки че доскоро столичният кмет Йорданка Фандъкова твърдеше, че няма да се вдигат данъците в София. А въз основа на данъчната оценка се определя размерът на данък сгради и такса смет.

Основният аргумент за предлаганите промени е, че сегашните граници на зоните в град София са определени през 1998 год., но заради бързо променящата се инфраструктура на града, центърът се е разширил, оформили са се престижни квартали с особено големи и луксозни къщи.

Предложението на Герджиков е няколко района да отидат в по-ниска зона - с други думи по-елитна зона, където и данъците са по-високи.

Освен сега съществуващите имоти към Първа зона да се включат и кварталите "Банишора", "Зона Б-5", "Зона Б-18". ж.к. "Сердика",ж.к. "Иван Вазов", кв. "Кривата река", участъка между Централна гара, Централна автогара и Сточна гара, предлага заместник-кметът.

Към Втора зона да се включат кварталите "Драгалевци", "Симеоново-север", вилна зона "Малинова долина",вилна зона "Малинова долина-Герена", кв. "Княжево", вилна зона "Киноцентъра - Трета част".

Базисната данъчна стойност на един кв.м. застроена площ,определена в Закона за местни данъци и такси в зависимост от конструкцията на сградата, варира от 17.00 лв. за масивна конструкция, до 4.40 лв. за паянтова сграда.

Базисната стойност се умножава с коефициент за местоположение на имота, съгласно местонахождението му в различните зони на града. За първа зона коефициентът е 93,6, за втора - 74,9, за трета - 63,2, за четвърта - 42,1 и за пета - 28,1.

За имотите, преминаващи от втора в първа зона данъчната оценка ще се увеличи средно с 25 процента, данъчните оценки на имотите преминаващи от трета в първа зона ще се увеличи с около 45 процента, данъчните оценки на имотите в кварталите "Драгалевци", "Княжево" (район "Витоша"), които ще преминат от трета във втора зона, ще се увеличат с 18 процента.

„Определянето на нови граници на зоните на град София ще доведе до по справедливо разпределение на данъчната тежест върху собствениците на имоти в столицата - в централните и престижни райони ще се завиши данъчната оценка, съответно размерите на данък недвижим имот и такса битови отпадъци, за сметка на по-крайните квартали, където промени не се предлагат”, посочва вписмените си мотиви към доклада заместник-кметът.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
6
 
! Отговори
Апостол преди 13 години
А сега си признайте колко от вас имат незаконни балкони? Колко от вас са ги декларирали в данъчното и са си увеличили данъчните оценки след новите допълнителни 5-10 кв.м. жилищни площи? Колко от вас са си декларирали санираните фасади - също увеличаващи васите данъчни оценки?Сега разбирате ли какво и е на общината и как се опитва да дърпа пари поне от изрядните - тези които са си декларирали нещата!
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДА ВИ Е ЧЕСТИТ ГЕРБ !
41
4
 
2
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Алоооо тиквеника какви ги говориш - да не би данък сгради на целия квартал да е един и същ - нали всичко зависи от самия имот.За съответния квартал се определя данък но ако къщата ти е строена преди 30 години ако е с ниски показатели няма как да има данъчна оценка като палатите.А от там се навързват и такса смет.Не се наемайте като трудовашки колички така некомпетентно.
40
3
 
15
 
! Отговори
mike преди 13 години
до столична община - ако ни вдигнете данъците, ще ни поправите ли улиците в тези "луксозни квартали"? Не е ли смешно Вие да обпеделяте квартал като луксозен защото аз съм си построил хубава къща, а пред нея пътя е черен? Не ли смешно моята лукс къща да със септична яма защото нямате изградена канализация? Въобще, не ли смешно Вие да говорите за лукс след като Вие не сте допринесли с нищо затова? В Бояна няма една детска площадка или тротоар на който да се движа с детето ми!
39
1
 
6
 
! Отговори
ШОП 2 преди 13 години
Този *** от владая затрива ощина витоша със страшна сила,дано през 2011 година на изборите си замине завинаги.ЕИ НАПРАВЕТЕ УЛИЦИТЕ ЧЕ СА МНОГО ЗЛЕ АМА МНОГО,ТО НЯМА УЛИЦИ И КАНАЛИЗАЦИЯ ДА НЕ ТЕЧАТ *** НАВСЯКЪДЕ ТРЯБВА ВСИЧКИ ОТ ОБщИНА ВИТОША ДА СЕ РАЗВЪЛНУВАМЕ НАЙ НА-КРАЯ ТО БИВА БИВА
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не съм много съгласен за няки квартали , че са лукс ... инъче смятам , че решението е правилно , ама да включат и дупедатите в някоя зона , КРИЗАТА ДА СИ Я ПЛАЩАТ БОГАТИТЕ !
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Не бе, не бе, няма да вдигаме данъците" - из предизборните слова на управляващите...
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
живея в квартал където улицата няма асфалт .. няма централна канализация..водопровода навремето е правен на доброволни начала и частно , но ето сега попада във втора категория! нама кофи за *** на улицата и не сам на нашата но и на съседните! Изхвърляме си *** на централния булевард след като го разходим с колите! Да не говорим какво е положението когато вали сняг! Е и това е втора категориа ...скоро както е тръгнало и център ще станем1 *** се настаниха на поляната има няма 300метра
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами да сега ше ни вдигнат и данаците ,та да може е тия *** дето ни обират правителството да им плаща помощи.Ама виновни сме си ние щот си търпим.Това не е нищо колко по-зле ще става.емиграция .
34
0
 
10
 
! Отговори
тиквеник преди 13 години
Ами, ако беше от БСП, СДС, ОДС пак ли така щеше да говориш? Според мен си е глупаво да се облага цял квартал с по-високи данъци, защото може и по-бедни българи да включат в това, а те нямат вина, че някои тарикати са набрали парици и са вдигнали палати? Защо не се обложат самите палати, а не квартала? Ние на село реално плащаме висока такса смет, а даже нямаме и боклукчийски кош? Така че каквото и да измислят, не е ли лична отговорността на всеки, пак невинин ще плащат чужди грехове.
33
4
 
5
 
! Отговори
ФАНДЪКОВА преди 13 години
ТАЯ ФАНДЪКОВА В САНДЪК ДАЯ СЛОЖАТ. ЗАЕДНО С ЦЕЛИЯ ГЕРБ В ГРОБ ДАЯ СЛОЖАТ
32
1
 
10
 
! Отговори
Tялото преди 13 години
"Зона Б-5" - лукс квартал?!!!!:))))Аз от край време й викам зона 9 (District 9)Два пъти са ме обирали там/ Пълно е с ***, има си даже и пункт за изкупуване на жилязо
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всеки който не е роден тук в София трябва да плаща .Поне 500 000 са прииждащите всеки ден за да работят.Те ползвайки улици,кофи и транспорт и всичко в града ни амортизират цялата инфраструктура.Е ние ли трябва да плащаме за това?Айде жителство няма как да се въведе пак щото дискриминация,но такса за колата и допълнителна такса нищо ,че е под наем примерно без кола трябва да има.С тези пари общината ще им чисти *** и ще оправя дупките и всичко.
30
1
 
10
 
! Отговори
Ben преди 13 години
От милиционер икономист просто трудно се става. Най-лесно е да се вдигат данъци. Интересно е, какво направиха за година и половина повече от станишевци, освен измислените милиционерски сводки и плюене по предшествениците
29
3
 
7
 
! Отговори
Chico преди 13 години
Тия комунисти както е тръгнало и данък диш хакъ/зъбен данък/ ще въведат. Такова ще е дереджето винаги, докато управляват комунисти и бивши милиционери.
28
0
 
12
 
! Отговори
Rudi преди 13 години
Едва ли гербавите комунисти и *** им атакисти ще ни изненадат с нещо друго, освен вдигане на данъци. За съжаление се оказаха много по-зле и от станишевци, които през мандата си вдигнаха заплати и пенсии, но бяха оплюти.
27
0
 
9
 
! Отговори
шопец преди 13 години
какво да очакваме от директорка като стане кметица, тя тази добре че не е била детска учителка, че тогава тежко ни горко. Ама промитаците ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ на ви ГЕРБ бастуни. Според мен добрият кмет не е от политическа партия!
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вдигат данъците едностранно, а ние трябва да искаме инфраструктур. Демек , като вдигат цената , да вдигнат и качеството.
25
0
 
14
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
В Симеоново дамъкът е доста висок, а не получаваме нито улица, нито постоянен ток, нито канализация, за какво плащаме да ходи кмета на район Витоша по *** и хотелчета ли?! А ГЕРБ за какво ви плащаме!?
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този Герджиков никога не съм го харесвал.Мазен Минко пак измисли как да ни цака.А и Фъндъкова му се води по акъла.Вместо дани цака с големи данъци можеше да изгради паркинги на входовете на София и да не стават задръствания от прииждащите перници и другите с регистрация СО.Ако искат с кола да им се таксува винетка.Само цапат тука дивите селяни.Такса винетка столица ще е по-лесно събираема.