Сградите в София са проектирани да са здрави

За устойчивостта им при трус обаче е важно как са строени
15 мар 2011 08:20,
53
Сградите в София са проектирани да са здрави
Снимка: Булфото

Сградите в София са така проектирани, че трябва да издържат на земетресение с магнитуд 7,4-7,5 по Рихтер, заяви главният архитект на София Петър Диков пред БНТ.

Диков обаче подчерта, че към устойчивостта на сградите има отношение и качество на строителството, а след 1989 г. е имало период от 7-8 година без стриктен контрол на качеството.

„Аз обаче смятам, че включително и тези сгради са направени достатъчно коректно спрямо проектите, тъй като отговорността на проектанта и конструктора е много голяма по нашата нормативна уредба”, допълни той.

Нормите за устойчивост при земетръс в българското законодателство са на много високо ниво, според главния архитект на столицата.

Зонирането на България също е точно. То е променено след земетресението във Вранча, предизвикало срутване на жилищни сгради в Свищов.

Системата, по която са били построени падналите сглади, след това е забранена, каза още Диков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
TR преди 13 години
и от кога становище за конструктивната част и устойчивостта на сеизмични явления започнаха да дават и АРХИТЕКТИТЕ. Подобни исказвания трябва да се дават от КОНСТРУКТОР. Нито един архитект не носи отговорност за сградата по отношение на здравината и устойчивостта и. Има си Конструктори и Надзор.
51
0
 
2
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Сградите може да са добре проектирани, но след това като почнат вътре преустройствата- бутане на стени и колони кво става!!!Не позволявайте на съседите си да бутат стени, защото може всички да пострадат!
50
0
 
2
 
! Отговори
Иде ли опровержениет преди 13 години
Къде ще се скрие Петър Диков, когато почнат да падат "здравите" сгради?! Столицата е презастроена от алчността на архитектите и общините. Дали срадите са построени да издържат и онези от близкостоящите, които падайки настрана се подпрат в тях? Май ще се получи ефектът на доминото, ама дано не съм жив да го гледам!
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Моля Господа да не се налага да проверяваме това твърдение чрез земетръс!!!!Аз си спомням за една панелна стена дето падна от самосебеси докато хората гледаха телевизия без да има земетресение!!!!
48
0
 
2
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 13 години
има ,много още да изброявам задължителни правила в строителството но , за съжаление , малцина колеги ги спазват - всеки се пише от спициалист по- голям и от БОГА - жалко , че занимарихма ПРОФЕСИЯТА СТРОИТЕЛ :(- ЖЕЛАЯ ВИ ЗДРАВЕ !
47
0
 
2
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 13 години
до ВСИЧКИ - БЕТОННОТО ЖЕЛЯЗО е със съдържание до 45% на въглерод , ползват се 3 марки в зависимост от конструкцията (стандарта е един за цял свят ) . Цимента за направата на бетон е с различни марки и химически елементи . За качеството на БЕТОНА, има 27 основни ФАКТОРА които влияят: МАРКА ЦИМЕНТ , ПРАВИЛНО СЪОТНОШЕНИЕ НА ИНЕРТНИЯТ МАТЕРИАЛ, НЕГОВАТА ЗЪРНОМЕТРИЧНОСТ И ЧИСТОТА ( в софия се гребе директно от "Искър)ВЛАЖНОСТ И ТЕМПЕРАТУРА НА ВЪЗДОХА, СЪОТНОШЕНИЕ ВОДА-ЦИМЕНТ (водоциментов фактор)и д
46
0
 
1
 
! Отговори
T преди 13 години
Толкова си ***,че по-добре си стой в чужбина.
45
0
 
3
 
! Отговори
Това Виц ли е ? преди 13 години
Това заглавие виц ли е или... сериозно някой си го мисли? Сградите в София са проектирани да са евтини и да се избият максимално много пари от тях с минимални вложения !Също има и ЛЕКА разлика между проект и изпълнение....
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ne e vajno da nabluska6 "jelqzo" - kazva se armirovka i se podrejda po opredelen na4in v zavisimost kakvi natovarvaniq trqbvada poema, науките se nari4aт съпромат, стоманобетон, земна и строителна механика.....има и един друг термин- преармиране, когато сложиш повече арматура- тя не върши работа а напротив. а за качеството на строежите не ми се коментира...неграмотни *** и всякакви други работят по - "луксозното строителство" бих казал само едно - "ДА НИ ПАЗИ ГОСПОД"
43
0
 
0
 
! Отговори
ор преди 13 години
В Свищов, при земетресението, паднаха два панелни жилищни блока. То технологично, е било невъзможно, да се направи качесвена заварка - труден достъп до заваряваните елементи, на панелите. Много време след земетресението, беше спряно панелното строителство, но не си спомням това спиране, да е в резултат на забрана, действия на надзорните органи.
42
0
 
7
 
! Отговори
до 35 от РУСЕ преди 13 години
От значение е да са качествени строителите.Строи се с материали,а строителните фирми ги пестят.Влага се по- малко желязо и бетон.Тяхните обекти ги приемат и лесно получават акт 16. Обикновения българин го скъсват от проверки.Миналата година правихме гараж.Желязото и цимента вложени в него са толкова много , че може и бомбена атака да издържи.Защо няма такива критерии и при строежите на строителните фирми?
41
2
 
3
 
! Отговори
master преди 13 години
Тук е пълно с експерти в областта на проектирането и сеизмолози! Впечатлен съм! Самоизяждаме се...аз съм виждал как се строи и в други Държави освен БГ, факта е че нашите проектанти си имат още соц. навика да преоразмеряват, ако видите колко арамтура има в една италианска сграда ще осъзнаете, че макар и с по-лоши материали за новите сгради, проблем няма.
40
0
 
2
 
! Отговори
маца преди 13 години
Молете се да не се случват силни трусове!
39
0
 
8
 
! Отговори
Диков преди 13 години
Диков, нормите за устойчивост при земетръс са на ниво само в законодателството, както правилно отбелязваш! Да не дава Господ да ни сполети земетресение, за да видиш какви са нивата на устойчивост в София.
38
0
 
7
 
! Отговори
M преди 13 години
Шегува се главният архитект на София....
37
0
 
6
 
! Отговори
Хакуна Матата преди 13 години
Дядо ми е инженер и професор в тази област и то един от най-добрите в България...всеки път като минаваме покрай някоя новострояща се сграда казва, че така както я строят, при най-слабия трус ще се срине цялата...
36
0
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 13 години
трябва да се икаже и "геният" на строителната мисъл онбаши Медю Дуган
35
0
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 13 години
до РУСЕ: ще пада фасадата,защото не строят професионални строители , а измислени такива . истинските строители са изместени от печелбари и всякакви други "гении" , за това ни е такова строителството ( като КОНСТРУКТИВНАТА КОМПЕТЕНТНОСТ НА арх. Диков )
34
0
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 13 години
от 1975 год. са въведени нови ПРАВИЛА ЗА КОНСТРУИРАНЕ НА СГРАДИ ! от 1989 год. МУТРИ МИЛИОНЕРИ (комунисти) НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ СЪС ЗАКОНИТЕ НА ФИЗИКАТА И ПРОФЕСИОНАЛИСТИ и раждат "гениални" конструктивни решения и върна на чалга архитектурата
33
0
 
2
 
! Отговори
РУСЕ преди 13 години
При един силен земен трус новите сгради в Русе ще се сринат.Строителството е под всяка критика.Мазилките започват да се отлепят още на втората година от строителството.Строителните фирми са си раздрали задните части за по-високи печалби и яко пестят от материали!!!