През септември отваря врати първата у нас IKEA

Обещават цените да са ниски, а продуктите – качествени
Обновена: 28 юли 2011 14:58 | 28 юли 2011 10:06,
104
През септември отваря врати първата у нас IKEA
Така ще изглежда първата IKEA у нас след като бъде завършена през септември. Снимка: House Market Bulgaria EAD

Първият в България хипермаркет от веригата за мебели IKEA ще отвори врати в София в средата на септември, като целта на компанията е да постигне позиция на пазарен лидер в сектора.

Това каза пред журналисти в Атина Тео Муратидис, управител на магазина в България.

През първата година компанията цели да достигне пазарен дял от 10%. На този етап Муратидис не пожела да предостави конкретни данни относно очакван оборот и брой посетители, но каза, че компанията залага големи надежди на пазара у нас.

Той каза, че в глобален план в момента веригата ползва над 20 български фирми доставчици на различни продукти. Останалата част от асортимента се произвежда в различни стани – Китай, Индия, Полша и т. н. Всички продукти са по специален дизайн на IKEA. Целта е те да се предлагат на най-ниски цени за съответния пазар и да са достъпни за колкото е възможно повече потребители.

До момента компанията е наела на работа над 200 служители у нас, като до 10 дни ще завърши кампанията по наемане на нови 130 души.

Все още не е уточнена точната дата на откриване, но по думите на управителя той очаква ремонтите на южната дъга на Околовръстния път в района около магазина да са готови до 15 септември.

Магазинът у нас ще бъде с площ от 30 хил. кв. м, от които 25 хил. кв. м ще бъдат търговската част, включително зоната за складиране и самообслужване, където клиентите ще могат сами да вземат мебелите, които преди това са избрали в шоурума. С това софийската IKEA ще бъде с 4 хил. кв. м по-голяма от тази в Атина.

На въпрос на Investor.bg от компанията казаха, че в момента веригата не залага на онлайн продажби, но акцентът в това отношение се очаква да се засили през следващите години в глобален план.

Представителите на компанията потвърдиха, че цените у нас се очаква да бъдат по-ниски от тези в Гърция – намерение, което бе обявено за Investor.bg още в началото на 2008 г.

IKEA започна изграждането на магазина у нас в средата на миналата година. Тогава инвестицията бе обявена с размер от 50 млн. Евро.

У нас веригата се развива от House Market Bulgaria EAD, дъщерно дружество на гръцката компания Fourlis, която притежава франчайз правата за магазините в България, Гърция и Кипър. В края на 2009 г. в интервю за Investor.bg нейният изпълнителен директор Апостолос Петалас бе обявил, че компанията смята да вложи 80 млн. евро в два магазина на IKEA и 10 магазина от марката Intersport у нас.

Първоначалните планове предвиждаха магазинът да бъде изграден значително по-рано и да бъде отворен през 2009 г. По-късно обаче тези планове се забавиха на няколко пъти поради затруднения пазар вследствие на икономическата криза.
Наскоро стана ясно, че заплануваните инвестиции на Fourlis за 2011 г. за българския пазар и за пазарите в региона възлизат на 70 млн. Евро.

Още новини за имоти от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На интервю за работа в ИКЕА: "Вземете онзи стол там...да точно този, като го слобите, седнете и да започнем интервюто"
101
1
 
31
 
! Отговори
до 102 преди 12 години
Когато "малкият бизнес" спре да си купува джипове, а вложи средства в обучение на персонал, техника и технологии, тогава ще отнеме от IKEA клиентите, които не искат евтинка ширпотреба. А колкото до некаюествените китайски стоки - явно никога не си пазарувал в този магазин...
100
6
 
19
 
! Отговори
До 100 преди 12 години
И каква точно инвестиция е един магазин за евтини китайски стоки?200-300 нови работни места на минимална работна заплата повечето.Когато гигант ,като ИКЕА стъпи на такъв смешен пазар,като нашият единственото ,което прави е да убие много малки мебелни предприятия и магазини.Стоката им изглежда добре,но е ниско качество-няма дърво в нея!Идеята е да си купиш нещо евтинко,което да се счупи след 3-4 месеца и ти пак да си го купиш.И после пак.Скоро и УолМарт като дойдат и малкият бизнес съвсем ще умре
99
1
 
28
 
! Отговори
справедлив преди 12 години
Ей, тези гърчоля големи тарикати.Кока колата ни я правят,сладоледа, сега ИКЕА.Как пък не успя един бълг.бизнесмен да вземе франчайза.Сега пак ще хвърчи печалба навън.
98
1
 
35
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
отново простото българско мислене. не разбирате ли, че с по-добра икономика, добър достъп и с огромни инвестиции (като Икеа) нещата отиват към по-добро?! Много положителен ефект има и ще има Икеа - дори заради нея ще стане и по-бързо околовръстното. Цените от другите магазини ще паднат, защото ще имат сериозна конкуренция, ремонтираха и бистришко шосе (което беше в окаяно състояние) за по-добър достъп. Радвайте се на всякакви подобни инвестиции, завистливи и вечно недоволни злобари!
97
0
 
33
 
! Отговори
с. преди 12 години
Ами да блъснат!При ниската покупателна способност и доста наситения пазар да видим кой ще ги купува!Ако наистина следват философията и политиката на ИКЕА има шанс да вземат огромен пазарен дял защото така наречения български бизнес е сбирщина от *** неспособни да мислят в перспектива!Основно правило в бизнеса е,че се печели от оборот,а не от цена и от качествен и мотивиран персонал!В Бантустана забрави!Плякат цени като за последно и изгониха отдавна читавите хора в чужбина с жалките заплати!
96
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Принципно бях пазарувал едни шкафчето от ИКЕА в Гърция и съм много доволен като цена и като качество за това което ми трябваше! А сглобяването беше като за дете! Дори беше приятно!
95
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е сега ще видите какви цени ще блъснат на евтините китайски *** в българската ИКЕА!На бас,че по стара българска традиция ще са по-високи от европейските.
94
0
 
59
 
! Отговори
с. преди 12 години
Какви платени агентчета,какви 5 кинта!?ИКЕА е перфектен избор особено за млади семейства защото имат доста евтини предложения със съвсем задоволително качество с оглед на цената!Български търговец и бизнесмен под 300% печалба не признава!Особено преди кризата да се развилнее!Навремето исках да си направя вграден гардероб в хола на цялата стена!През 2007 ми искаха 3 бона!Миналата година ми го направиха за 1000!Аре да питам как става тоя номер!?И сега ревеме срещу ИКЕА щото не ни изнася!Аре....
93
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
79, Петракис, по- добре ПЕДЕРАКИС, най- учтиво ти показвам пет разперени пръста, споменавам и роднините ти, приятелю!
92
3
 
26
 
! Отговори
Shark преди 12 години
до 79. Петракис, то пък вие сте много далновидни. Дръжавата ви пред фалит, вие се пъчите. На това му се вика глупост, стачкувате, блокирате и гоните туристите. Голяма далновидност. Ще плащате сега до деведесет и девето коляно тея заеми.
91
4
 
18
 
! Отговори
Ива преди 12 години
Дай боже, да не вземат пазарен дял от 10%...за 1,2-1,5 % може за цялата страна! Маляки-тарикати...сигурно пак ще започнат разни псевдо анализатори и платени агентчета да обясняват, как било модерно това пазаруване в молове и ИКЕА...модерно е това , което можеш да си позволиш ,как ти стои и т.н.
90
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нещата в ИКЕА са доста качествени, а обслужването е супер! Тук в Швеция си бях купил матрак и след като спах на него 10 дни реших да го върна и да го сменя с по-удобен, нямаше никакви проблеми. Когато съм искал да върна нещо, което ми е било излишно е ставало без никакви въпроси!
89
5
 
32
 
! Отговори
xph преди 12 години
до АЛЕКСАНДРОС ПЕТРАКИС: Не знам кой е мързел и кой не, но не БГ фалира... мистър Гърция! И не БГ само протестира пали гори затваря граници и... т.н. :-) Предлагам ти да си спестиш главните букви, и да се позамислиш, ама наистина да си понапънеш сивото, и пак да коментираш :-) Желая ти приятен ден!
88
2
 
20
 
! Отговори
до 88 преди 12 години
а знаеш ли всезнайко че те работят с по-тънко ПДЧ и толкова чак не са качественни стоките им и когато са разглобени все нещо няма - ь дъно, я гръб, я плот за мивка и т.н. и когато натовари дадената мебел се огъва и чупи....
87
3
 
51
 
! Отговори
с. преди 12 години
ИКЕА са световен лидер и си продават екстра неща!Като почнат някакви псевдопатриоти да говорят простотии за българското качество и падам!Всички знаем колко са коректни и точни българските бизнесмени и производители!ПДЧ се внася масово основно от Полша!Тук се преработва и се продава през 300% печалба!С готовите внесени мебели е същата история!Сега като на пазара навлезе играч от тоя ранг българските цървулкьовци или ще се научат да работят с прилична печалба или ще са довиждане!
86
1
 
33
 
! Отговори
Емо преди 12 години
Интересно, дали останалите вериги и мебелни магазини продават по-качествени и здрави мебели? Бил на гърчолята - ми ок, като "Явор" е българска компания, но почти целият асортимент е правен в Полша и Китай, това не ме стопля особенно..
85
10
 
30
 
! Отговори
glavatar преди 12 години
Край със обикновения БЪЛГАРСКИ занаячия,край.
84
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
купете си Полски и Китайски мебели и след това ще дойдете да ви ги ремонтирам.не правете такива грешки.евтини но без никакво качество.
83
7
 
26
 
! Отговори
Anna преди 12 години
Ljubimijat mi magazin!