Махаме незаконните си балкони

Засега само в София, а после вероятно и в цялата страна
Обновена: 16 фев 2012 10:01 | 16 фев 2012 07:00, Елка Василева
794
Махаме незаконните си балкони
Снимка: архив, Булфото

Масово и задължително преостъкляване на балкони и тераси очаква столичани. Целта е всички сгради и кооперации да имат еднаква конструкция и визия, пише в. “Труд”. Фасадата трябва да е в един цвят. Климатиците, там където ги има, строени в една редица от първия до последния етаж. И скрити зад декоративни решетки. За да не загрозяват градския пейзаж.

Новата сградна естетика ще се въведе чрез проектите за саниране на сградите, обмислят в Столичната община. Причината е, че от десетилетия всеки собственик по свое желание и възможности остъкляваше терасата си, без проект и разрешение от общината. Вероятно мярката ще се разпространи постепенно в цялата страна.

“В резултат цари пълен хаос. Освен че не са естетически, остъкленията не издържат и на изискванията за топлотехническа ефективност”, коментира шефът на “Контрол по строителството” към общината арх. Влади Калинов.

Почти 100% от затворените в момента балкони са незаконни. Настоящата нормативна уредба не предвижда никакви процедури по тяхното признаване. Ето защо единственият начин да оправим положението е да използваме предстоящото саниране, обясни арх. Калинов. Общината планира да изготви такива планове за панелните блокове, които да предостави без пари на етажната собственост. Кметството няма да събира средства и за разрешителни за строеж. Предвижда се проектите да са според вида на панелките. Това прави около 12-14 типа блокове.

Според специалистите панелните комплекси трябва бързо да се санират. “Сега те не са опасни, но е възможно да станат”, твърди арх. Калинов. Според него трябвало редовно да се правят проверки за корозия на местата, където отделните панели са свързани чрез метални части. Такива обаче не се правят. И сега опасността е цели панели да се откъртят от фасадите, притесняват се в Столичната община.

Санирането задължително предвижда не само опаковане на сградите с топлоизолация, а и преглед на всички инсталации, на конструкцията, покриви, фасади. 50% от нужните средства за обновяване на сградите ще се осигурят по европроекти. Останалата сума обаче ще се плаща от собствениците. По предварителни сметки за собственика на жилище от 60-70 квадрата сумата ще е около 10 000 лева.

Общината има идея и да разреши върху покривите на блоковете да се монтират соларни батерии и така частниците да си помогнат като спестят от сметките за енергия.

Според новия план, ако някой след санирането иска допълнително да си остъкли балкона или да си монтира климатик, трябва да получи одобрение от етажната собственост. От общината ще инициират и законодателни промени така, че по фасадите на сградите да не може да се слага нищо без проект.

Експертен съвет, може би, ще дава мнението за цветовото решение на блоковете по кварталите. Този въпрос обаче още не е решен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


794
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
613
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а решетките на първия какво да ги правя, или "родната" полиция ще ни пази
612
1
 
13
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е, преди 12 години
Докато не са се усетили другите от квартала ТРЯБВА да ПРОДАМ трите си панелни апартамента. За къв х..й ги купувах да ме пита човек, ама и брокерите така ни навиваха и ни го сложиха... Сега и данъци, и десетки хиляди за ремонт, че и наемателите ме прекараха. Абе що ли слушах брокулите и платените им медии...
611
14
 
5
 
! Отговори
wednesday преди 12 години
Малко късно се сещат след като оставиха тази селяния и простотия да се вихри безнаказано в продължение на десетилетия. Не знам дали има друга европейска държава, в която да е разрешено да прекрояваш фасада по собствено усмотрение. Не разбирам също какви неосъзнати *** си купуват апратамент с тераси, за да могат после да ги остъклят и да започнат да си простират гащите по фасадата.
610
1
 
11
 
! Отговори
дантес преди 12 години
не се палете толкова,това е виждането на "твореца"мизерията направи българина много изобретателен наблъскаха хората в 40кв.рекоха им -раждайте деца.....еееее каде да ги сложим тези чавета:))
609
2
 
15
 
! Отговори
ким сер сем преди 12 години
от утре всички с еднакви каскети и ватенки и полите на дамите четири пръста на вожда и половина под коляното
608
8
 
5
 
! Отговори
sas преди 12 години
до TazmaniakМалкият град също е град. След като някой е отишъл от село и в най-малкото градче и е решил да става жражданин, ке се съобразява. В цяла България блоковете са като ***. Колкото тераски - толкова модела остъкляване. Селяния и ***.
607
1
 
12
 
! Отговори
erik преди 12 години
НЯМАМ БАЛКООООООООООН
606
12
 
6
 
! Отговори
Tazmaniak преди 12 години
Правилно решение! Така е в Париж - като искаш да живееш в столицата - спазваш правилата и се грижиш за общия облик на града, като не - връщаш се на село или в малкия град.
605
6
 
5
 
! Отговори
sas преди 12 години
до 111Селтак като тебе мирише от километри. Каквито и телефони и коли да кара, тераската му е остъклена. :))) Селото от теб никога няма да избяга. НИКОГА!!!!!
604
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е най-големият проблем в държавата, хората нямат работа, икономиката ни никаква, набутани като овце в някакви *** кутийки, сега за естетика ще мислим, за да има за обръчите от фирми
603
3
 
29
 
! Отговори
и моя балкон е така преди 12 години
Боже мой... В най-бедната държава от ЕС, с измиращо и болно население, с некачествено здравеопазване и образование, с пълна липса на всякаква сигурност, с улици пълни с кучета и кучешка тения, с *** и техните вонящи каруци, *** управляващи май не виждат истинските проблеми, интересува ги само да си напълнят собствените джобове!!!
602
1
 
11
 
! Отговори
PRASETO преди 12 години
MAMITO IM LAKUMA ,I ZA VYZDUHA PARI 6TE ISKAT /LAINQRI
601
8
 
3
 
! Отговори
до 667 преди 12 години
Никой не ви е карал да си махате радиаторите. Печките с дърва - на село за къщурки с комини.
600
13
 
6
 
! Отговори
sas преди 12 години
Крайно време беше. Тагава *** никъде няма. Който иска да остъклява тераса, да се върне на село.
599
0
 
12
 
! Отговори
BEDNOST преди 12 години
TURI LI VI GO BAT BOIKO??NALI GLASUVAHTE DA VI OPRAVI?? I SEGA 6TE VI OPRAVI VSI4KITE S CENITE I UPRAVNI4EAKATA SI NEMO6T KOQTO SE SUSTOI SAMO V EDNO, LI4NO ZABOGATQVANE. KOGA GORIVATA SA BILI TAKA VISOKI, A CENITE NA GAZA, TOKA , VODATA I PPARNOTO DA SE VDIGAT BEZ DA SE MISLI KAK 6TE SE PLA6TAT??NIKOGA!!! BORISOV PRAVI TAKA, 4E HORATA DA SE SPOMNQT S UMILENIE ZA CAR4ETO, STANI6EV I KOSTVO PRI KOITO SE JIVEE6E S PUTI PO-DOBRE!!KAKVO NAPRAVI GERB SLED IZBORITE? BEDNOST I OT4AQNIE! EDNO NI6TO!!
598
3
 
24
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
НАРУШАВА СЕ КОНСТИТУЦИЯТА..."Чл. 17. (1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона. (3) Частната собственост е неприкосновена."- ВЪРХУ ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ МОЖЕ ДА СЕ ПОСЯГА САМО СЪС СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ...!!!
597
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СТРАНДЖА, СТРАНДЖА СТИГА СИ СЛАГАЛ МИНУСИ, ГЕРБ ПОТЪВАТ И С ТЕБ И БЕЗ ТЕБ.
596
2
 
24
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ОТ ГЕРБ МИНАХА ВСЯКАКВИ ГРАНИЦИ...- НА КЪЩИТЕ НИ НЕ СА ПОСЯГАЛИ ДОРИ ОСМАНЦИТЕ..., ПО ТЯХНО ВРЕМЕ...!!!- НО..., ПЪРВИ ВСЕ ПАК БЯХА КОМУНИСТИТЕ...
595
0
 
24
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Ете тоа път ви таковахме *** и ще го кръстим БУНТЪТ НА БАЛКОНИТЕ!!!
594
0
 
27
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Да махнеме по скоро правителството не балконите!Махахме си радиаторите сега балконите не мислите ли че идва ред да ви махнем главите господа депутати?Поредния обир 50процента гепат от европа чрез свои лицензирани фирми после малко ще доплащате 10 бона за работа която струва иначе максимум два номера е Мутрите и приближените им фирми и банки да богатеят а ние ако е възможно да останеме на улицата за да не им загрозяваме фасадите!