Краткотрайна блокада в центъра на София заради паркирането

Протестиращите искат да отпадане "синята зона"
Обновена: 15 авг 2012 21:28 | 15 авг 2012 21:25,
93
Краткотрайна блокада в центъра на София заради паркирането
Недоволните софиянци се заканиха, че няма да отстъпят и ще продължат да протестират през следващите дни. Снимка: Булфото

Столичани излязоха на протест срещу новите правила за паркиране и блокираха за кратко кръстовището до паметника на „Патриарх Евтимий“, съобщи БНТ.

Инициативата подеха от движение "Стожер" и групата във Facebook "Не на данък паркинг".

Живеещите в центъра поискаха да паркират безплатно, както и да отпадне "синята" и "зелената зона". Присъединиха се обаче и от други граждански организации и това предизвика напрежение сред хората.

Още по темата

„Не желаем да има разделяне на "синя" и "зелена зона", не желаем да има подзони“, заяви Гергана Владкова, която е  администратор на Facebook група "Не на данък паркинг“. 

„Във всяка европейска държава, държавата се опитва на гражданите да живеят по-добре. У нас имам чувството, че се старае максимално да ни усложнява живота“, заяви китаристът на ФСБ Иван Лечев.

По-рано кметът Йорданка Фандъкова обясни, че поискала от общинските съветници наредбата максимално да облекчи гражданите.

„Никой не обича да плаща или пък да му се увеличават плащанията. Това е ясно. Въпросът е да си отговорим всички заедно именно на това - искаме ли да облекчим центъра от вредните газове от шума, от автомобилите, паркирани безразборно“, заяви Фандъкова.

Недоволните софиянци се заканиха, че няма да отстъпят и ще продължат да протестират през следващите дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
36 в цял свят ограничават влизането на колите в центъра и никеде не осигуряват възможност на всеки да влезе с кола в центъра! Само в България си мислим, че било някакво основно право да влизаме с коли в центъра!
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кога ще има демонстрация за повече пешеходни зони и по малко коли в центъра? Омръзна ми постоянно да обикалям паркиралите по тротоарите коли и да не мога да поема глътка чист въздух!
39
2
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 11 години
По-чист въздух в София реално няма пряка връзка с паркирането, а с движението и задръстванията. Тук вината е очевидно на общината, която разреши презастрояването на София, без необходимата инфраструктура, както и че общината нищо не направи за нови булеварди и разширяване на съществуващите, там където можеше и където беше необходимо. Общината не направи и паркинги, а каквито свободни площи имаше, ги подари на мафията. Това пак за викащия дето искал да диша в София, макар че явно живее на село.
38
1
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 11 години
София не е като селата или като повечето градове в България. В София няма как да си направиш сам гараж, защото в масовия случай живееш в блок или кооперация и не притежаваш самостоятелно земя, на която да строиш гараж. Това по повод на онзи викащия в форума, дето все това иска и колкото повече вика, толкова по-малко се чува.
37
1
 
2
 
! Отговори
Хаховци преди 11 години
В нормалните държави преди да въведат нещо като Синя зона, са направили други неща, като нормалне градски трансорт, какъвто в София няма, направили са паркинги, където да се паркират колите, а такива в София няма. Направили са и други неща. Забраните са последното нещо, когато другите начини са се изчерпали. Само в София се започва с забраните и хаховците ги аплодират.
36
1
 
1
 
! Отговори
skatelite преди 11 години
хехе .. не искат да плащат и това е ... как така ще превръщат София в град като всички на запад!!! София е голям град, но не се ограничавайте само до него .. отидете, вижте, поживейте малко и в други страни, а и да не забравите като отидете и там да спретнете един протест, че ви искат пари за паркиране.
35
3
 
2
 
! Отговори
КОЙТО ИСКА : преди 11 години
....КОЛАТА ДА МУ Е ДО *** ----ДА СИ ПЛАЩА!БЕЗПЛАТНИ ПАРКИНГИ ИМА----САМО АКО Е ТВОЯ ЗЕМЯТА!ИСКАМ ДА ХОДЯ СВОБОДНО ПО УЛИЦАТА НА ГРАДА И ДА ДИШАМ ЧИСТ ВЪЗДУХ!СТИГА "БЕЗПЛАТНИ МУФТИ"-----по комунистически!НА КОГОТО ЖИВОТА У СОФИЯ МУ Е СКЪП.....ДА СИ ХОДИ НА СЕЛО!!!!ТУКА Е ТАКА------ТУКА Е СТОЛИЦА!!!!
34
2
 
3
 
! Отговори
Искам преди 11 години
Не искам Синя зона!Не искам обществените терени вместо да станат паркинги, да се подаряват на мутрите за молове, за многоетажни сгради, за заведения, ...!Искам нормален градски транспорт,а не вс епо-лош, както е от 23 години!Искам обществени паркинги на достъпни цени!Искам данъците и таксите, които държавата ми събира да се крадат в по-голямата си част от мафията!Много неща искам, но в България мафията си има държава.
33
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
Интересно - общината не си е свършила работата да соигури нормално движение и паркиране в София, а заради некадърността на общината дайте да забраним това, да забраним и онова, да забраним всичко, ако може.Толкова ли не схващате защо въведоха Синя зона? Въведоха я, като още един данък, за да може още повече да крадат от нас. Въведоха я, и за да може мутрите по-спокойно да паркират джиповете си в София, слизайки от Бояна, Симеоново, Драгалевци, ... Все пак те управляват България, а не ние.
32
0
 
3
 
! Отговори
Факт преди 11 години
Трябва да си много ***, а да свързваш неспазването на Закона и паркирането по тротоарите с Синята зона и това да ти е основанието да искаш да има Синя зона. Но какво да се прави, народа оглупя и доста лесно се манипулира. Вместо да се протестира, че правилата за паркиреане се контролират само в района на Синята зона, а не навсякъде, мазохиста иска Синя зона, за да се контролира. Нали точно по този начин ни изработват от общината. Не е трудно да се усетиш, как те прецакват.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Журналистите пак нещо не сте схванали или пишете каквото ви изнася или изнася на тези ,на които слугувате . Искаме синя зона . Даже искаме кола да не стъпва в центъра , за да има чист въздух и свободни зони за движение . Казваме обаче - синя зона за навляци с планинарски джипове от цяла BG , дето идват до центъра да се изфукат , щото провинцията им е тясна . За собствениците на жилища обаче - равни права с всички останали в цяла София . Ако ще плащаме за кола на улицата - да плащат всички . Сиг
30
5
 
4
 
! Отговори
АЙДЕ ,БЕ... преди 11 години
.....*** ИМ РАБОТА:НАКУПИЛИ ПО 2-3 КОЛИ В СЕМЕЙСТВО-----НЕМАТ ПАРИ ЗА ДОМ..... С ДВОР И ГАРАЖ!ЕГАТИ , СУЕТНИТЕ ПЕРЕКЕНДЕТА СОФИЙСКИ....!..."НА ГОЛ КОРЕМ---чифте пищови"/по 2-3 автомобила/......ПОСЛЕ РЕВАТ КАТО МАГАРЕТА /...ле-ле , колко е БЕДНА БЪЛГАРИЯ/.КОЙТО СИ ИМА КОЛА....ДА И ТЪРСИ ГАРАЖ!!!/..който си има брада-да й търси и гребен/АКО ФАНДЪКОВА ОТСТЪПИ ---ЩЕ Я ЗАПЛЮЯ НА ИЗБОРИТЕ!
29
5
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 11 години
Аз съм за плащането. Искаш да паркираш на улицата - плащаш си. Спреш на тротоара и пречиш на жена ми да бута количката. Конфискация на возилото в полза на държавата и публична продан.
28
0
 
2
 
! Отговори
до 28 преди 11 години
Не променяйте достойнствата си и своите добродетели заради неадекватността на някаква кукумявка.Бъдете хора с гражданска позиция и не позволявайте на никого да превърне вашата човещина в безразличие и апатия.Това е най-страшното,което може да се случи заради елементарен чиновнически подход.
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моля селяни с външни тоалетни да не коментират.
26
3
 
3
 
! Отговори
ДА ИМ ВЗИМАТ НАЕМ! преди 11 години
НЕ МОЖЕ ДА ИМАШ ПО 2-КОЛИ В СЕМЕЙСТВО ...И ДА НЯМАШ СОБСТВЕН ДВОР ИЛИ ГАРАЖ!!!НИКОЙ НЕ ПАРКИРА ПО ТРОТОАРИТЕ ....ТЕ НЕ СА ЗА ТАЗИ ЦЕЛ!УЛИЦАТА---СЪЩО НЕ Е ПАРКИНГ!Щом ти трябва жилищно пространство----отиваш си НА СЕЛО!!БЪЛГАРИЯ Е ГОЛЯМА ---МЯСТО ИМА ЗА ВСИЧКИ!СОФИЯ --НЕ Е БЪЛГАРИЯ!!!
25
1
 
5
 
! Отговори
Наистина преди 11 години
Нали щяха да махат нацвъканите из цяла София грозни гаражни клетки?Нищо по въпроса,защото са платили където трябва.Тогава да им събират наем.
24
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До kimi raikkonen Я отивай да си прегръщаш дърветата в гората! Или по добре кажи на мама и тати да ти купят кола та да не завиждаш и да не говориш глупости.
23
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Напред братя софиянци!!!!!Цяла България е с вас.Революцията все трябва да започне от някъде.Успех и кураж.
22
11
 
15
 
! Отговори
Силвана Сотирова преди 11 години
Журналистите пак нещо не сте схванали или пишете каквото ви изнася или изнася на тези ,на които слугувате . Искаме синя зона . Даже искаме кола да не стъпва в центъра , за да има чист въздух и свободни зони за движение . Казваме обаче - синя зона за навляци с планинарски джипове от цяла BG , дето идват до центъра да се изфукат , щото провинцията им е тясна . За собствениците на жилища обаче - равни права с всички останали в цяла София . Ако ще плащаме за кола на улицата - да плащат всички .