Демонтират паметника на Цар Освободител

София остава без един от символите си за 2 месеца, монументът отива на ремонт
Обновена: 5 сеп 2012 14:51 | 5 сеп 2012 13:43, Красимир Ангелов
127

Снимка: Булфото

От тази сутрин започна операция по демонтирането на един от символите на София – паметника на Цар Освободител.

Причината е неотложен ремонт, който трябва да бъде извършен на монумента заради пукнатини по краката на коня. Те ще бъдат реставрирани, както и цялата статуя, която е в много лошо състояние.

Поради тази причина паметникът няма да радва софиянци и гостите на София в продължение на 2 месеца. Очаква се официалното откриване на вече обновения паметник да се състои на 3 март 2013 година - Денят на освобождението на България.

През времето на ремонта на мястото му ще бъдат поставени огромни снимки на Цар Освободител.

Парите за реставрацията, която ще струва 1,2 милиона лева, са предоставени от руския фонд „Поколение”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
30
 
! Отговори
някой преди 11 години
Само да уточня, че Александър е наречен Освободител не защото е освободил България, а защото е унищожил крепостната система в Русия и е освободил селяните. Но той е двоен освободител, тъй като освободи и нас, българите от гнусното, 5-вековно турско робство. Тези, които искат да му махнат паметника, са долни читаци!
44
4
 
15
 
! Отговори
до 51 преди 11 години
Уроде ***, скрий се! Заедно с този "окупатор" ние, българите ви разпрахме задниците на Шипка.
43
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 11 години
Нали щяха да го ремонтират на място?
42
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С шмайзер,без шмайзер,на кон,без кон,това са все паметници на руския окупатор. Трябва се съборят и двата паметника,все са руски.
41
2
 
4
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 36P.S.: Забравих само да добавя, че паметник на Александър II има също така и във Финландия. А причината е, че финландците са му признателни за това, че е утвърдил финландския език като официален наравно със шведския.Същевременно логично е и в Полша да няма негов паметник, защото той не само че не е освободил поляците (на които също е бил цар), а дори е засилил държавния терор спрямо тях.
40
3
 
5
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 36Един интересен факт е, че в самата Русия на практика нямат нито един запазен паметник на Александър II. А причината са болшевиките: когато идват на власт, събарят всички паметници на "омразния цар" и на негово място издигат паметници на Ленин, както и други болшевишки паметници като сърпове и чукове и др.В категорията на същите болшевишки паметници е и оня съветски войник със шмайзер който го размахва заплашително и стърчи високо над всичко останало близо до Орлов мост.
39
1
 
11
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 25Извинявай много, Левски може да е всякакъв: Терорист, бандит, разбойник, убиец, но всичките събрани пари за Революцията са запазени до последната "стотинка" ако мога така да се изразя и са отишли по предназначение.Нямам време сега да търся многобройни сведения за него и организацията която създава, тефтерчето му със бележки, но основната негова идея е че Революцията ще бъде финансирана изцяло с български средства а наказанието за присвоени пари е: Смърт.
38
0
 
7
 
! Отговори
aMorph преди 11 години
Уиде коню у ряката ! :Р
37
29
 
5
 
! Отговори
свободен преди 11 години
ЕЙ ХОРААА,айде да се съберем мъжете и съборим руския паметник! Сега е най-удобния момент. Махнали са статуята и по-лесно ще го разрушим. Аз съм готов да участвам. Има ли други желаещи? Вместо ремонт направо да го изчистим от там.Руските паметници вече нямат място в България!!!
36
8
 
3
 
! Отговори
Boneff преди 11 години
До Българофил :) защото това е паметник на освободителите от царска русия... а другата грозотия е на поробителите от ссср https://youtube/watch?v=jUKQIlHu3tk&feature=player_embedded#!
35
0
 
15
 
! Отговори
до ORCE преди 11 години
Говори, говори, ама утре да не дойдеш да се редиш за български паспорти, жалко лицмерче такова. Всички македонци сте големата работа, яко анти-български настроени, ама после свивате перките и идвате тука да мрънкате, че сте големите '*** и сакате гражданство'. Със закон трябва да се забрани на такива като вас да го получават. Със закон!
34
0
 
7
 
! Отговори
мен преди 11 години
Ами супер е, че са предприели нещо, фасадата, която са сложили за момента докато се реставрира също стои добре.Но не разбирам защо тона на писача е толкова драматичен?
33
3
 
5
 
! Отговори
БРАННИКЪ преди 11 години
до Бранник 35Баце, кан Аспарух има паметник до Шумен, викат му "Мадарскио конник". Оди да видиш, ако не верваш!
32
6
 
26
 
! Отговори
Българин преди 11 години
ВЕЧНА СЛАВА НА ОСВОБОДИТЕЛЯ НА БЪЛГАРИЯ АЛЕКСАНДЪР IIПомним ви, братушки :)
31
3
 
2
 
! Отговори
Рамбо Кючуков преди 11 години
Каде ша го закарват паметника, да идем довечера с аверите да го разглеждаме?
30
4
 
23
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Чета коментарите и се плаша какви *** са се навъдили по "нашата земя хубава"! Да сме го махали, щото бил руски! Ама през 1877-1878 "гадните" руснаци загиват по нашите чукари, за да се бият за нас, а не "добрите" американци и германци. Всички са имали интерес да получат влияние над една от големите Балкански страни (каквато България се е оформяла), но само руснаците се наемат да "свършат черната работа". Русия имала интерес - добре, има. И той е съвпадал с нашия
29
5
 
4
 
! Отговори
Ганьонимка преди 11 години
Предлагам стандартен секс на мястото на паметника... май само там не съм го правила, поне освободиха нови територии за горещи спорове и спомени, аз съм Кичка с незадоволената пи...
28
6
 
6
 
! Отговори
неразбрал преди 11 години
Абе вярно ли е че Тиквуня от Банкя позира на *** Вежди за някаква статуя на ГЕРБ? Брей , шофьора на Тато съвсем е откачил от власт и пари. Нашенският *** ни води към Сев.Корея и Куба!
27
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До историкТова са данни от националият исторически архив! Левски е герой на България само защото всяка страна си има нужда от свойте герой. Когато и ти другарю историк прекараш толкова време в националният исторически архив и ти ще видиш неща на който няма да повярваш.
26
5
 
9
 
! Отговори
ха ха ха преди 11 години
Ще слагат нов паметник-символ на простотията и наглостта-Боко Тиквата...