Демонтират паметника на Цар Освободител

София остава без един от символите си за 2 месеца, монументът отива на ремонт
Обновена: 5 сеп 2012 14:51 | 5 сеп 2012 13:43, Красимир Ангелов
127

Снимка: Булфото

От тази сутрин започна операция по демонтирането на един от символите на София – паметника на Цар Освободител.

Причината е неотложен ремонт, който трябва да бъде извършен на монумента заради пукнатини по краката на коня. Те ще бъдат реставрирани, както и цялата статуя, която е в много лошо състояние.

Поради тази причина паметникът няма да радва софиянци и гостите на София в продължение на 2 месеца. Очаква се официалното откриване на вече обновения паметник да се състои на 3 март 2013 година - Денят на освобождението на България.

През времето на ремонта на мястото му ще бъдат поставени огромни снимки на Цар Освободител.

Парите за реставрацията, която ще струва 1,2 милиона лева, са предоставени от руския фонд „Поколение”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да сложа край на спора за македония:Александър III Македонски или Александър Велики (на гръцки: Αλέξανδρος Γ' ο Μακεδών ; Александрос III о Македон или Μέγας Ἀλέξανδρος ; Мегас Александрос) е владетел на Древна Македония, управлявал от 336 пр.н.е. до смъртта си през 323 пр.н.е.. Македония НЯМА НИЩО общо с Александър Македонски, просто съвпадение на имената, може би умишлено.
24
1
 
12
 
! Отговори
историк преди 11 години
До 25. Имаш огромни интелектуални поражения! Трябва да се лекуваш, наистина.
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ORCEЗаблудени смешнико с промит мозък, бивш жител на бивша Югославия от български произход! Какво общо имате вие с Александър Македонски? Та вие дори откраднахте името на областта в Гърция и нарекохте смешната си "държавка" с него! Мълчи, робе!
22
2
 
17
 
! Отговори
Владимир преди 11 години
Чета и се плаша.Боже,колко много българки са заченали от *** и защо бе боже си направил кретенизма да се предава на поколението.
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ORCEВие сте смешници бе българино предател! на кви се прайте, всички ви знаят колко сте гладни и лъжливи! Грандомани, ама с празни кратуни и без заслуги! От всякъде ви гонят и презират, защото сте нищо!
20
36
 
3
 
! Отговори
до номер 15 преди 11 години
Абе не знам кой трябва да ни гледа от това място но за Васил Левски се знае че е бил просто едно бигаташко ***. В крайна сметка като са го карали да го бесят са го пазели точно 3 заптиета, ако е бил толква важен защо не са го спасили?! Обикалял е човека и есъбирал пари за революция която не се е състояла, а той си ги е харчил. И това е исторически факт, просто БГ още не е готова да го изкара на яве.
19
2
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
Фондацията до колкото четох е руска и няма нищо общо с България и съм сигурен, че доста внимателно си е направили разчетите. Принципно реставрацията на паметник с тези размери е доста скъпа. Иначе 2 месеца няма да го има, после ще го върнат и ще продължи реставрацията на място до откриването на 3-ти март.
18
29
 
0
 
! Отговори
ORCE преди 11 години
Bas ste smesni i nekadarni,abe braca nie za dve godini stavivme eden ogromen spomenik fontana na ALEKSANDAR MAKEDONSKI I USTE NAV POVECE OD 50 DRUGI velikani .Ej ALO nesto ne ve biva daj da dojdeme da ve opravime se gleda deka od sekoe drvo *** ne biva
17
8
 
11
 
! Отговори
Иван преди 11 години
До АнонименТи си мислиш, че го наричат освободител, защото ни освободил ли? :D
16
14
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Да се освободи постамента... - скоро Борисов ще заеме това място!!!...
15
12
 
9
 
! Отговори
бай Иван преди 11 години
Цялата "реставрация" смърди от километри
14
1
 
34
 
! Отговори
Йонко преди 11 години
Последно до 3-ти Март ли няма да го има или в следващите 2 месеца???
13
8
 
21
 
! Отговори
уйчо пешо преди 11 години
Абе *** това не се финансира от българския данъкоплатец. Интересувайте се малко повече преди да пишете!
12
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Васил Левски трябва да ни гледа от това място! И най-вече да "гледа" към тези в Парламента, че и те от време на време да го виждат!
11
9
 
5
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
"статията не е споменато, но парите се предоставят от някаква фондация"А тази фондация , откъде мислиш, че ги има тези пари ? Обикновенно парите не падат от небето!Фондацията е на някой от НС или МС и трябва да изпере тези пари по някакав начин. В случая ремонт за 1 200 000 е добра идея, само че тези милиони за реставрация не са ли малко МНОГО?!?!
10
7
 
28
 
! Отговори
гъзолизец гербав преди 11 години
Искаме на негово място да бъде поставен паметник на генерал-губернатора Уорлик! Ще организирам подписка!
9
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубава новина! Паметникът изглежда страшно окаяно и беше крайно време да се реставрира! В статията не е споменато, но парите се предоставят от някаква фондация, а не се взимат от бюджета, така че няма смисъл да мрънкате!
8
23
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
"Поради тази причина паметникът няма да радва софиянци и гостите на София"...*****************************************************************************************Напротив... - сега ще радва софиянци и гостите на София...
7
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През времето на ремонта на мястото му ще бъдат поставени огромни снимки на Цар Бойко!
6
12
 
17
 
! Отговори
какви са тия пари!!! преди 11 години
1,2 милиона лева?Тия нов паметник ли ще правят ( даже няколко с тези пари!), че даже и един хотел покрай него ще стигне да се вдигнеВ кой джоб ще се приберат парите , нека позная! - на някой от съседната сграда срещу паметника !