Грешно сметната лихва предизвика скандал в СОС

Разминавания за милиони хванаха общински съветници за парите на "КАРАТ С"
25 окт 2012 18:38,
61
Грешно сметната лихва предизвика скандал в СОС
Фандъкова се чувства подведена. Снимка: архив БТА

Доказала съм, че мога да искам и да приемам оставки, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова след днешния скандал на заседанието на Столичния общински съвет.

Представителите на левицата поискаха оставките на  зам.-кметовете по финанси Дончо Барбалов и по транспорт Любомир Христов.

Според общинския съветник от БСП Георги Кадиев лихвите при прекратяването на договора с частния превозвач "КАРАТ С" в размер на 3 300 000 хил.лв., които общината трябва да плати, са сметнати грешно. От левицата обясниха още, че ще уведомят прокуратурата и Сметната палата за случая.

Те ще настояват да започне дознание за престъпление по служба срещу кмета, двамата заместник-кметове и други лица, които са участвали в изготвянето на доклада.

Една проста сметка показва, че  за да са толкова лихвите за шестмесечен период, трябва главницата да е 60 милиона лева, което би означавало изобщо да не сме плащали на „КАРАТ С” от 2008 г. досега. Няма начин лихвата да е три милиона лева, ядоса се Кадиев.

По думите му докладът на одитора наистина потвърждава сумата от 3,3 милиона лева, но това е лихва, натрупана за период от десет месеца, а не за шест месеца.

Направих голяма грешка, че се доверих на екипите на Центъра за градска мобилност. В случая се оказа, че тяхната информация за дължимите на "КАРАТ С" лихви е меко казано неточна, оправда се зам.-кметът на столицата по финанси Дончо Барбалов. Според него някой от дружеството е подвел ръководството на СОС.

Категорична съм, че отговорност по случая трябва да бъде понесена, заяви Фандъкова. Тя обаче обясни, че това ще стане, след като се направи проверката.

Цялата документация по случая се съхранява и управлява в Центъра за градска мобилност, заяви кметът на София. Тя посочи, че официалната информация за изчисленията на лихвите е била получена от там.

Съгласна съм със съветниците от опозицията, че резултатите от проверката трябва да бъдат предоставени на прокуратурата, ако това, разбира се, бъде възможно.

Фандъкова поиска проверката да приключи в най-кратки срокове и каза, че публично ще изнесе резултатите от нея.

Искам ясно да се разбере как точно се е развила ситуацията, защото става въпрос за огромно подвеждане. Чувствам се подведена, каза Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
ги преди 11 години
До Най- грешното е ти си *** и хората които подкрепяш!
45
0
 
0
 
! Отговори
ги преди 11 години
До radioprestilka сякъш другите преди бойко нямаше далавери.всеки знае че тогава най много имаше.хората вече не са наивници!
44
1
 
1
 
! Отговори
AZ преди 11 години
И аз искам да се чувствам подведен. Мооооля подведете ме. Е то такова безочие няма. Всички сме селски ***, като ги траем.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То изцепка след изцепка,тия няма как да са толкова ограничени умствено,явно са откраднали каквото могат сега искат за изчезнат съвсем легално на изборите.......неам думи...
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие 1 милион за нищо ги нямате бе!Крадливо племе...
41
0
 
17
 
! Отговори
ZLA преди 11 години
Защо не кажете кои са одиторите???Те са същите лапачи,няма начин да нямат пръст в тая работа-нещо като %-тче за тях.Няма по-голяма мафия от тях в икономиката!!!
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е оливат се вече герберите. То не бяха грешки, то не бяха хващания в издънки...........айде подайте си групово оставките и се махайте от главите ни, какво ще чакате юли 2013 да ви гоним!
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Грешката е сторена още преди три години.Ще бъде коригирана на изборите!
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
няма нищо случайно........
37
0
 
20
 
! Отговори
9689 преди 11 години
И тази се прави на ощипана,а иначе това си е опит за кражба в особени големи размери.
36
0
 
17
 
! Отговори
Гнафт преди 11 години
Случайно паднала муха предизвика скандал в соса
35
0
 
21
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Едно им признавам на Герберастите, крадат безогледно но се оправдават много достоверно. Значи като хванеш Гербераст в крачка с добре натопени ръчички в кацата с меда, после така чистосърдечно си признава че краде така мило мига и хлипа и се извинява, чак ти иде да го погалиш по *** и да му кажеш . Нищо мойто момче продължавай , нали сме си роднини.
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фъстъкова - и народа иска и приема оставки, откога я чакаме твойта, ама не смееш да я подадеш.... самозабравила се конска калинка!
33
7
 
1
 
! Отговори
До 36 преди 11 години
КалкОООООООООлатора...Раздавай акъл, понеже много го имаш! То от червени *** какво да очакваш. Простотия и неграмотност! И злоба! Продължавайте да си разсъждавате
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И като се направи проверката (ако изобщо се направи) съвсем сигурно е ,че няма да има виновни. Грешка бе, сбъркали хората (че са допуснали да ги засекат) .
31
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая фирма Градска мобилност или бивша Паркинги и гаражи плаче за тотална проверка, а те дори и одит отказват. Убиват двама шефове, но изобщо дума не се обелва по тоя въпрос кой и Защо най-вече. Източват се много милиони , служителите са все разни бивши военни и ***. Много заспал народ сме, заслужаваме си да ни таковат селските тарикати.
30
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Идат избори, на герб им трябват пари!!! Няма о т своите да харчат я..........
29
10
 
3
 
! Отговори
33 преди 11 години
До НФБ Стига ревахте нали тя го е върнала и не е заради комсомолците.
28
1
 
30
 
! Отговори
Juli преди 11 години
Не са я подвели, а повели. Пак печатна грешка, пък и тя явно не се е дърпала, щото щеше да си каже
27
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ех Кадиев Кадиев, *** консомолец си беше и такъв си и остана. Абе остави ги да си ги делнат да се пооблажа и точно преди да почнат изборите хоп. Да ги видят хората какви карадци са, не че от твойта партия не са, но просто да не се правят и те на богоизбрани. Сега ще се окаже, че леля Гинче чистачката без да иска докато е чистила бюрото на великите общински "експерти" е натиснала две нули на калколатора и ще я уволнят публично за назидание на другите чистачка да не бършат прах от общиските бюра.