Пак изрисуваха Паметника на Съветската армия

"България се извинява!" за смазването на Пражката пролет
Обновена: 22 авг 2013 14:07 | 21 авг 2013 10:24, Красимир Ангелов
270

Снимка: БТА

Паметникът на Съветската армия в София отново осъмна боядисан, този път в розова боя.

В долния край на монумента е изписан и надпис на чешки език, който гласи: "България се извинява!"

Поводът за акцията на неизвестните "художници" е, че днес се навършват 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия, с която СССР смазва окончателно Пражката пролет.

Още по темата
България е със сериозен принос в офанзивата, като се извинява за участието си в кървавото потушаване на бунта едва през 1990 г. с решение на парламента и 7 години по-късно по време на посещението на президента Петър Стоянов в Прага.

Dnes.bg припомня, че това не е първото посегателство срещу паметника в центъра на София. За първи път през 2011 година той бе изрисуван с известни комикс герои и надпис "В крак с времето".

В последните 2 години имаше още няколко акции срещу монумента, като дори върху войниците бяха „надянати“ качулки в знак на подкрепа за руската пънк група Пуси Райът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
13
 
55
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Аз лично искам да се извиня на братята чехи и словаци за това, че сме нахлули на тяхната суверенна територия като окупатори! Срам ме е, че сме били принудени да го направим срещу наши БРАТЯ, борещи се за техните права!ИЗВИНЯВАЙТЕ!!! МОЛИМ ВИ ЗА ПРОШКА!!!
7
8
 
15
 
! Отговори
Уркото преди 10 години
До Dnes.bg.1Ми то пак *** взеха решенията за окупацията в Ирак и Афганистан, ако не помниш...
6
36
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега вместо паричките ни да идат за ново тротоарче, ще плащаме за чистенето на ,,свободолюбивите,, мизериите. Гледам и много *** се радват, затова тука ще си останем едно блато, гето с надраскани фасади. В така наречените демократични страни , тия ще ги хванат и ще ги спукат от глоби, а може и в затвора да полежат.
5
12
 
39
 
! Отговори
Комунета преди 10 години
Да очакваме скоро сергеевата младеж да пропищи юрталъка, даже и протест може да спретне. 100% обаче до края на деня група "доброволци" ще са го изчистили. Такива са те другарите - безродна *** без чест и достойнство мечтаеща за възраждането на коминтерна. Затова са и посмешището на целия цивилизован смях и в историята останаха по-големи гадове дори и от Фюрера...
4
41
 
24
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
.... Пушнали са тревичка.... цъкнали са повечко биричка..... и са решили отново да "украсят подобаващо" Паметника на Съветската Армия! Софиянци много добре знаят там какъв регион е... и какви се събират основно вечер :) ;) :) Хубаво е поне ,че знаят изобщо за Чехословакия и че е имало събитие,наречено "Пражка Пролет" !!!!! А ако бяха написали и името на Ян Палах , щеше наистина да е КЛАСИКА В ЖАНРА! .....
3
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Паркирайте пред паметника онея BMW на армията, в цвят пепел от рози и всичко ще си дойде на мястото.
2
22
 
63
 
! Отговори
Ан преди 10 години
БРАВО!!! Шмайзер Парк е срам за всички българи!!!
1
37
 
90
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Браво момчета и момичета. България ще я има, щом духът ви е свободен. Браво!