Учениците от НГДЕК временно ще учат в 13-о ОУ в София

Заради удобството се местят от 40-о СОУ "Луи Пастьор"
17 сеп 2013 16:09,
15
Учениците от НГДЕК временно ще учат в 13-о ОУ в София
Снимка: архив, Булфото

Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ” (НГДЕК) временно ще се помещава в сградата на 13-о ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в София, стана ясно днес от думите на директора на училището Мариела Папазова.

Тя уточни, че причина за промяната и преместването на учебния процес от 40-о СОУ „Луи Пастьор” в 13-о ОУ е заради удобството на учениците. Временното провеждане на занятията в 13-о ОУ ще бъде в една смяна, съобщи директорката Папазова, което било невъзможно в 40-о СОУ.

В писмо до министъра на културата Папазова информира, че на откриването на учебната година се е обърнала с молба към родители и ученици от по-горните класове да се включат на доброволни начала в почистването на 13-о ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, за да започнат учебните занятия в най-кратък срок.

Тя пише още, че община „Възраждане” се ангажира да участва в почистването на сградата, като за целта утре ще бъде осигурен контейнер за извозване на отпадъците, бригада и фирма за извършване на обезпаразитяване.

Решението е временно, до приключване на ремонтните дейности в старата сграда на НГДЕК на ул. „Баба” №16 в кв. „Модерно предградие”.

В писмо до министъра на културата д-р Петър Стоянович Ученическият съвет на НГДЕК „Константин Кирил Философ” изразява своята благодарност от инициативата, подкрепата и действията около преместването на сградата на гимназията в района на центъра на София. Според тях мястото е особено подходящо предвид връзките и непрекъснатите контакти със СУ „Св.Климент Охридски”.

Възпитаниците изразяват и своята готовност да съдействат по всякакъв възможен начин в действията около фактическото преместване.

С решение на Столичния общински съвет от 18 юли 2013 г. сградата на 13 ОУ на ул. „Св. Св. Кирил и Методий” №63 беше безвъзмездно предоставена на Министерството на културата за срок от 10 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
roditel преди 10 години
Сградата на Женския пазар продължава да е клозет за *** от района. Намират се *** и отвън и отвътре. По пътя към сградата стоят кордони от нелегално минали границата недокументирани пришълци, част от които вероятно престъпни елементи и дори терористи. Те често спират и закачат особено ученичките и само въпрос на време е да се случи нещастие с някое дете. Рисковете за здравето и сигурността са недопустимо високи докато кварталът и сградата не бъдат напълно реновирани. Нека чак тогава
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Шефът на СДВР: Престъпленията на бежанци стават все повечеБегълците се настаняват в изоставени сгради, най-опасният район е между ЦУМ и Централна гараТова е района на 13ОУ !!! Просто прекрасно!!!
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Класици, вдигайте се на протест! Искаме си НГДЕК (сградата и учителите) обратно!!!
13
0
 
5
 
! Отговори
Aни преди 10 години
Трябва да се алармират всички институции, които могат да прекратят подмолните игри на ръководството. Не трябва да се примиряваме. Лошата реклама, която прави Директорката води до това.
12
0
 
3
 
! Отговори
Роси преди 10 години
До СтефанелаАбсолютно така е! От няколко години. Миналата година особено големи *** удариха джакпота.
11
1
 
5
 
! Отговори
Стефанела преди 10 години
Знаете ли, по-добре да не се оплаквате - какво толкова? Тази гимназия просто си отива! Е, жалко за известния брой умни деца, които кандидатстват в нея, но като имам предвид, че с две 4 - ки от българския и историята си вътре - каква елитност е това? Че то с такива оценки не можеш да влезеш във всяко квартално училище! По-добре наистина умните деца да си потърсят другаде място за учене.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименВсички проблем идват от ръководството на гимназията. Нередностите и безумните решения започнаха с назначаването на г-жа Папазова, която няма да нарека Директор на НГДЕК. Целта на тази особа , както е видно, е да провали гимназията. Това не трябва да бъде допуснато. Не трябва да се примиряване с абсурдното решение децата ни да учат в 13-то дори и временно. Всички които са против ръководството на гимназията трябва да се обединим и да покажем, че не може да се гаврят с нашите деца.
9
0
 
1
 
! Отговори
Димитрова преди 10 години
До класикЯвно класиците ще се сплотяват с клошарите - едните са "освинили" сградата, а другите ще я чистят! Какво да се оплакваме!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е БОЗОБРАЗИЕ! ИЗключително лошо управление от страна на Министерство на културата. Министърът трябва да дава обяснения защо е допуснато това. Сгрдата на 13-о е ОПАСНА ЗА ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА НА ВСИЧКИ!!!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Училището не спира да ме разочарова. То е умалено отражение на скапаната ни държава.Искаш да вървиш нагоре да учиш,а тези,които трябва да ти помагат, те спират, само и само в името на парите. В последната година гимназията се промени дотолкова, че минавайки по коридорите (не уточнявам в коя сграда,защото решенията се променят на всеки час), не познавам преподавателите си, а някои особени видове "ученици" се ползват със специални привилегии, като поощрение за това, че не влизат в час или пречат.
6
0
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 10 години
До класикА не смятате ли, че трябва да се сплотявате по друг начин - има достатъчно - различните състезания, екскурзии и т.н. Ако бяхме нормална държава, Класическата гимназия щеше отдавна да има хубава сграда в центъра(но не на Женския пазар!), а не да сме пратени в девета глуха, а сега да се случват и тези неща, защото някой иска да "усвои" 2млн. - за тези пари може да се построи направо ново училище!
5
8
 
0
 
! Отговори
класик преди 10 години
престанете да се оплаквате, ето такива случки правят училището по-задружно и по-сплотено от всяко друго. нгдек е необикновено място, там не се учи колкото да е научен урока, там те учат да мислиш... недейте да се отказвате от него, само заради такива дреболии... поздрави!
4
3
 
15
 
! Отговори
Димитрова преди 10 години
Аз сериозно обмислям дали да оставя детето си да учи в това училище. Абсолютна подигравка с учениците е учебната година да започва с почистване на счупени стъкла, *** и пр. отпадъци, оставени от клошарите, обитавали сградата през последните почти две години. Само ние, родителите на бъдещите класици, знаем колко труд са положили децата ни, за да бъдат приети в НГДЕК. Да не споменавам, че те дори се отказаха от приема в други елитни училища. Възмутена съм!
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Училището е разбито вече. Да оставим това, че няма сграда. Най-тъжното е, че ги няма учителите, с които сме свикнали, тези, които превръщат часа в час, с които можеш да си говориш за всичко, които си разбират от работата и са истински професионалисти. Това със сградата е страшно безобразие, но по-добре вземете да направите репортаж за масовите уволнения, защото положението в гимназията е недопустимо! Учителите правят училището. Аз не кандидатствах в това училище!!!
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А 13-то като гимназия го закриха заради *** и *** пазар. Едно време беше 2-ра испанска гимназия и се изучаваха испански, френски, португалски, италянски. Все Романски езици. Но келява директорка и *** в ОУ-то му разказаха играта. Добре че ремонтират пазара, дано и *** да прогонят след ремонта че ми писна от Сигари-сигари....
1
2
 
6
 
! Отговори
с. преди 10 години
Навремето в 12-то,а сега в 13-то!Някои неща не се променят никога!:)